Tuzda çipura nasıl yapılır?

Balık mevsiminin geldiğine göre değişik mükemmel bir tarifle çipura yemek mümkün. Sizler için tuzda çipura lezzetinin nasıl yapıldığını araştırdık. İşte detaylar...

Zengin bir besin kaynağı olan balığın haftada en az 3 defa tüketilmesi gerekir. Beyaz ete göre çok daha fazla protein içeren balığın faydaları saymakla bitmez. Uzmanlar balığı sezonunda tüketmek gerektiğini vurguluyor. Balık sezonu açıldığına göre işte tam mevsimi olan enfes soslu tuzda çipura tarifi

MALZEMELER:

- 2 tane temizlenmiş çipura 
- 3 tane yumurtanın akı
- 3 kilo kaya tuzu
- 3 tane soğan
bir tutam kekik
- biraz maydanoz
2 limon kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı rezene 

SOS İÇİN:

- 100 gram zeytinyağı
- 3 adet diş sarımsak
- 1 tutam tuz ve safran

YAPILIŞI:

- 3 kilo tuzu bir kaba koyarak üstüne 3 yumurtanın akını dökün. Daha sonra limon kabuklarını ve bir tutam rezeneyi üzerine döküp iyice karıştırın ve bir kenarda dursun.

- Temizlenmiş çipuraların karnının içine soğanları ve kekiği yerleştirin. Daha önce hazırladığınız tuzun birazını tepsinin en altına yerleştirin. 1 cm kalınlığında olacak şekilde olması gerekiyor.

- Yerleştirdiğiniz tuzun üzerine çipurayı koyun. Kalan tuzun tamamını balıkları kaplayacak şekilde yerleştirin. Yerleştirdikten sonra tuzu iyice bastırın.

- Daha sonra önceden ısıttığınız fırında, 245 derece ile 15-20 dakika pişirin. Onlar pişerken diğer tarafta sosu hazırlamaya başlayabilirsiniz.

- Sos için sarımsakları ezip içine safranı ekleyerek ikisini birlikte iyice ezin. İçine zeytinyağını azar azar ilave edin. Tuz ekledikten sonra iyice karıştırın.

- Balıklar piştikten sonra biraz soğumasını bekleyin ve sertleşen tuzu bir bıçak yardımıyla balıkların belirgin olduğu kenarlardan hafifçe tepsiyi tutarak tuzu kırmaya çalışın.

- Kırılan tuz balıkların üstünden kalıplar şeklinde ayrılacak. Tuzlar ayrıldıktan sonra tamamen tepsiden temizlemeye çalışın. Servis tabağına alarak hazırlamış olduğunuz tozu çipuranın üzerine döküp servis edebilirsiniz.

İşte bu kadar...

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Ottomann 5 yıl önce

Abicim tarif vermişsin ama 3 kilo kaya tuzunun fiyatından haberin varmı?

Mehmet Ali 5 yıl önce

3 kilo kaya tuzu 10 TL falan yapar. Sofralık kaya tuzu değil turşusu kaya tuzu olsun