En kolay ekşi maya nasıl yapılır? Püf noktaları! Ekşi mayadan ekmek tarifi

Ekmek yapımında kullanılan ekşi maya sağlıklı olmasıyla da herkesin evde tercih etmesi gereken bir malzemedir. Marketten alacağınız hazır mayalar yerine ekşi maya kullanarak enfes bir ekmek yapabilirsiniz. Peki evde ekşi maya nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? İşte tüm detaylar...

Ekşi maya; üzüm kabuğunda bulunan ve Latince adıyla saccharomyces cerevisiae denilen bir maya türünden geliyor. Üzümde bulunan ve tomurcuklanabilen mayalar, ekşiyerek aktif hale geliyorlar. Yüzyıllardan beri insanların kullandığı ekşi maya buğdayın yetiştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Kısacası ekşi maya, doğanın mucizelerinin, biyoloji, kimya ve sabırla birleşiminden oluşuyor. Ekşi maya ekmeği gerek besleyici özelliği gerekse tok tutma konusundaki başarısıyla adını geniş bir kitleye duyurdu. 

18.yy’a kadar ekmek hamurunun hazırlanmasında kullanılan ekşi hamur ilk maya preparatı olarak değerlendirilebilir. Ekşi hamuru (maya) elde etmek çok kolaydır. Temel olarak buğday unu ve su karıştırılarak laktik asit ve maya ile fermente edilmesi sonucu elde edilir. Siz de evde kendi ekmeğinizi yapmak istiyorsanız ekşi maya kullanabilirsiniz. Evde kaldığınız bu süreçte ekşi mayanızı kendi ellerinizle yapmak isterseniz yazımızın detaylarını inceleyebilirsiniz.

En kolay hamur mayalama yöntemi! Çok amaçlı mayalı hamur tarifi! Mayalı hamurun gazını alma...İLİŞKİLİ HABEREn kolay hamur mayalama yöntemi! Çok amaçlı mayalı hamur tarifi! Mayalı hamurun gazını alma...

EKŞİ MAYA TARİFİ:

MALZEMELER

Kabuklu üzümler
Su
Cam bir kavanoz
Un

YAPILIŞI

Bir avuç yaş üzümü minik minik doğrayın. Ardından kavanozun içerisine koyun. Üzerine 200 gram un ve 200 mililitre su ilave edin. Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yere alın.

Bu sırada cam kavanozunu güzelce sterilize olmasını sağlayın. Karışımın fermente olup olmadığını üzerindeki kabarcıklardan anlayabilirsiniz.

Mayanın içinden üzümleri tahta kaşıkla ayıklayın. Mayanın yarısını kavanozdan alın yerine aldığınız kadar un ve su ekleyin. Örneğin; 400 gram mayanız var. Bundan 200 gramını eksiltin. Kavanozun içine 100 gram, 100 mililitre de su ekleyerek yeniden 400 gram olmasını sağlayın. 

Bu işlemi her gün aynı saatte ve aynı miktarla sürdürün. Aynı gün ekmek yapmayacaksanız buzdolabına kaldırıp 3-4 günde bir de besleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Susamlı pastane poğaça nasıl yapılır? En kolay susamlı poğaça tarifiİLİŞKİLİ HABERSusamlı pastane poğaça nasıl yapılır? En kolay susamlı poğaça tarifi

EKŞİ MAYA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Mayanın üzerinde yapışkan bir su birikmişse mayanız besinsiz kalmış ve hastalanmış demektir. Hastalanan mayanın üzerinden bu suyu temizleyip mayanızı bol un ve az miktarda suyla besleyerek canlandırın.

Kullandığınız unun organik olmasına özen gösterin. 

Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir. Yine cam kavanozun içinde, ağzı kapalı bir biçimde dolaba kaldırabilirsiniz. 

Mayanızı suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir. Yüzüyorsa kullanıma hazırdır.

EKŞİ MAYADAN EKMEK TARİFİ:

MALZEMELER

400 gram ekmeklik un
300 milim su
90 gram ekşi maya
2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Yoğurma kabının içerisine suyu koyun. İçerisine mayanızı ilave edip, iyice karıştırın.

Unu, tuzu iki kez elekten geçirin ve ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyin.

Azar azar yoğurun. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. 

Daha sonra üzerini kapatın ve yarım saat bekletin.

Yarım saat aralıklarla tekrar tekrar yoğurup, iyice kabarmasını sağlayın.

Bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirin.

Onu da bolca unlayarak hamuru içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın.

Böylece ekmeğiniz maya kokmayacak ve pofuduk şekilde kabaracaktır.

Hamuru 1 saat kadarda fırının içerisinde dinlendirin.

Pişireceğiniz kabın içine pişirme kağıdı serin.

Hamuru yerleştirin ve 200 derece fırında pişirmeye bırakın.

40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin.

Dinlendikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Yiğit 3 yıl önce

Merhaba, Maya yaklaşık 10 günün ardından kullanıma hazır hale geldiğinde, buzdolabında saklarken kavanozun kapağını kapatalım mı yoksa yine bez ile kapatsak kafi mi? İnternette gördüğüm en sade ekşi maya tarifi teşekkür ederiz.