En kolay enginar dolması nasıl yapılır? Enginar dolmasının püf noktaları

Kat kat görüntüsü ve mevsiminin vazgeçilmezi enginar dolması, sağlıklı oluşu ve lezzetiyle herkesin tercihleri arasında yer alıyor. Görünümü sayesinde sofraları süsleyen lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan enginar dolması, kat kat oluşu ile de göz dolduruyor. Peki nasıl yapılır enginar dolması? Tarifi yazımızda.

Zeytinyağlı enginarı bilmeyen yoktur. Osmanlı döneminde sofralarda süslü bir görüntü olması için enginar dolması yapılıyordu. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege'de yetiştirilen enginar, antioksidan özelliğindedir. İtalyan ve Fransız mutfaklarında da tüketilen bu besin; çorba, sulu yemek ve salata yapımında kullanılır. Düzenli olarak tüketildiğinde sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kış aylarında haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Demir bakımından zengin olmasının yanı sıra damar tıkanıklığı riskini de düşürür. Şimdi sizlere hazırlayacağımız tarif, enginarın yapraklarından yapılıyor. Biraz uğraştırıcı ancak yemesi keyifli olan enginar dolması, misafirlerin gözdesi olacak. Müthiş bir özenle hazırlanan zeytinyağlı dolma leziz iç harcı ile de damakları şenlendiriyor.

En kolay zeytinyağlı enginar yemeği nasıl yapılır? Enginar pişirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay zeytinyağlı enginar yemeği nasıl yapılır? Enginar pişirmenin püf noktaları

ENGİNAR DOLMASI TARİFİ:

MALZEMELER

5 adet enginar
1 adet büyük boy kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı kuş üzümü
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı yenibahar
1/2 demet dereotu
1/2 demet nane
3/4 su bardağı sıcak su

Enginarların kararmaması için;

1 adet taze sıkılmış limon suyu

Üzeri için;

1/2 çay bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy limon

Enginar nasıl soyulur? Enginar soymanın püf noktaları...İLİŞKİLİ HABEREnginar nasıl soyulur? Enginar soymanın püf noktaları...

Enginar dolması tarifi

Enginar dolması tarifi

YAPILIŞI

Tarife öncelikle iç harcını hazırlayarak başlayın. Kabuğunu soyduğunuz büyük boy kuru soğanı küçük parçalar halinde doğrayın.

Ayıkladığınız kuş üzümlerini suda bekletin. Sap kısımları ayıkladığınız dereotu ve taze naneyi incecik kıyın. Pirinçleri bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün.

Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Kuru soğanları katıp renk alana kadar kavurun. Dolmalık fıstıkları ekleyip karıştırın.

Soğanlar yumuşadığında suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ilave edip karıştırma işlemini sürdürün.

Kuş üzümü, tuz, toz şeker ve yeni bahar ekleyip karıştırdığınız dolma harcına son olarak sıcak suyunu verin. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirdikten sonra iç harcı ocaktan alabilirsiniz. 

Enginarların kalın sap kısımlarını kesip, çiçek enginarları, limonlu/kaynar su bulunan derin bir kapta yumuşamaları için kısa bir süre bekletin.

Soğuk suda duruladığınız enginarların dış kısmında kalan etli yapraklarını keskin bir bıçak ya da mutfak makası yardımıyla eşit oranda düzelterek kesin.

Orta kısımlarını parmaklarınızla bastırarak aralayın. Orta kısmında yer alan fazla yaprakları alın. Tatlı kaşığı yardımıyla orta kısmında yer alan tüylü kısımları kazıyarak çıkartın.

Son defa bol suyun içinde yıkadığınız enginarları, kararmamaları için limon suyuyla ovup kısa bir süre bekletin.

enginar dolması tarifi

enginar dolması tarifi

İç harcı enginarların orta kısımlarına eşit olacak şekilde doldurun. Gerekirse yaprakları hafif bir şekilde aralayıp iç harcı düzgün bir şekilde ekleyin.

Geniş tabanlı bir tencereye boşluk bırakmadan hazırladığınız dolmaları dizin. Bol suda yıkadıktan sonra kestiğiniz limon dilimlerini enginarların üzerine kapatın.

enginar dolması

enginar dolması

Üzerlerine zeytinyağı kestirin. Sıcak suyu dolmaların üzerine çok fazla eklemeden tencereye alın.

Dolmaların üzerine önce yağlı kağıt serip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin. 

Pişen dolmaları isteğe göre soğuk ya da sıcak şekilde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0