Mutfakta kullanılan ana malzemelerin başında ün geliyor. Paketi açıldığında zaman içerisinde bozulabilen unu doğru koşullarda muhafaza etmek gerekir. Özellikle hamur işlerinin vazgeçilmezi olan un bozulur mu, unun bozuk olduğu nasıl anlaşılır. Sizler için un ile ilgili tüm merak edilenleri araştırdık. Detaylar haberimizde:
Sıcak havalar ve nem olan ortamlar unun bozulmasına sebep olan nedenlerdir. Un satın aldığınız zaman paketi ne kadar sürede bitirdiğiniz de çok önemlidir. Unu kullanım sıklığına göre büyük paket ya da küçük paket satın almak her zaman daha mantıklıdır. Unu saklarken karşılaşılabilecek sorunlar yalnızca nem ve böcek değildir. Un çok hassas bir tarım ürünü olduğu için çevredeki kokuları emebilir. Bu yüzden un paketini aldıktan sonra kahve, deterjanlar, ev kimyasalları gibi keskin bir kokuya sahip ürünlerin yakınında muhafaza edilmesi tavsiye edilmez. Özellikle yaz mevsiminde sıcak havalarla birlikte kolayca bozulabilen unu ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Böceklenmenin önüne geçmek için kullanacağınız bu yöntemde un paketinin ağzını sıkıca kapatmayı unutmayın.
UN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Ununuzun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir. Aynı zamanda renksiz görünebilir.
Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, hemen tüm torbayı atmalısınız.
Unun bozuk olup olmadığını elekten geçirerek anlayabilirsiniz. Eğer çok uzun süre bekletilmemişse ve kelebeklenmişse israf etmek istemezseniz elekle eleyip temiz halini kullanabilirsiniz.
UN BÖCEKLENMEDEN NASIL MUHAFAZA EDİLİR?
Kuru baklagillerde genelde yaşanan en büyük sorunlardan biri böceklenme bir diğer adıyla kelebeklenmedir. Un da meydana gelen kelebeklenmenin önüne geçebilmek içinse birden fazla yol bulunuyor.
- Bunlardan biri un paketinin içine birkaç defne yaprağı atmaktır. Defne yaprağı hem unu taze tutar hem de böceklenmesine engeller.
- Unun böceklenmesine neden olan sebeplerden biri de plastik kaplar kullanmaktır. Unu, plastik kap içinde muhafaza ediyorsanız kapalı bir dolapta ağzını açık bırakmalısınız. Böylece ununuz hava alarak rutubet oluşumunu engelleyecektir.
- Bu noktada önemli olan koyduğunuz dolabın içidir. Böcek almayacak, temiz ve rutubetsiz dolaplar un saklamak için çok daha uygun alanlardır.
- Unu saklamak için en ideal kap, camdır. Çünkü cam kap, plastik gibi terleme yapmaz. Bu yüzden tüm unu, cam kavanoz içine doldurabilirsiniz.
- Kap içinde un alırken ıslak ve demir kaşık kullanmamaya özen göstermelisiniz. Un, tahta kaşık ile alınırsa çok daha sağlıklı olacaktır.
Melek 2 ay önce
Güzel anlatmışsınız ama bazan sıcakta kalan un acı bir tat alıyor annemlerden duymuştum bana saçma gelmişti ama benim başıma geldi dikkat edin
cabbar 2 yıl önce
ben en guzel lezzetli ekmegi bayat undan yapiyorum
KADİR 2 yıl önce
Bayat demeyelim dinlenmiş un diyelim. Dinlenen unun kalite değerleri ekmeklik açısından olumlu yönde artış gösterir. Doğal olarak ozonlanmış olur rengi ağrır ve olgunlaşır.