Kalbiniz için belinizi inceltin!

Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, kalp sağlığı için öncelikle tuz, şeker ve alkolden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Emel Unutmaz Duman, kalp sağlığı hakkında şu bilgileri verdi:

Önce yağı azaltmakla başlayın

Beslenmede toplam yağ tüketimi enerjinin yüzde 30'unu geçmemeli. Beslenmede balığa haftada iki kez yer verin. Yemeklerinizde katı yağları az kullanın.

Margarin, tereyağ, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıva yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya, kanolay yağo vb) yağları tercih edin. Örneğin 1 tatlı kaşığı yağ yerine, 5 adet zeytin veya 4-5 adet fındık veya 2 adet ceviz tüketebilirsiniz.

Kolestrol fakiri nohut!

Beslenmenizde kuru baklagillere (nohut, kuru fasülye, mercimek vb.) daha çok yer verin. Kurubaklagiller; yağ, doymuş yağ ve kolestrolden fakir, kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir. 

Protein ama ölçülü ve kaliteli

Kalp sağlığı için protein grubu besinler de (balık, kümes hayvanları eti, yumurta ve kırmızı et) beslenmede yer almalı.Kırmızı etin haftada en fazla 1 kez, tavuk etinin 1 kez, balık etinin 2-3 kez, kuru baklagillerin 2-3 kez tüketilmesi gerekir. 

Kilolarınızdan kurtulun

İdeal vücut ağırlığınızı koruyun, şişmansanız ideal ağırlığınıza ulaşın. Aşırı vücut yağı, kalp hastalığı riskini artırır. Vücutta fazla yağın depolandığı bölgeye göre de kalp sağlığı etkilenir. Bu nedenle; ideal vücut ağırlığınıza ulaşmanız (ideal beden kitle indeksi / BKİ) dışında, bel / kalça oranınızın da normal olması kalp sağlığı açısından önemlidir. Bel / kalça oranı erkeklerde 0.9’un, kadınlarda ise 0.85’in üzerine çıkmamalı.

 

 

BİR YORUM YAPIN 0