Geçmişte kadınların güzelleşmek için kullandığı sıradışı yöntemler

Günümüzde kozmetik sektörü büyük bir ivme kazandı. Özellikle makyaj youtuberlarının çektiği makyaj videolarından sonra neredeyse adını daha önce duymadığımız makyaj malzemelerini öğrendik. Peki, makyaj malzemelerinin bu kadar çeşitlilik göstermediği yıllarda kadınlar yüz kusurlarını nasıl kapatıyordu? İşte cevabı...

Dünyada en çok kar elde edilen sektör kozmetik sektörüdür. Sürekli olarak yeni ürünler çıkaran firmalar tüketicinin hemen hemen her ihtiyacına cevap vermek için adeta birbiriyle yarışıyor. Bu nedenle küçük bir kozmetik alışverişine çıktığınızda bile bir ürünü birbirinden farklı renklerde ve özelliklerde bulabiliyorsunuz. Ancak bundan 100 yıl önce özellikle sıradan bir kadının ulaşabileceği kozmetik ürünü neredeyse yok denecek kadar azdı. Bu dönemde kadınlar güzel görünmek ve yüz kusurlarını kapatmak için birbirinden ilginç yöntemler kullanıyorlardı. Bu yöntemleri sizler için araştırdık. 

TEN RENGİNİ AÇMAK İÇİN LİMON SUYU KULLANILIYORDU 

Günümüzde de sağlığa olan faydaları ile bilinen, limon bundan yüzyıl önce de güzelleşmek içinde kullanılıyordu. Esmer olmanın fakirlik alameti olduğu sanılan dönemlerde kadınlar zengin görünmek için ten renklerini açıyorlardı. Bu işlemi yapmak içinse limon suyu kullanıyorlardı. Limon suyu her ne kadar ten rengini açsa da erken yaşlanmaya neden oluyordu. 

KİRPİKLERİ SİYAHLAŞTIRMAK  İÇİN VAZELİN 

Vazelin ciltte oluşan kuruluğun giderilmesinde yardımcı olan bir nemlendiricidir. Bugünde kozmetik kaygılarla kullanılan vazelin geçmişte de yine güzelleşmek için ancak farklı bir şekilde kullanılıyordu. Kömür tozu vazelin ile karıştırılarak adeta bir rimel gibi kirpiklere sürülüyordu. Bu şekilde kirpikler olduğundan daha siyah görünüyordu. 

KIRMIZI RUJUN ATASI KARMİN BÖCEĞİ

Bundan 100 yıl öncede günümüzde olduğu gibi kırmızı ruj kullanmak kadınlar arasından çok popülerdi. Ancak günümüzde çeşitli kimyasallar kullanılarak elde edilen kırmızı ruj eskiden karmen isimli bir böcek sayesinde üretiliyordu. Karmin böceği, vazelin ve balmumu ile ezilerek üretiliyor ve dudakları süslüyordu. 

ÇİLLERİ YOK ETMEK İÇİN MERKÜR

Son yıllarda adeta bir moda haline gelen çiller, eskiden bir çirkinlik göstergesiydi. Kadınlar çillerinden kurtulmak için asit içeren bir kimyasal olan merkürü kullanıyorlardı. Merkür, çilleri zamanla yok etse de uzun süre kullanıldığından cilt kanserine neden oluyordu.

GÜZEL GÜRÜNEN BİR CİLT İÇİN RADYUM 

Radyum'un keşfedilmesinden sonra bu maddenin cilde ışıltı ve gençlik sağlayacağını iddia eden bir firma Radyum içeren bir seri kozmetik ürünü piyasaya çıkardı. Serinin içinde, ruj, sabun ve yüz pudrası gibi ürünler bulunuyordu. Ancak radyumla yapılan makyaj malzemelerinin üretiminde çalışan kadınlar zamanla eşi görülmemiş bir rahatsızlığa yakalanmaya başladılar. Bu kadınların zamanla çeneleri eriyerek yok oldu. 

Doksanlı yılların unutulmazları

İLİŞKİLİ HABER

Doksanlı yılların unutulmazları
En iyi kitap önerileri

İLİŞKİLİ HABER

En iyi kitap önerileri
Sıfırdan ev yenilemek ne kadara mal olur?

İLİŞKİLİ HABER

Sıfırdan ev yenilemek ne kadara mal olur?
Türkiye'de yapılabilecek tehlikeli sporlar

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye'de yapılabilecek tehlikeli sporlar

BİR YORUM YAPIN 0