Tatlı patatesin faydaları nelerdir? Stres ve uykusuzluğa iyi gelen tatlı patates suyu...

Stres ve uykusuzluk gibi psikolojik hastalıklara fayda sağlayan tatlı patatesin tüketimi son yıllarda ülkemizde de artmaya başladı. Şeker oranı yüksek olan tatlı patates hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Beta Karoten bakımından zengin olan tatlı patates bağışıklığı da güçlendirir. Peki Tatlı patatesin faydaları nelerdir? Asya ülkelerinde yüzyıllardır tüketilen tatlı patatese dair her şey haberde:

Japonya'da lpomoea batates olarak geçer. Kahkahaçiçegilleri ailesine bağlı olan tatlı patates, yumruları olan nişastalı bir besindir. Orta Amerika anavatanı olmasına rağmen en çok üreten ve tüketen Asya Kıtası'ndaki ülkelerdir. Tüm dünyaya da buradan dağılmış bir lezzettir. Tatlı patatesin kendisinin yanı sıra yaprakları ve filizleri de yenilir. Görünüş olarak patatese benzese bile aslında aynı aileden bile gelmemektedir. Tamamen farklı bri aileye mensup olan tatlı patatesin 50 cinsi vardır. Ancak bu türler içinde zehirli olanları da mevcut olduğundan tüketildiğinde dikkat edilmelidir. Renk ve tat olarak normal patatesten farklıdır. Amerikalılar tatlı patatese yam deseler bile uzaktan yakından yam ile bir benzerliği yoktur. Guliten içermediğinden ideal olan besinler listesinde ilk sırada yer alır. Asya ve Güney Amerika da bu besin yüzyıllardır tıbbı amaçlı tüketilir. Doğada A vitamini bakımından en zengin besin olduğundan günümüzde araştırmalara da konu oldu. İlaçların ve endüstriyel ürünlerin geliştirilmesinde ham madde olarak kullanılır.

2013 yılında yapılan bir araştırma içerdiği polifenol maddesinin kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği gözlemlenmiştir. Yüksek lif düşük kalori sayesinde diyet listelerinde de ilk sırlarda yer alır. Güney Amerika'da genellikle turuncu renkte olan tatlı patatesin Asya Kıtası'nda ise sarı ve mor renkleri vardır. 

Yam sebzesinin faydaları nelerdir? Düzenli tüketildiğinde kanseri önlüyor...İLİŞKİLİ HABERYam sebzesinin faydaları nelerdir? Düzenli tüketildiğinde kanseri önlüyor...

tatlı patatesin faydaları (çinde yetişen)

tatlı patatesin faydaları (çinde yetişen)

TATLI PATATES SUYU NE İŞE YARAR?

Garnitür, püre, közleme ve kızartması yapıldığı gibi kaynatılarak da tüketilir. İyice yıkanıp kabuklarıyla beraber kaynatılabilen tatlı patatesin suyu da tüketilir. Özellikle sindirim sorunu yaşayanlar için ideal bir besin olan tatlı patates, reflü ve ülser gibi mide sorunlarına iyi gelir. Bunun yanı sıra uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu yüzden kilo vermek isteyenler bu şekilde de tüketebilir. Dünyanın 7. gıda kaynağı olarak görülen tatlı patates, bu sayede vücudun ihtiyacı olan A vitaminin yüzde 80'ini rahatlıkla karşılar. Japonya da yapılan araştırmalarda tatlı patatesin anemi ve hipertansiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılabilirliği kanıtlanmıştır. 

diyet yapmak isteyenler için tatlı patates oldukça faydalı bir besindir.

diyet yapmak isteyenler için tatlı patates oldukça faydalı bir besindir.

TATLI PATATESİN FAYDALARI NELERDİR?

- İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını destekler. Bu sayede mide ve bağırsak hastalıklarının oluşumunu önler. Ayrıca kolay sindirildiğinden kilo vermede yardımcı olur. Lif hem kilo vermeyi sağlar hem de uzun süre tokluk hissi verir. 

- Polifen maddeler vücuttaki DNA hücrelerinin deforme olmasını engelleyerek tümörlerin oluşmamasını sağlar. Bu özelliği sayesinde kanseri önler veya kanser tedavisinde etkilidir. Polifen maddesi bakımından zengin olan tatlı patates düzenli tüketildiğinde bu gibi ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasını önler.

