Mide kanseri nasıl oluşur? Mide kanserinin belirtileri neledir? Mide kanseri tedavisi var mı?

Genellikle belirti vermeden ilerlediğinden son evrelerinde fark edilir. Belirtileri ülser ve reflü gibi sağlık sorunlarıyla aynı olduğundan hasta uzun bir süre fark etmez. Bu yüzden mide kanserine yakalananların çoğu tedavi görmeden ölür. Peki mide kanseri nasıl oluşur ve belirtileri nelerdir? Yiyecek ve içeceklerin neden olduğu ve insan yaşamını olumsuz etkileyen mide kanseri hakkında bilinmeyenleri...

Midenin vücuttaki görevi ağız ve yemek borusu aracılığı ile giren yiyecek ve içecekleri içerisinde bulunan asitle beraber sıvı hale getirir. Mide kasla çevrili bir organ olduğundan bu işlemi kaslar sayesinde de gerçekleştirir. İçerdiği asit sayesinde de yiyecek ve içeceklerdeki zararlı mikroorganizmalara karşı midenin sağlığını korur. Ancak midede artan toksin ve asit mide iç yüzeyinde ciddi hasarlara neden olur. Bunlardan en tehlikelisi ise mide kanseridir. Midenin iç duvarında meydana gelen bu durum kasların çalışmasını da engeller. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 bin kişi mide kanserine yakalanıyor. Alkol, sigara, bilinçsiz beslenme, ve aşırı yağ tüketimi de mide kanserine zemin hazırlar. Her kanserde yaşandığı gibi mide kanserinde de midede bulunan DNA'ların bozulması ve tümör temelini oluşturan hücrelerin kontrolünü kaybederek çoğalması neden olur. Hücrelenme sayısı artıkça tümörün büyüme olasılığı da o kadar artar. Bu tümörler sadece midede kalmaz, lenf bezlerine ve karaciğere kadar ilerleyebilir. 

Mide kanseri

Mide kanseri

MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELEDİR?

- Halsizlik,

- Yemek sonrası hazımsızlık ve şişkinlik,

- Geçmeyen mide bulantısı,

- Nedeni belli olmayan kilo kaybı

- Mide yanması,

- Az yemek yemek,

- Yemek tüketilmemesine rağmen tokluk hissetmek,

- Dışkının koyu renkte olması,

- Vücut yorgunluğu, 

- Sürekli kusma şikayeti,

- Yutma güçlüğü gibi belirtiler mide kanserini işaret eder.

reflü ve ülser zamanında tedavi edilmediğinde mide kanserine zemin hazırlar

reflü ve ülser zamanında tedavi edilmediğinde mide kanserine zemin hazırlar

MİDE KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

- Reflü hastalarında,

- Aşırı yemeğe bağlı ortaya çıkan obezitelerde,

- Yiyecek ve içeceklerin sıcak tüketilmesi örneğin; çorba, çay, 

- Sigara ve alkol alanlarda, 

- Sebze ve meyve bakımından az olan beslenme alışkanlığı,

- Aile geçmişinde kanser DNA'sının bulunması,

- Uzun süreli mide iltihabı yaşanması gibi durumları yaşan kişilerde sıklıkla görülür.

MİDE KANSERİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR

MİDE KANSERİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR

MİDE KANSERİ NASIL ÖNLENİR?

Kanserinin ortaya çıkma sebeplerinden biri de sağlıksız beslenmedir. Özellikle mangalda pişirilen et ve sebzeler kanserojen maddeler içerir. Bu yüzden mangal yaparken gür ateşten et ve sebzeler uzak tutulmalıdır. Beslenmeye mutlaka yüksek lif içeren besinler konulmalıdır. Bu mide içindeki hücreleri korurken fonksiyonunu da olumlu etkiler. Gün içerisinde bir kase yoğurt, bal, ya da nane limonlu su midenin kendini temizlemesini destekler. Mide ağrısı yaşanır yaşanmaz evde müdahale etmek yerine bir uzmana danışmakta fayda var. Ayrıca sigara ve kafein sadece akciğeri değil mideyi de olumsuz etkiler. 

sıcak yiyecek tüketmek mide kanserini tetikler.

sıcak yiyecek tüketmek mide kanserini tetikler.

MİDE KANSERİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR? 

En yaygın yöntem olan endoskopi uygulanır. Bu yöntemle midenin içine kamera ile girerek iç duvardan bir parça alınır. Parça biyopsiye götürülür. Biyopside hem kanser olup olmadığına bakılır. Hem de kanserin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu tespit edilmeye çalışılır. Gizli gizli ilerleyen bir kanser türü olduğundan genellikle çok geç evrelerinde teşhis edilir. Testlerle kanserin tedavi yöntemi geliştirilir. En son yöntem ise ameliyattır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

Deniz 3 yıl önce

Bende kan ve kusma haricinde her şey vardı. Kesinn kanserim dedim ENDOSKOPİ yapıldı ve kronik gastrit ile helikobakteri çıktı.... Diyet ve ilaç tedavisi gördüm geçti sandım ama 3 ay sonra yeniden başladı geçmiyor bu hastalık...

Abdülhamid Han 4 yıl önce

Havuç suyu midenin ilacıdır kanseri en kuvvetli frenleyen ilaçtır ,reflünün düşmanıdır ALERJİNİN DÜŞMANIDIR ,GEÇMEYEN TOZ ALERJİSİ VE BURUN KAPANMASINI BİTİRİR ,EN DOĞAL EN GÜÇLÜ kilo aldırmayan KORTİZONDUR ,bağırsakların ilacıdır ,Kanser hastalarına kuvvetli doğal destektir ,Birde yerli susamdan imal tahin , EN KALİTE TAHİN Urfa susamı ve Çanakkale susamından çıkar ,herkese sağlıklı günler

Toplam 5 beğeni

H.B.V. 5 yıl önce

Bu şikayetlerin hepsinin Mide rahatsızlıklarının tümünde fazlası ile var , Bu rahatsızlıkları Mide kanseri ile yorumlamamak lazım? Genelde her insanda bu rahatsızlıklar yeteri kadar var?..aksine sürekli Kanserden bahsetmek Kör,le Yatan Şaşı kalkar misali insanın psikolojini bozar Hastalığa zemin hazırlar? :)

Toplam 10 beğeni