Zencefilin faydaları nelerdir? Ballı zencefil karışımı ne işe yarar? Eski çağların sağlık sırrı

Yüzyıllardır zencefil bitkisi alternatif tıpta doğal ilaç olarak kullanılır. Yemeklerde de baharatı kullanılan zencefil hakkından bilinmeyen her şeyi sizler için araştırdık. Sağlıklı yaşamın sırrı olarak bilinen zencefil adeta vücudun ihtiyacı olan şifa deposudur. Özellikle boğaz ağrılarına zencefilli bal karışımı anında olumlu etki sağlar. Zencefil bitkisinin kökü oldukça zengindir. Zencefilin faydaları nelerdir?

Asya mutfaklarında temel olarak kullanılan zencefil dünya mutfağında ise birçok içeceği tatlandırmak için kullanılan bir bitkidir. Genellikle toz halinde kullanılan zencefil sabun, şampuan ve parfüm gibi kozmetik ürünlerde de bulunur. Vücuda sağladığı faydaların yarısından fazlasını gingerol adlı aktif bir bileşen sayesinde yapar. Aynı zamanda içeriğinde B3, B6, C vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi vitaminleri barındırır. Doğada mide ve bağırsaklardaki gazı çözmede en etkili bitkidir. Özellikle kış aylarında artan üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan zencefil çay olarak tüketilir. Bilimsel literatürde "Zingiber officinale" adıyla geçen zencefil Hindistan, Endonezya ve Japonya gibi ülkeler Anavatanı olarak kabul edilir. Zencefil bitkisi hızlı büyür. Ancak hasadı 20 ay sonrasını bulabilir. Hem taze hem kurutularak tüketilebilir. Bitkinin kökleri sıklıkla kullanılır. Güçlü vitamin ve mineraller içerir. Sıklıkla çayı yapılan zencefilin enfeksiyonlu hücrelere karşı etkilidir. Vücut direncini artıran zencefil hakkında uzmanlar birçok araştırma yapmışlardır. Özellikle sinir hücrelerini yenilediğinden beyin konsantresi için fayda sağlar. 

ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR?

- Yemeklerden sonra tüketildiğinden sindirimi kolaylaştırarak yemek sırasında yükselen şeker seviyesini düşürür. Mideyi yatıştırarak tüketilen besinlerin emilimini artırır.

- Bağırsaklarda artan parazitler mideye de  ciddi zararlar verir. Şiddetli ağrılara neden olan bu parazitler özellikle yemek zamanında artar. Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda yemeklerden önce tüketilen bir tatlı kaşığı zencefil tozunun hem mide boşalımını kolaylaştırdığı hem de parazit sayılarını azaltığı gözlemlenmiştir.

- Doğada bulunan en güçlü gaz gidericidir. Vücutta biriken gaz organlara baskı yapar bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bir parça zencefil çiğneyerek vücuttaki gaz oranını kısa sürede çözebilirsiniz. 

zencefil tozu Çin de geleneksel tedavi de kullanılır.

zencefil tozu Çin de geleneksel tedavi de kullanılır.

- Eklem aralarında artan toksin eklemlerin yanı sıra kemik sağlığını da olumsuz etkiler. Bu ağrıları dindirmede etkili olan zencefil içerdiği güçlü anti-inflamatuar sayesinde dizdeki iltihaplanmayı giderir. Aynı zamanda eklemlerin eve kemiklerin güçlenmesini destekler.

- Kış aylarında artan üst solunum yollarına yol açan virüslerle baş etmede etkilidir. Vücudun terleme oranını artırarak toksinleri ter bezlerinden atar. Aynı zamanda doğal ağrı kesici görevini görerek bu hastalıklar esansında yaşanan ağrıları dindirir. 

- Yapılan araştırmalarda zencefil içerdiği zerumbone bileşeni sayesinde astım hastalarının doğal ilacı olarak kullanılabilir. Bu bileşen boğazdaki alerjik reaksiyonu azaltarak rahat nefes alınmasını sağlar. 

