Ödev yapmayan çocukla nasıl baş edilir

Hemen hemen her evde yaşanan sorunlardan biri çocuğun ödev yapmamasıdır. Bu sorunla birkaç öneri ile baş edebilirsiniz. ..

Ödev yapamamak çocuklarda sık görülen bir problemdir. Günün büyük kısmını okulda geçiren çocuk bir de eve gelip tekrar ders yapmak istemez.Bunların dışında ödev yapmama, velinin hatalı tutumlarından da kaynaklanıyor olabilir.

Çocuklara ödev alışkanlığı kazandırmak, ailelerin en çok zorlandıkları konulardan birisidir. İşte çocuğunuzun ödev yapmasını sağlayacak ipuçları:

-Ödev için ayıracağı zaman dilimini belirleyin. 

-Ödev sırasında onun yanında durun. Dikkati ödeve vermesi konusunda ona yardımcı olun.

- Düzenli bir ödev saati oluşturun ve 21 gün devam edin. Rutin şeyler daha çabuk alışkanlığa dönüşür.

- Çocuğunuzun ödevini asla siz yapmayın. Ödeviniz yapmadan okula gittiğinde, sorumluluğunu üstlenmeyi ona bırakın. 

- Ders başlamadan önce onunla birlikte olun ve “Ödevini bu kalemle mi yapacaksın? Hangi renk kalemi kullanacaksın?” gibi sorularla hazırbulunuşluğunu sağlamaya çalışın. 

- Ödevin, derslerini daha iyi anlaması için verildiğini ona anlatın.

- Ders çalışırken ya da ödev yaparken 5-10 dakikalık molalar vermesine izin verin.

- Çocuğunuz ödev yaparken, siz televizyon izlemeyin.

- Birden fazla ödevi varsa, bu ödevleri parçalara bölerek yapmasını sağlayın.

 -Çocuğunuz yaptığı ödevleri okula götürmede sık sık unutkanlık yaşıyorsa odasında "Ödev köşesi" oluşturun. Akşamdan ödevlerini bu köşeye bırakma ve sabahları bu köşeden alma alışkanlığı kazandırın.

- Ödev yaparken takıldığı noktalara cevap verseniz bile, ödevin tamamını düzeltmeyin. Ödevde yapılan hataları öğretmenin düzeltmesi, öğrenmeyi artıracaktır. 

- Ödev yapamadığında çocuğa hakaret etmeyin ve bağırmayın. Ödevini yapması konusunda rencide edici uyarılarda bulunmayın.

- Çocuğa asla fazla yardımda bulunmayın. Fazla yardım edilen çocuklar sorumluluk alma alışkanlığını kazanamaz ve sorumluluklarının başkalarının üzerine yıkma davranışını alışkanlık haline getirebilirler. 

BİR YORUM YAPIN 0