Çağla nedir ve nasıl yenir? Çağla çorbası nasıl yapılır?

Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip kazan yemeklerinden çağla aşı, ilkbahar aylarında farklı lezzetiyle damakları tatlandırıyor. Tamda mevsimi olan çağla meyvesi daha önce yemeyenlerin de dikkatini çekiyor. Peki çağla nedir ve nasıl yenir? Çağla çorbası nasıl yapılır?

UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'te, mevsimsel olarak sofralara sunulan ilkbahar yemekleri için kazanlar kaynamaya başladı. Kente özgü bu yemeklerden "çağla aşı" da ilkbaharda sofraları süslüyor. Badem çağlası; nohut, et, yoğurt ve safranla yapılan çağla aşı, bir aylık süreçte lezzetiyle büyük ilgi görüyor. 

Çağla, badem ağacı meyvesinin ham halidir. Henüz olgunlaşmamış bu meyvelerin üzeri tüylü, rengi ise açık yeşil, tadı mayhoştur. Baharın ilk ve en güzel meyvelerinden biri olan çağlanın mevsimi çok kısadır ancak birkaç hafta sürer.  Şimdi çağla bademin tam zamanı. Tabii ki ilkbaharda tuza banarak çağla yemenin keyfi başkadır. 

çağla çorbası

çağla çorbası

Doğal probiyotik kaynağı: Çağla meyvesinin faydaları nelerdir? Çağla nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERDoğal probiyotik kaynağı: Çağla meyvesinin faydaları nelerdir? Çağla nasıl tüketilir?

ÇAĞLA AŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Aşçı Mehmet Ali Durak, çağlanın bir aylık ömrü olduğunu, yoğurtlu ve salçalı olarak iki şekilde yapıldığını söyledi.

Çağlanın ortadan kesilip çekirdeği çıkarıldıktan sonra tencereye konulduğunu, suyla kaynatıldığını belirten Durak yemeğin yapılışını şöyle anlattı. Durak, "Kaynatılan çağla 2 saat kadar bekletilir. Kuşbaşı etin üzerine nohut ve tuz ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çağla, sarımsak ve soğan kaynayan etin üzerine ilave edilip kaynatılır. Diğer taraftan 3 bardak süzme yoğurt, 1 yumurta ve zeytinyağı ile hafif pişirilir. Bu pişirme esnasında yoğurdun üzerine azar azar yemeğin suyundan ilave edilir. Yoğurt kaynamaya başlayınca, pişen yemeğin üzerine ilave edilir. Daha sonra üzerine kızdırılmış yağ, pul biber, safran gezdirilir." dedi.

Afiyet olsun...

çağla pişirme

çağla pişirme

Gaziantep mutfağının çok zengin bir menüye sahip olduğuna dikkati çeken Durak, "Gaziantep mutfağının en belirgin özeliklerinden biri, tabiat ne sunduysa bütün nimetleri tencereye vurmuş, şişe geçirmiş bir lezzet çıkarmıştır. Biz de onların devamını uygulamaya çalışıyoruz." dedi.

çağla nasıl pişer

çağla nasıl pişer

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0