Mitomani  yalan söyleme hastalığı nedir? Mitonami hastalığını tetikleyen durumlar nelerdir?

Başrolünde Burçin Terzioğlu'nun yer aldığı Yalancı dizisinde dünya genelinde 4 kişiden 2'sinde görülen mitomani hastalığı şimdilerde herkesin en çok merak ettiği konu oldu. Psikolojik rahatsızlıklardan biri olan mitomani hakkında merak edilenleri sizler araştırdık. Mitomani yalan söyleme hastalığı nedir? Mitonami hastalığını tetikleyen durumlar nelerdir?

Modern çağın yaygın hastalıklarından biri olan mitomani durduk yere yalan söyleme ihtiyacı olan insanlarda ortaya çıkar. Zamanla bu durumu alışkanlık haline getirirler. Hastalığın en korkunç yanı ise hasta attığı bütün yalanlara inanıyor. Bu hastalığın akabinde kişide davranış bozukluğu ortaya çıkar. Bu hastaların çoğu hasta olduklarının farkında değillerdir diğer çoğunluk ise hasta olduğunu kabul etmez. Uzmanlar hastalığın en riskli zamanın ise durmadan yalan söyleyen ve artık bu yalanlara inanmayan birileri olmadığını fark etmesiyle hastaların intihara kalkışmaları olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalarda dünya genelinde 4 kişiden iki kişide bu hastalık var. Tüm psikolojik hastalıkların temelinde olduğu gibi bu hastalıkta çocukluk evresinde bastırılmış duyguların tetiklenmesiyle ortaya çıkar. Kişinin yaşı ilerledikçe olmayan başarı ya da olaylarla toplumda yer edinmeye gayret eder. Yapılan bazı araştırmalarda bu hastalığın çoğunluğunu beyaz yakalı olarak bahsedilen iş dünyası ve siyaset dünyasından kişilerin oluşturduğu ortaya çıkarılmıştır. 

Psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz tedavisi var mıdır ve kimlerde görülür?İLİŞKİLİ HABERPsikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz tedavisi var mıdır ve kimlerde görülür?

hasta toplumda bir yer edinmek için sürekli yalan söyler

hasta toplumda bir yer edinmek için sürekli yalan söyler

MİTOMANİYİ TETİKLEYEN DURUMLAR NELERDİR?

- Çocukluk döneminde çevresindeki insanların yalan söylemesi,

- Bilinç altına yerleşen çocukluk travmaları,

- Aşağılanmaktan korkmak,

- Birileri tarafından onaylanmak isteği,

- Doğru söylediği zamanlar sözüne inanılmaması gibi durumlar hastalığı tetikliyor.

Bilim insanları listeyi açıkladı! Psikolojiyi bozan yiyecekler nelerdir? İLİŞKİLİ HABERBilim insanları listeyi açıkladı! Psikolojiyi bozan yiyecekler nelerdir?

MİTOMANİ HASTASI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

  • Yalanda ısrar eder.
     
  • Yalanı ortaya çıkmasına rağmen pişman olmaz.
     
  • Söylediği yalanlara kendisini inandırması,
     
  • Hiçbir getirisi olmamasına rağmen sürekli yalan konuşması,
     
  • Yalanı ortaya çıkınca sert tavırlar sergilemesi gibi durumlara sahip olan kişi hastalıklı yalancıdır. 

hasta sürekli yalan söylediği için bir süre sonra yalanları ortaya çıksa bile kendi doğrusu gibi devam eder

hasta sürekli yalan söylediği için bir süre sonra yalanları ortaya çıksa bile kendi doğrusu gibi devam eder

MİTOMANİ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Mitomani hastasına öncelikle yalancısın demekten ziyade hasta olduğunu kabullendirmek gerekir. Bu kişileri ikna ederken sakin olmak çok önemlidir. Psikolog klişe bir durum fakat hastanın çocukluk anılarını dinleyerek tedaviye başlar. Tedavi boyunca doktor hastanın yakınlarıyla da konuşur. Çünkü nüksetmeye meyilli bu rahatsızlık ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Dünya genelinde bu hastalığa sahip kişilerde başka psikolojik rahatsızlıklar tetiklendiği için hastaneye yatırılır.

BİR YORUM YAPIN 0