Hiper ebeveynlik özgüveni yok ediyor!

Hiper ebeveynlik çocukta özgüven düşüklüğüne ve yetersizlik hissine sebep oluyor.

Hiper ebeveynlik, anne babanın çocuğun yemek yemesinden konuşmasına kadar her hareketine karışma, çocuğu sürekli kontrol altında tutma ve çocuğu mükemmeliyetçi bir kalıba sokma eğilimine verilen addır.  

Hiper ebeveynlik genellikle anne babanın iyi bir ebeveyn olma tutkusu ile ortaya çıkıyor. Ancak ilerleyen zamanlarda çocuğun her hareketinin takip edildiği sendroma dönüşüyor. Bazen de anne babaların çocuklarının diğer çocuklardan geri kalması korkusuyla ortaya çıkabiliyor.

Bu sendrom sonucunda aile de özgüveni düşük ve kendini yetersiz hisseden çocuklar yetişiyor. Anne babanın mükemmeliyetçi beklentilerine cevap vermeyi arzulayan çocuk, istenilen hedefe ulaşamayınca hayalkırıklığına uğruyor ve kendini yetersiz hissetmeye başlıyor.

Böyle ailelerde genellikle şunlar gözleniyor: 

-Anne baba çocuğun her istediğini hemen karşılayarak çocuğun kendi kendine mutlu olma yetisini elinden alıyor. Bunun sonucu olarak memnuniyetsiz bireyler yetişiyor. 

-Bu tip ailelerin çocukları yeteneklerini kendileri geliştiremiyor ve her zaman birinden yardım bekliyorlar.

-Bu tarz aileler çocukların hata yapmalarına asla izin vermiyor.

-Anne baba çocuğun alması gereken kararları kendisi alıyor ve hep çocuk adına konuşuyor. Buna benzer tutumlar sergileyen anne babalar çocuğa yol göstermekten ziyade kendi fikirlerini kabul ettirmeye çalışarak çocuğa bir seçim hakkı tanımıyorlar.

 -Böyle ailelerde yetişen çocuklar aşırı bağımlı, itaatkâr ya da kızgın ve isyankâr olabiliyorlar.

Özgüven sahibi çocuk nasıl yetiştirilir?

İLİŞKİLİ HABER

Özgüven sahibi çocuk nasıl yetiştirilir?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0