Malta eriğinin (Yeni dünya) faydaları nelerdir? Malta eriğinin çekirdeği ne işe yarar?

Halk arasında yeni dünya olarak bilinen malta eriğinin insan sağlığına birçok faydası vardır. Doğada bulunan en iyi A vitamini olan malta eriği kan basıncını dengeler. Vücudun metabolizmasını dengeleyerek bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Bunun yanı sıra cildin yenilenmesi için gerekli hücre yenilenmesini sağlar. Malta eriğinin (Yeni dünya) faydaları nelerdir? Malta eriğinin çekirdeği ne işe yarar?

Gülgiller ailesine ait olan malta eriği anayurdu Çin olarak bilinse de yetiştirilmesi ilk kez Japonya'da yapılmıştır. Daha sonralardan Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde yaygınlaşır. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Malta eriği ağacı yaz kış yeşil kalabilir. Ayrıca bu ağaç yaprak dökmez. Ağaçta yetişen meyve malta eriği, yeşil bir renkten sonra olgunlaştıkça sarı renge dönüşür. Ekşi tatlı karışık bir tada sahiptir. Malta eriği pastalarda ve soslarda kullanılır. Ayrıca malta eriği salata, reçel ve şeker şurubu yapılarak tüketilir. Malta eriği iyice yıkanarak tüketilmesi tavsiye edilir.  Doğu Asya'da 800'den fazla çeşidi olan malta eriği, şekil olarak küçük armuta benzer. 

  • Meyvenin içindeki çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiğinde mide asidini düzenler. Sindirimi rahatlatır.
  • İçeriğinde yüksek oranda A vitamini barındırdığından göz sağlığına iyi gelir.
  • Lif bakımından zengin olan malta eriği sindirimi kolaylaştırır.
  • Doğal şeker içeren malta eriği kandaki insülin seviyesini düzenler.

Eriğinin faydaları nelerdir? Kırmızı kiraz erik suyu ne işe yarar? SaraçoğluİLİŞKİLİ HABEREriğinin faydaları nelerdir? Kırmızı kiraz erik suyu ne işe yarar? Saraçoğlu'nun erik önerileri

malta eriğinin faydaları

malta eriğinin faydaları

MALTA ERİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Düşük kaloriye sahip olan malta eriği lif ve pektin açısından zengindir. Pektin kolonları yumuşatarak besinlerin daha rahat dışkılanmasını yapar. Bu özelliği sayesinde kolon kanseri gibi riskli hastalıkların önüne geçer. 

- Güçlü bir A vitamini sayesinde göz sağlığını da korur. Vücudun ihtiyacı olan yüzde 50 karşılar. İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde gözdeki virüsleri engeller. Göz içindeki vitamin seviyesini dengeler. 

malta eriğinin göze faydaları

malta eriğinin göze faydaları

  • A vitamini sadece göze değil aynı zamanda vücudun diğer organlarında da fayda sağlar. Yapılan araştırmalarda flavonoidler bakımından zengin olan malta eriği, akciğer ve ağız boşluklarındaki hücrelerin mutasyona uğramasını önler. Böylece tümör ve kanser riskini azaltır. 

- Malta eriği, kan şekerini düşürür. Bu sayede diyabet hastalığına yakalanma riski azalır. Uzmanlarda diyabet hastalarını kan şekerini düzenlemek için malta eriği çayı öneriyor. Bunun için malta eriği yaprakları ya da çekirdekleri kaynatılarak çay hazırlanabilir. Malta çekirdeği insilün ve glikoz seviyelerini düzenler. 

malta eriği çekirdekleri

malta eriği çekirdekleri

Doğal probiyotik kaynağı: Çağla meyvesinin faydaları nelerdir? Çağla nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERDoğal probiyotik kaynağı: Çağla meyvesinin faydaları nelerdir? Çağla nasıl tüketilir?

  • Kil topraklarında yetiştiğinden demir ve bakır bakımından oldukça zengindir. Demir kan hücrelerini artırır. Demir eksikliği olan kişilerin bol bol tüketmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 5 tane malta eriği yiyerek demir eksikliği giderilmiş olur.

- Çin alternatif tıbbında malta eriği yaprakları çekirdekleri ile beraber kaynatılır. Hazırlanan bu su boğazlardaki enfeksiyonu temizler. Güçlü bir balgam söktürücüdür. Ayrıca akciğerlerdeki virüsleri söker atar. 

yeni dünya

yeni dünya

  • Kronik uykusuzluk günümüzde giderek yaygınlaşır. Bu hastalığın önüne geçmek için uzmanlar ilaçlardan önce doğal karışımlar tüketilmesini öneriyor. Rahat bir uyku için gece yatmadan 3 tane malta eriği tüketilmesi yeterli olur. 

- K vitamini bakımından zengin olan malta eriği, kemik ve kas sağlığını güçlendirir. İleri yaşlarda görülen kemik erimesi gibi hastalıkların riskini azaltır.

malta eriğine halk arasında yeni dünya deniz

malta eriğine halk arasında yeni dünya deniz

MALTA ERİĞİ NASIL TÜKETİLİR?

Et kısmı oldukça tatlı olan malta eriğinin kabuğu yumuşak olduğundan kolayca soyulur. Yüksek miktarda A vitamini içerdiğinden yorgunluk ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklara fayda sağlar. Uzmanlar özellikle ilkbahardan yaz aylarında geçişte vücut direncinin artması için mango ve portakal ile karıştırılıp tüketilmesi önerilir. Bunun yanı sıra reçeli ve şurubu da yapılarak tüketilebilir. 

Cold brew nedir? Soğuk kahve yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Cold brew nedir? Soğuk kahve yapmanın püf noktaları
500T otobüs durakları nereler? 500T otobüs hattının geçtiği duraklar

İLİŞKİLİ HABER

500T otobüs durakları nereler? 500T otobüs hattının geçtiği duraklar

BİR YORUM YAPIN 20

Mico Savar 1 yıl önce

Akdeniz kiyisinda yasayip bu bu meyve ile ugrasmayan hic kimse ukalalik yapipda yorum yazmasin. Turkiyede ic bolgelerde bulunan yesil ve yassi meyveye Musmala diyorlar. Ancak Antalya'dan biz bunu paketleyip Eski Eminonu, sonra Byrampasa, Kadikoy Hallerine Yeni Dunya olarak paketlendi, Hatta Malta Erigi adi altinda pazarlandi. Yalniz biz Yerel Halk olarak buna Musmala deriz, bunun teyiti icin Fas, Tunus, Cezayir, Libya ve Misir yani Kuzey Afrika ulkeleri Aynen Musmala diye teleffuz ederler, Kibrislilarada sorabilirsiniz. Israil, Lubnan ve Suriyelilerede sormak lazim.

Cenk 1 yıl önce

Bizde de "Sarıkız" deniyor buna. Kilo fiyatı şu an 15TL malesef, pahalı.

İLHAN 1 yıl önce

Sadece Çocuklara Ala biliyoruz. Biz Yemiyoruz. Haftalık Maksimum Yarım Kilo. İki çocuğa.

Ali Osman 1 yıl önce

Ne muşmulası ya, biz Frenk Elması deriz. Muşmula kahve renklidir.

Toplam 1 beğeni

avcı 1 yıl önce

satışlar düştü galiba... Ruslar da da şu an muşmulaya ayıracak zaman yok. Yani depolarda yığılma var ama fiyatında düşme yok...

Yorumların Tümünü Okuyun