Zencefil toz halde olduğu gibi dilim dilim de tüketilebilir.

Zencefil toz halde olduğu gibi dilim dilim de tüketilebilir.

- Sindirimi kolaylaştırdığından kilo vermede de etkilidir. Hızlı yağ yakımı sağlayarak biriken yağları kısa sürede yaktıktan sonra vücuda giren ve yağa neden olan toksinleri de vücuttan atar.

- Vücuttaki yağ miktarını koruyan karaciğerin yağlanmasını önler. Aynı zamanda tüberküloza neden olan kadmiyumun maddesinin hızla çözülmesini sağlar. 

- Yaşa bağlı gelişen bunama, parkinson ve alzheimer gibi nörolojik hastalıkların yaşanmaması uzmanlar günde en az bir barda zencefil çayının tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Hafızayı koruyan zencefil bitkisini aynı zamanda yemeklerinizde baharat olarak da kullanabilirsiniz.

Zencefil toz halde tüketildiğinde bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu yüzden tüketmeden bir uzmana başvurun.

Zencefil toz halde tüketildiğinde bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu yüzden tüketmeden bir uzmana başvurun.

- Yapılan araştırmalarda düzenli tüketilen zencefilin sağlığı olumlu etkilediği gözlemlenmiştir. Uzmanlar bu yüzden her gün zencefil tüketilmesini öneriyor. Ayrıca Asya topluluklarının yaşam sırlarının bu bitkiden elde edilen baharttan kaynaklandığı biliniyor.

- Zencefil kadınların adet döngüleri sırasında yaşadıkları sancı ve kas ağrılarına doğal ağrı kesicidir.

ZENCEFİLLİ BAL KARIŞIMI

Bir su bardağının içine bir tatlı kaşığı zencefil tozu ve bir tatlı kaşığı bal koyup karıştırın. Beş dakika ocakta kaynadıktan sonra ocaktan alın. Süzerek bir bardağa boşaltıp içine bir kaç damla limon sıkın. Sıcak halde tüketin. 

ZENCEFİLİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Çok nadirde olsa zencefil çayı yan etki gösterir. Aşırıya kaçıldığında bağırsak florasını bozan zencefil, ishale neden olur. Göğüs kısmında yanma ağrı  gibi durumların yanı sıra kanın pıhtılaşmasını azaltır. Bu da cerrahi operasyonlar öncesi tehlikeye yol açar. Ayrıca kronik hastalığı olan kişilerin de bu bitkiyi tüketmeden önce bir uzmana danışmasında fayda var. 

zencefil besin değeri

zencefil besin değeri

Rinoplasti sonrası burun ucu neden düşer? Burun ucu ödemi nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Rinoplasti sonrası burun ucu neden düşer? Burun ucu ödemi nasıl geçer?

BİR YORUM YAPIN 3

zeze........... 3 yıl önce

Taze zencefili özellikle çayımın içine katarak tüketiyorum. çayım bittiğinde yiyorum. ve kışın maşallah hasta olmuyorum. herkesin tüketmesi gereken bir bitki.

Yunus 3 yıl önce

Bir bardağa bir yada iki limonun suyunu sıkıp beşyüzlük bir aspirini eritin bir tatlı kaşığı toz zencefil ve bir tatlı kaşığı balı ekleyip karıştırın ve için en az yarımsaat bekleyin ve sonrasında işe başlayın. saatlerce sürecektir. Dua edeceksiniz. Eczanelere dr lara gitmenize gerek yok. hem doğal hem çok sağlıklı

Toplam 4 beğeni

Mehmet Özel. 5 yıl önce

Ben zencefil çayını haftada iki defa içiyorum çok faydasını gördüm agrilarimi sakinleştiriyor.

Toplam 7 beğeni