Çağla meyvesinin faydaları nelerdir? Çağla nasıl tüketilir? Çağla tuzla beraber yenir mi?

İlkbaharın gelişini müjdeleyen çağla meyvesi ağacı şimdiden çiçeklenmeye başladı. Tuza banıp tüketilen bu eşsiz meyveye dair bilinmeyenleri araştırdık. Şeftali, kiraz ve erik ailesine bağlı çağla meyvesinin insan sağlığına birçok faydası vardır. Özellikle güçlü bir probiyotik kaynağı olarak görülür. Bu da kemik sağlığı için oldukça faydalıdır. Peki çağla meyvesinin faydaları nelerdir?

Çağla meyvesinin bilinmeyen diğer adı badem ağacıdır. Badem ağaçlarının anavatanı İran ve Afganistan'dır. Ekşi bir tadı olan çağla meyvesi genellikle tuz ile beraber olarak tüketilir. İpek yolu ile tüccarlar ve seyyahlar tarafından Anadolu topraklarına getirilen çağla meyvesinin tarihçesi M.Ö yıllara dayanıyor. Soğuğa dayanıklı ağacı Mart ayının ilk günlerinden itibaren çiçeklenmeye başlar. Yeşil haldeyken ekşi bir tadı olan çağla olgunlaşmaya bırakıldıkça badem olur. Kahverengi topraklarda yetişen çağla meyvesi bu topraklardaki tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bazı yörelerde yeşil badem olarak geçer. İçeriğinde bol bol fosfor, azot ve potasyum barındırır.

Çağla nedir ve nasıl yenir? Çağla çorbası nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERÇağla nedir ve nasıl yenir? Çağla çorbası nasıl yapılır?

ÇAĞLA NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Bademin veya kayısının henüz olgunlaşmamış hali olan çağla, protein, lif, kalsiyum, E vitamini, riboflavin ve niasin bakımından yüksek besin değerlerine sahiptir. Günde ideal olarak yenilmesi gereken meyve sayısı yaklaşık 20 ile 23 arasındadır.

ÇAĞLA BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR MI?

Kayısı çağlası, sindirim sistemini düzenli bir şekilde çalıştırmakta başarılıdır. Bu meyve, kabızlığı önleyen harika bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda organik bir müshil olan sorbitol içerir. Aynı şekilde, badem çağlasının bağırsaklar üzerinde olumlu etkileri vardır. Çünkü sindirim sırasında dışkının bağırsaklardan atılmasını kolaylaştıran lifleri vardır.

ÇAĞLA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçerdiği E vitamini ile cilt sağlığına oldukça faydalıdır. Cilt dermisinin yenilenmesini destekleyen E vitamini sivilce ve akne oluşumunu önler. Ayrıca çağla meyvesinden elde edilen maske kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltır.
     
  • Yüksek miktarda selenyum ve fosfor içeren çağla meyvesi, bağışıklık sisteminin kıştan ilkbahara geçişi esnasında güçlenmesini sağlar. Hastalıklara karşı kalkan oluşturan çağla meyvesi C vitaminin antioksidan etkisi ile vücutta biriken tüm serbest radikalleri idrar yolu ile atar.

  • Özellikle mevsim geçişlerinde vücutta yaşanan sıvı dengesizliği içinde birebir fayda saylar. Günlük su miktarının yüzde 40'ını sağlayacak sıvıya sahiptir. Bir tabak tüketerek vücudun bu ihtiyacını kolayca karşılar.
     
  • Zeytinyağında bulunan tekli yağ asitlerine sahip çağla, kalp ve damar sağlığını korumada yardımcı olmaktadır. Damarların tıkanmasını önleyen çağla kolesterol seviyesini dengeler.
     
  • Ayrıca metabolizmayı hızlandıran çağla, yüksek lif oranıyla da bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırarak probiyotik etki sağlamaktadır.
     
  • Çocukların kemik gelişiminde de etkilidir. İçeriğinde yüksek kalsiyum bulunan çağla meyvesi, diş ve diş etlerinin sağlığını korumaktadır.

çağla besin değeri

çağla besin değeri

Nane yağı nasıl yapılır? Nane yağı niçin kullanılır? Nane yağı yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Nane yağı nasıl yapılır? Nane yağı niçin kullanılır? Nane yağı yapmanın püf noktaları
Yeni anneler için ipuçları: Her zaman söylenmeyen şeyler!

İLİŞKİLİ HABER

Yeni anneler için ipuçları: Her zaman söylenmeyen şeyler!

BİR YORUM YAPIN 5

Mico Savar 1 yıl önce

1960 dan beri Antalya'dan Istanbul Hallerine kendi yetistirdigimiz Caglalari paketleyip gonderiyoruz. Turkiyede yilin ilk turfanda Caglasini Istanbul Haline Ya bizim Caglalar yada Datcada bir zat var, onun Caglasi ulasiyor ve kilosu 400TL idi, Subat Ayinin sonuna dogru, Sera degil - Mart ayi Sahillerde yetistigi vakittir. Ama Ben kendim Erkenci olan ve Kaliteli olan Bademleri diger verimsiz veya gec cicek acanlara Asi vurarak cogaltmistim, 500 agac civarinda ama toplamasi cok mesakkatlidir.

yasemen 1 yıl önce

yalan

nefis 1 yıl önce

ticaret hilesi kokuyor...çağla yenildimi badem fiyatı ilerleyen zamanda artacak....

Toplam 1 beğeni

kadir 5 yıl önce

Birden çocukluğumu anımsadım o zamanlar Ankara keçiören bağlık bahçelik ti ben her bahar bademler çiçeklenlip çağlaya dönüştüğü zamanlarda okul yolunda bulunan çağla ağaçlarına çıkar kah yer kah atardım okulun adı da çizmeci ilk okuludur .

Toplam 9 beğeni

Xyz 2 yıl önce

Evet Keçiören ve bir çok ilçesi öyleydi . Artık belediyeler meyve ağacı dikmiyor . Keşke bazı yerlere meyve ağaçları dikseler . Çocuklar en azından yerdi. Gerçi ağaçtan düşme ihtimali de var tabi . Belki de onun İçin dikmiyorlar . Bodur ağaçlardan diksinler :)

Toplam 0 Beğeni