Gece körlüğü (Tavuk Karası) hastalığı nedir? Gece körlüğünün belirtileri nelerdir?

Halk arasında tavuk karası olarak bilinen gece körlüğünün ne olduğunu biliyor musunuz? Peki gece körlüğü (tavuk karası) hastalığı nedir? Gece körlüğü belirtileri nelerdir? Karanlık ortamlarda görüş alanı sıfırlanan hastalık gece körlüğüne dair merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında gece körlüğü hakkında her şeyi bulabilirsiniz.

Göz içindeki retinada hem ışıkta hem karanlıkta görüş alanını ayarlayan bir takım hücreler vardır. Bu hücreler karanlıkta bile göz içindeki ışık seviyesini ayarlayarak sarı noktaya giden görüş alanını görmeyi sağlar. Ancak bu hücrelerin deforme olması ve beyne görme sinyalleri götüren sinirlerde yaşanan sağlık sorunları nedeniyle gece görüşü sıfırlanır. Bu sade gece değil karanlık alanda da görüşü alanını sıfırlar.Tıp dilinde "retinitis pigmentosa" olarak bilinen gece körlüğü binde bir görülme ihtimali olan bir hastalıktır. Kadınlara oranlar erkeklerde görülme olasılığı yüksektir. Hastalığın A vitamini eksikliğinden kaynaklı daha sık yaşanır. Çünkü retinada bulunan hücreleri çoğaltan ve besleyen en etkili vitamin A'dır. Birçok göz problemi de bu vitaminin eksikliğinden kaynaklanır. A vitamini eksikliğinin önüne geçilmediğinde gece körlüğünün yaşanma olasılığı yüzde 100 artar. Zamanında tedavi edilmediğinde gece körlüğü durulması zor bir hastalık haline gelir. Bu da yaş ilerledikçe tamamen körlüğe neden olur. Halk arasında gece körlüğüne tavuk karası denir.

tavuk karası ( gece körlüğü )

tavuk karası ( gece körlüğü )

GECE KÖRLÜĞÜ NEDEN OLUR?

- Aile öyküsünde varsa çocuklarda görülme ihtimalide yüksektir.

- Sütü ve süt ürünlerini tüketimindeki eksiklikten ortaya çıkabilir.

- Yeteri miktarda A vitamini tüketmemekten kaynaklı yaşanır.

- Teknoloji aletleri kullanırken gözlük kullanmada eksiklik

- Sürekli yüksek ışığa maruz kalma

- Yeterli miktarda göz bakımına dikkat etmeme

- Katarak, miyop ve bazı ilaçların yan etkileri gece körlüğüne zemin hazırlar.

GÖZ SAĞLIĞINI OLUMLU ETKİLEYEN BESİNLERİ öğrenmek için tıklayınız.

gece körlüğü belirtileri

gece körlüğü belirtileri

GECE KÖRLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Aniden karar ortamın zifirileşmesi

- Hafif karanlık yani loş ortamlarda görmenin bulanıklaşması

- Birden fazla ışığa maruz kalındığında gözleri açmada zorlanma 

- Görüş alanında daralma

- Gözlerin kuruması bunun akabinde kaşınma ve kızarma yaşanması

- Görme ve seçme seçiciliğini azaltma gibi durumlarla kendini gösterir. Ayrıca ilerlemiş gece körlüğü yaşayan kişiler baktıkları yerleri uzayan bir tünel olarak görür. 

gece körlüğü tedavisi

gece körlüğü tedavisi

GECE KÖRLÜĞÜNÜN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Hastalığın tam bir tedavisi bulunmamaktadır. Ayrıca hızla ilerleyen bir hastalıktır. Bu hastalığın ilerlemesini durduracak birtakım tedaviler uygulanır. Uzmanlara göre hastalığın en iyi tedavisi göz sağlığını olumlu etkileyen besinlerin tüketimini artırmaktır. Aynı zamanda A ve D vitaminleri içeren besinlerin hastalığı hem tedavi etmede hem de ortaya çıkmasını engellemede etkili olduğundan tüketilmesi öneriliyor. Kesin bir sonuç için çalışmalar devam etmektedir. Göz sağlığında tıpkı ağız ve diş sağlığı gibi 3 ayda bir kontrol edilmesinde fayda var.

BİR YORUM YAPIN 2

eslem 2 yıl önce

ben önceden gece körlüğü yaşadım zor iyileştim şimdi tek arada gözlerim çok acıyo yanıyo

Şükrü çevik 2 yıl önce

Nasıl iyileştiniz cevap verirmiiniz lütfen