Çekingenlik çocukların  geleceğini etkiliyor

Çocukluk döneminde yaşanan çekingenlik gelecek yaşantıyı da etkileyerek çeşitli sorunlara sebep oluyor.

Çekingenlik okul öncesi ve ilkokul çağlarında birçok çocukta gözlenen bir durumdur. Çocuk okulda öğretmeninden hatta arkadaşlarından bazen de yakın çevresindeki insanlardan çekinir. Bu durum gelecekteki yaşantısını da etkiler. 

Çocukluk döneminde üstesinde gelinmeyen çekingenlik durumu bireyin hayatı boyunca  sürmeye devam edebilir. Zamanla özgüven eksikliğine de sebep olan çekingenlik zamanla bireylerin iş ve okul hayatlarını da etkiler. 

Çocuklarda çekingenliği azaltmak için bazı öneriler: 

-Başkalarının yanında onun çekingenliğinden bahsetmeyin. Uzmanlara göre bu şekilde bir davranış onun daha çok içine kapanmasına ve hatta bu durumu içselleştirmesine neden olur.

-Çocuğun güçlü yönlerini övün. Çocuğun başarılı olduğu bir işten bahsederek onu cesaretlendirin. Mesela resim yapıyorsa ne kadar güzel yaptığını söyleyin bunu başkalarının yanında da anlatın.

-Sizin gözetiminiz altında çocuğun eve gelen misafirle ya da sizin gittiğiniz yerlerde tanıdıklarınızla konuşmasını sağlayın.

-Sık sık farklı ortamlara onu da yanınıza alarak girin.

-Çekindiğini fark ettiğinizde bazı şeyleri yapması için ona kızmayın ve üzerinde baskı kurmayın. “Hadi konuşsana sana bir şey sordular cevap versene” tarzı cümleler kurmayın. Bu sözler çocuğu zor durumda bırakacak ve daha fazla tedirgin olmasına neden olacak.

-Eğer farklı bir yere gidilecekse bu yer hakkında ona bilgiler verin orada kiminle karşılaşacağını gittiğiniz yerin nasıl bir yer olduğunu anlatın. Bu çocuğu rahatlatacak ve girilecek olan ortama hazırlayacaktır.

-Aşırı korumacı tavırlar sergilemeyin. Çocuğunuzun yapması gereken şeyleri çekingen olduğu için siz yapmayın. Çocuğunuza bir şey sorulduğunda siz onu adına cevap vermeyin. 

Özgüven sahibi çocuk nasıl yetiştirilir?

İLİŞKİLİ HABER

Özgüven sahibi çocuk nasıl yetiştirilir?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0