Deterjan alerjisi neden olur?

Deterjan kullanımı ve durulanması çok önemlidir. Deterjan kullanımına dikkat etmemek alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Bulaşık ve çamaşır deterjanları kimyasal maddeler içerdiğinden dolayı insan vücudu ve doğa için tehlikelidir. Kimyasal maddeler deri ile temas ettiğinde tahriş edici (iritan) bir madde özelliğini taşır.

Deterjan alerjisi her cinsiyet, deri ve yaşta farklı etkiler gösterir. Örneğin daha esmer kişilerde deri hastalıklarına yakalanma riski düşüktür. Açık tenli kişiler ise alerjik reaksiyonlara daha açıktır. Hatta kadınların cildi erkeklerin cildine göre daha ince olduğu için daha hassastır.

Deterjan alerjisi hafif bir kızarıklık ile başlayarak elde yanma olur. Daha hassas bünyelerde gözlerde şişlik meydana gelir. Aynı zamanda ciltte yara, sızıntısı olan kabarcık oluşumu, döküntü, pullanma, kurdeşen, ciltte koyulaşma, sertleşme ve çatlama gibi belirtileri vardır.

Tedavisinde neye dikkat edilir?

Doktor müdahalesine gerek duyulmayan basit alerjilerde; alerji yapan ürün bulunarak kullanımı bırakılmalıdır. Pek çok deterjan parfüm ve boya içerir. Vücudunuz da bir alerji tespit ettiğiniz zaman içerisinde parfüm ve boya bulunmayan ürünlere yönelmeye özen gösterin.

Deterjan ve diğer temizlik ürünlerini kullanacağınız zaman eldiven kullanın. Bu sayede madde ile cildin direk temasını önlemiş olursunuz. Eğer cildiniz eldiven karşı da hassasiyet gösteriyorsa, patiska veya penyeden hazırlanmış eldivenleri tercih edebilirsiniz.

Ürünle direk temas halinde bol su ve sabun kullanarak ürünü cildinizden arındırın. Alerjide görülen semptomlar orta dereceli ise, doktor kontrolünde krem kullanın.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0