Oruç ibadeti vücudun yenilenmesini sağlıyor!

Nobel Ödülüne layık görülen Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi, oruç tutmanın insana sağladığı faydaları bilimsel olarak kanıtladı.

Yunanca dilindeki 'Autopagy' kelimesi, vücut hücrelerinin eskiyen mekanizmalarının canlılığını yitirecek derecede enerjisinin olmadığı zaman vücudun eskiyen bu hücrelerin geri dönüşüm süreci anlamına geliyor. 'Autopagy' kelimesini ilk kullanan bilim insanı ise Christan de Duve oldu.

ORUCUN HÜCRELERDEKİ ETKİSİ

İnsan vücudunda besin tüketildiği zaman kan şekeri artarken, enerji hücrelerde depolanıyor. Aç kalındığında ise yaşlı hücrelerdeki bu enerjinin dışarıda olması gerekiyor. Dolayısıyla buradaki glucagon miktarı da artıyor ve hücre içindeki parçacıklar çözerek enerjiye dönüştürüyor.

Uzun zaman bir şey tüketilmediği zaman hücreler çözülüyor, bununla beraber büyüme hormonu salgılanarak yeni hücrelerin oluşumuna zemin hazırlıyor.

Yoshinori Ohsumi, hücrelerin kendini yenileyebilmesi için yaşlı hücrelerin parçacıklarının yok edilmesi gerektiğini, bunun da uzun zaman aç durarak mümkün olduğunu ifade ettiği teziyle Nobel Tıp Ödülü'nü aldı.

Hangi durumlar orucu bozar?

İLİŞKİLİ HABER

Hangi durumlar orucu bozar?

BİR YORUM YAPIN 0