Meşhur enişte lokumu nasıl yapılır?

Rize, Trabzon gibi illerde meşhur olan hem damat hem de enişte ismini verdikleri enfes bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Asıl adı enişte lokumu olan bu tarif lezzetiyle damaklarda iz bırakıyor. Çok eski zamanlardan gelen enişte lokumu tarifi bugünü haberimizde.

Doğu Karadeniz'de düğünlerde gelinin ailesi tarafından yapılan enişte lokumu çok eski zamanlarda erkek tarafına dağıtılan bir lezzettir. Düğün sonrası gelinin evine gelen aileye hem de ziyaretçilere dağıtılan bu tarif, uzun süre bayatlamadığı için bir iki gün öncesinden yapılıyordu. Bu sebeple taze kalması çok önemliydi. Karadeniz'in önemli düğün adetlerinden olan enişte lokumu, şimdilerde bu niyetle yapılmasa da zaman zaman Karadeniz mutfağında kendine yer bulur. Enişte lokumu aslen Rize'ye has bir tariftir. Bazı bölgelerde damat lokumu olarak da bilinir. Peki bu tarif nasıl yapılır?

ENİŞTE LOKUMU TARİFİ:

MALZEMELER

2 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı yoğurt
6 su bardağı şeker
3 adet yumurta
1/2 limon suyu
Bir çay kaşığı karbonat
Alabildiğince buğday unu
Tuz

YAPILIŞI

Şeker, yumurta ve yoğurdu bir kabın içerisine koyun ve güzelce çırpın.

Daha sonra kalan malzemeleri ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.

10 dakika kadar hamuru dinlenmeye bırakın. Beklettiğiniz hamuru ikiye bölün.

Sonra bezeler yapıp, lokum şeklini verin.

Yağlı kağıt serili tepsiye dizip, üzerine bıçakla Z şeklini verin.

1820 derecede hafif kızarana kadar pişirin. 

İsterseniz sıcak isterseniz soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0