Ebola virüsü nedir? Ebola virüsü nasıl bulaşır? Ebola virüsünün belirtileri nelerdir?

Son yıllarda virüslerin insanlara bulaşma oranı gittikçe artmaktadır. Bunlardan bir tanesi de şu sıralar tüm dünyayı etkisi altına almış koronavirüstür. İnsanların korku içinde oldukları bugünler aslında tarih boyunca yaşandı. Ebola da bunların bir çeşididir. Virüs neredeyse Orta Afrika nüfusunu yok edecek ölümlere neden oldu. Peki Ebola virüsü nasıl bulaşır? Ebola virüsünün belirtileri nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından risk grubunda dördüncü sırada yer alan ebola virüsü, patojen olarak kabul edilmiştir. Omurgalı bir virüs olan ebola, hayvandan insana ve insandan insana yayılır. İpliksi yapıya sahip olan virüs RNA'dan oluşur. Hava yoluyla değil vücut ya da kan ile yayılır. Bu virüs normal şartlarda yarasa ve maymunlarda vardır. Yüksek ateşten başlayan belirtiler gösterir. Bunun yanı sıra iç ve dış kanamalarla seyreder. 1970 yıllarda Orta Afrika'da çıkıp tüm dünyaya kısa sürede yayıldı. Hastalığın ilk çıktığı zamanlarda aşı ya da herhangi bir tedavisi olmadığından ciddi sayıda insan ölümüne yol açtı. Ebolanın ortaya çıkma süreci kesin değildir. Ancak bilim insanları yarasaların meyvelere atıklarını yapması bu meyveyi de maymunların yemesi maymunlarında insan yiyeceklerinin olduğu yerlerde dışkılaması ya da işemesi gibi durumlar sonucu insanlara bulaşmış olabileceğini ön sürdü. Virüs insan vücuduna girdikten sonra kanla beraber her yere kolayca gittiğini hatta anne sütüne bile bulaştığı tespit edilmiştir. Virüse enfekte olmuş hayvanlar bile kireçle ya gömüldü ya da yakıldı. İnsanlarda görülmesi ardından salgına yol açtı.

ebolanın hücrelere yayılma görüntüsü

ebolanın hücrelere yayılma görüntüsü

EBOLA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Virüsün bulaştığı kişide 2 ya da 21 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkar. Önceleri şiddetli baş ağrısına neden ola virüs bağışıklığı çökerttiğinden ani vücut ısı değişimlerine yol açar. Bu da ateş yüksekliği yapar. Vücut ağrıları bu iki belirtiyi takip eder. Daha sonra gözlerde konjunktivit, vücut dışı kanamalar ve cilt yüzeyinde döküntüler yaşanır. Trombosit oranı ciddi oranda düşer. Hastalık ilerledikçe vücut içi mukozlara zarar veren virüs iç kanamaya yol açar. Bu belirtiler başka hastalıklarla karıştırıldığından hastalığın tespiti gecikmişti. Ancak ebola seyrettikçe organların fonksiyonları işlevsiz hale gelir. Beyin iltihaplanmaya başlar. Hasta şoka girdikten sonra geri dönüşü olmaz.

afrikada görülen ebola korku ve paniğe yol açmıştı

afrikada görülen ebola korku ve paniğe yol açmıştı

EBOLA TANISI VE TEDAVİSİ

İlk başlarda belirtiler sıtma, sarı humma ve lassa humma gibi hastalıklarla benzer özellik gösterdiğinden tanı zorlaşır. Kan ve deriden örnekler alınarak patojen testler uygulanır. Vücut virüsü tanımadığından belirtiler artıkça bağışıklık sistemi yavaş yavaş harekete geçer. Alınan örnekler bilim insanları tarafından kontrol edilir. Genellikle iki saatte bir kan alınarak hastanın kan değerleri kontrol edilir.  Hastalığın kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakta. Antiviral ilaçlarla virüsün şiddeti azaltılır. Bu noktada bol sıvı tüketimi önemlidir. Aksi halde organların fonksiyonlarını bozduğundan sıvı kaybına yol açar. 

BİR YORUM YAPIN 0