Patatesin faydaları nelerdir? Sabah aç karna patates suyu içmek!İLİŞKİLİ HABERPatatesin faydaları nelerdir? Sabah aç karna patates suyu içmek!

- Beyin ve göz sağlığında en etkili olan besin A vitaminidir. A vitamini sayesinde bu yerlerde oluşan hastalıkların yaşanma riski azalır. Havuç bu bakımından etkili bir besindir. Ancak bir orta boy tatlı patates 10 havucun sağladığı A vitaminin yüzde 50'sini karşılamada etkilidir. 

- Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur. Kandaki şeker oranını düzenleyerek şeker indeksinin yükselmesini engeller. Aynı zamanda kan hücrelerini dengede tutarak tansiyonun düşmesi ya da yükselmesini de engeller.

tatlı patatesin faydaları (japon ve kore)

tatlı patatesin faydaları (japon ve kore)

- Beta-karoten bakımından zengin olan tatlı patates, cilt sağlığına da fayda sağlar. Eski yıllarda kadınlar özellikle bu patates çeşidinin suyu ile tonik yapıp kullanılırdı. Ciltteki tüm ölü hücreleri temizleyerek kırışıklık yıpranmanın yanı sıra sivilce ve akne oluşumunu da önler. 

- Vücuda alınan bazı besinler enerjiye dönüştürülmediğinde yağlanmaya neden olur. Bu da yorgunluk hissinin artmasını sağlar. Ancak tatlı patates içerdiği B6 vitamini sayesinde alınan besinler enerjiye dönüştürerek vücudun daha dinçte kalması sağlanır.

tatlı patates suyunun faydaları

tatlı patates suyunun faydaları

- Ayrıca kış aylarında artan üst solunum yolları hastalıklarına da iyi geldiği bilinir. İçerdiği C vitamini sayesinde antioksidan etkisi göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. 

- Sinir hücrelerini sakinleştirerek stres kaygı gibi ruhsal hastalıkların yaşanmasını önler. Ayrıca uyku gibi problemlerine de iyi gelir.

TATLI PATATESİN ZARARI VAR MIDIR?

Tatlı patates toprak altı yetişen bir besin olduğundan yüksek miktarda fitik asit içerir. Bu yüzden fazla tüketildiğinden ciddi hastalıklara davetiye çıkartır. Ayrıca tatlı patates güçlü bir vitamin ve mineral içerdiğinden çabuk zehirlenmeye neden olabilir. Kusma, ishal ve karın ağrısı gibi sorunlara yol açar. Miktarınca tüketilmesi her zaman önerilir. Ayrıca yabani çeşidi fazla olduğundan bazı çeşitleri zehirlenmeye sebep olabilir. 

TATLI PATATES BESİN DEĞERİ

TATLI PATATES BESİN DEĞERİ

Kafes saç örgüsü nasıl yapılır? Trend saç örgüsü modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Kafes saç örgüsü nasıl yapılır? Trend saç örgüsü modelleri
Lezzetli pideli köfte nasıl yapılır? Pideli köfte yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Lezzetli pideli köfte nasıl yapılır? Pideli köfte yapmanın püf noktaları

BİR YORUM YAPIN 5

Hüsameddin ibalar 1 yıl önce

Süper tam bana gore

vatandaş 4 yıl önce

Çinden geliyor olmasın.

Toplam 1 beğeni

10 havuç 4 yıl önce

bir orta boy tatlı patates 10 havucun sağladığı A vitaminin yüzde 50'sini karşılamada etkilidir. Su ifadenin güzelliğine bakar mısınız. 10 havuc etkisinin %50sini sağladığına göre 5 havuç etkisinin% kaçını sağlar? Hadi bakalım biraz da beyinleri çalıştıralım hep mide calisicak degilya.

Toplam 16 beğeni

Gönülay 3 yıl önce

Vitaminlerle donanmış harika meyve diyorum

Toplam 1 Beğeni

serkan 5 yıl önce

çinliler bunu bizim ayran içtiğimiz gibi içiyorlar ama soğuk değil, ılık.

Toplam 3 beğeni