Evde yapılan turşu nasıl saklanır? Turşu saklamanın püf noktaları nelerdir

Kış sofraların vazgeçilmezi birbirinden lezzetli meyve ve sebzelerden yapılan turşular kurulma zamanı çoktan geldi. Tüm bakliyat içerikli yemeklerin yanında enfes lezzetiyle ahenk katan bir tat olan turşu, neredeyse her yemeğin yanına yakışıyor. En taze malzemelerle kurulması gereken turşu nasıl saklanmalıdır? Turşu saklarken dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki yanıtlar için haberimize göz gezdiriniz...

Tuzun antiseptik olduğu ve besinlerde nem miktarını önemli ölçüde düşürerek sebze ve meyvelerin bozulmasına neden olan bakterileri denetim altında tuttuğu çok eski tarihlerde keşfedilmiştir. Sebze ve meyveleri yetişmediği mevsimlerde de tüketebilmek, sofralarda çeşitlilik sağlamak için tat ve aromaları belli ölçülerde korunarak saklanmasını sağlayan en eski yöntem turşu yapımıdır. Önceden hazırlanan yiyecekler arasında yer alan turşu yazın bitimde yapılması gereken bir yemek garnitür çeşididir. Soğuk kış günlerinde sofralarda yerini alan birbirinden güzel sebzelerin belirli süreler içinde bekletilerek yapılması olarak Her yaştan insanın severek yediği turşu özellikle nohutlu pilavın kuru fasulye gibi kış yemeklerinin yanında yenmektedir. Turşunun yapılmasında temel nokta tuzun kullanılma oranıdır. Birbirinden lezzetli besin karışımlarından oluşan turşuyu kurmak için bilinmesi gereken bazı ayrıntılar vardır. Peki, turşu nasıl kurulur? Turşu kurulduktan sonra nasıl saklanmalıdır? Turşuyu doğru saklama yöntemi ile uzun ömürlü yiyecek olarak tüketebilirsiniz. Merak ettiğiniz yanıtları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz...

TURŞU NASIL KURULMALI?

Turşu kurarken malzemenin arasında hava hapsedebilecek boşluklar bırakmamanız oldukça önemlidir. Malzemeleri kavanoza dizerken, kavanozun tabanını ara sıra tezgahınıza vurunuz bu hareket karışımları sıkılaştıracaktır. Malzemenin içerisine dolan havanın dışarı çıkması için, kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatmadan önce hafif yarı açık şekilde bir saat bekletiniz. Hava dışarı çıktıktan sonra kapatınız.

Turşu nasıl kurulur?

Turşu nasıl kurulur?

TURŞU NASIL SAKLANMALI?

Kapağını kapattıktan sonra turşunun içinde hala az miktarda hava kalmış olabilir. Turşunuzu saklamadan  önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletiniz. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıkları bir yerde toplanacaktır. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalacaktır. Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. 

Turşu nasıl saklanır

Turşu nasıl saklanır

Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız. Kapağı yukarıdaki yazılı olan adımlara uygun şekilde kapatınız.

Turşuların bozulma nedenleri nelerdir

Turşuların bozulma nedenleri nelerdir

TURŞULARIN BOZULMA NEDENLERİ NELERDİR? BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR? 

Turşu çok hassas dengeler üzerine kurulan bir yiyecekler arasında yer alıyor. Oda sıcaklığından tutun da içinde kullandığınız malzemelerin birbirlerine oranlarına kadar birçok farklı nedenden ötürü turşularınız bozulabiliyor. Bu nedenle turşuların bozulma nedenlerini bilmekte ve turşu kurarken bu noktalara dikkat etmekte fayda var. 
İlk dikkat etmeniz gerekenlerin başında tuz dengesi geliyor. Turşuları kurarken kurduğunuz sebzelerin yeterli miktarda tuzunu ayarlamanız gerekiyor. Tuz çok fazla gelirse sebzelerin ya da meyvelerin çok fazla şişmesine neden olur. Tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara sebep olur. Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının bir göstergesidir.

Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda turşularınız yavaş yavaş küflenmeye başlar. Bu da onun bozulmasının temel nedenlerindendir.

Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir. Bozulma nedenlerinden bir diğeri de turşuların doğrudan gün ışığı alması ya da oda sıcaklığında yaşanan dengesizlikler. Bu da turşuların bozulmuş olduğunun bir diğer göstergesi arasında yer alıyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Gül bahar 1 yıl önce

Yok

Toplam 1 beğeni