En kolay bazlama nasıl yapılır? Bazlamanın püf noktaları neler? Yumuşacık bazlama tarifi

Anadolu'nun en özel lezzetlerini yapan MasterChef programı bazlamayı es geçmedi. Çay saatlerinde tüketebileceğiniz ve yapımı oldukça kolay olan bazlama tarifi MasterChef yarışmasında da gözde oldu. Oldukça lezzetli ve doyurucu olan bazlama tarifini sizler için hazırladık. İşte MasterChef'in yumuşacık bazlama tarifi:

Türk mutfağından bir ekmek türü olan bazlama, evlerde de kolaylıkla yapılabiliyor. Özellikle Çukurova yöresinde çok meşhur olan bazlamanın tercihe göre farklı iç harcıyla da yapılabiliyor. Sade türüyle tercih edilen bazlamaya; Samsun yöresinde pıtpıt da denilmektedir. Yumuşacık dokusuyla dillere destan bir tadı olan bazlama, sofralarınızda sık tercih edeceğiniz bir yiyecek olacak. Peki geleneksel olarak sac üzerinde pişirilen bazlamayı evde nasıl yapabiliriz? Uğraştırıcı olmayan bu lezzetli bazlamayı evde döküm tavada da pişirebilirsiniz. Adım adım bazlamanın yapımı ve püf noktaları için haberimize göz atabilirsiniz.

  • Bazlamanın pişirmesi kısa sürer ama fırın gibi sabit bir ısıda tutulamadığı için birazcık da risklidir. Riski içinin iyi pişmemesidir. Bu riski azaltmak için birkaç şeye dikkat etmelisiniz.
     
  • Öncelikle tavayı önceden mutlaka ısıtın ve ilk bazlamayı dahi kızdın tavaya koyun. Isıyı asla sabit tutmayın, tutmaya çalışmayın.
     
  • Bazlamaların verdikleri tepkiye göre değiştirin. Çok kısa sürede kızarıyorsa altını biraz kısın, çok beklemenize rağmen pişmiyorsa altını açın mesela.
     
  • Kullandığınız tava kaliteli, tabanı kalın bir tava olsun.
     
  • İnce tabanlı tavalar ısıyı çok çabuk ilettiği için bazlamanın dışı hemen pişer ve hatta yanmaya doğru yollanır ama bu kadar kısa sürede ısı içine ulaşamadığı için içi çiğ kalır.
     

BAZLAMA TARİFİ:

MALZEMELER

4 su bardağı un
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket küçük kurumaya

bazlama

bazlama

YAPILIŞI

Tarife başlarken öncelikle bir kabın içerisine ılık su, ılık süt, şeker ve mayayı koyun, iyice karıştırın.

Daha sonra maya çözününce içerisinde sıvı yağ ve tuzu ilave edin. 

Unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurduktan sonra 1 saat kadar dinlendirin.

bazlamanın kızarması

bazlamanın kızarması

Dinlenen hamurdan bezeler yapıp oklava ile kalın olacak şekilde açın.

Açılan hamurdan istediğiniz büyüklükte yuvarlaklar kesip döküm tavada kısık ateşte pişirin. 

Afiyet olsun...

bazlamanın püf noktaları

bazlamanın püf noktaları

PÜF NOKTALARI:

  • Bazlamanın hamuru kulak memesi kıvamından daha cıvık olması gerekir.
  • Bazlamaları pişirirken tavanın önceden ısıtılmış olması gerekir.

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Hatun Torlak 7 ay önce

Çok güzel ve faydalı buluyorum

Ümit... 3 yıl önce

Guzel gorunuyorda bu tarifi azaltabilirmiyiz bnm ivn cokda 2.3 adet yeterli. Ve hamuruna yesillik otlar peynir katilirmi üstüne pisirirken acaba yapismazsa tabi. Tesekkurler simdidn.

Toplam 4 beğeni