Ramazan'da ceviz yemek sinire birebir

Oruç tutan insanların karşılaştığı sorunların başında halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu ve sinirlilik gelir.

Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Raylaz, yaşanan belirtileri en aza indirmek için beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. 

Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken kalori miktarı; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranları değişmez. 

Baklagiller acıkmayı geciktirir

Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması gerekir.

Stresle başa çıkmanın yolu ceviz

Açlık durumun uzun süre devam etmesi halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik, şişlik, midede ekşime, midede yanma gibi sorunlara neden olur ve kişinin iş verimini düşürür. Omega 3 açısından zengin olan ceviz ise kalp sağlığında ve stresi önlemede etkilidir.

Doyumluk değil, tadımlık

Masada çok yemek olduğu zaman sadece en sevdiklerinizden tadımlık olarak tüketin. İftara vücudun sıvı ve elektrolit dengesini desteklemek için su ve hurma ya da zeytin ile orucunuzu açıp; peynir, domates gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemekler başlanılması gerekir. 10-15 dakika sonra da et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. 

Televizyondan uzak durun

İftar yemeğinden sonra televizyon karşısına oturmak, bilgisayar karşısına geçmek ve koltukta dinlenmek yerine kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olma açısından yararlı olur.

BİR YORUM YAPIN 0