Çocukların kesinlikle izlememesi gereken çizgi filmler!

Çocukların vazgeçilmezleri arasında yer alan çizgi filmler ne kadar denetleniyor ve çocuklar için ne kadar uygun? Henüz hayal ile gerçeği ayırt edemeyen ve gördükleri etkisi altında kalan çocukların gelişiminde önemli rol oynayan çizgi filmler arasından izlenmemesi gerekenleri seçtik.

Çizgi filmler, çocuklarımızın hayal dünyasını geliştirme anlamında katkısı olsa da maalesef psikososyal gelişimleri için olumsuz yanları da olabilir. Bazı çizgi filmler,  çocukların bilinç dünyasına doğrudan bir zarar verme gücüne sahip olmasalar bile karakterlerin onlar tarafından birer rol modeli olarak alındıkları durumlarda; davranışları doğru olarak kabul edilip örnek alındığı için çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu yüzden çocuklarınızın ne tür çizgi filmleri izlediğini ebeveynleri olarak sizler kontrol etmelisiniz. İşte çocukların kesinlikle izlememesi gereken çizgi filmler...

ÇOCUKLARIN İZLEMEMESİ GEREKEN ÇİZGİ FİLMLER!

Bazı çizgi filmler var ki biz yetişkinler bile izlerken keyif alıyoruz. Ancak öyle çizgi filmler var ki insan zararlı olabileceğine inanamıyor; sebebini ancak okuduğu zaman anlayabiliyor. Çünkü belirttiğimiz gibi çocuklar hayal ile gerçek arasındaki çizgiyi belirleyemeyebiliyor. Böyle çizgi filmler de onların gelişimlerinde önemli rol oynuyor. İşte aşağıdaki adı geçen çizgi filmler, yapılan araştırmalar sonucu çocuğu olumsuz yönde etkiledikleri tespit edilmiş olan çizgi filmlerdir.

ADVENTURE TİME:  Happy Tree Friends’in kanın gövdeyi götürmediği versiyonu olan Adventure Time, yazarları kafalarını “keyif verici madde”lerden kaldırmıyormuş gibi duran saykodelik sahneleri, çocuklar için anlaması fazlaca güç olan kara mizah örnekleriyle Cartoon Network’te yayınlanmasına karşın seyirci kitlesini yetişkinlerin oluşturmasını fazlaca haklı çıkarıyor.

AVATAR: Güzel bir konusu olmasına rağmen şiddet unsurları barındırması sebebiyle olumsuz etkisi vardır.

SÜNGERBOB:  SüngerBob’un neresinden başlamalı, öyle çok cinsel içerikli iması, dokundurması, küfrü var ki… Orijinal dilli halinde ağzından küfrü eksik etmeyen SüngerBob, alenen cinselliği çağrıştıran sahneler, imalı şakalar… Bir zamanlar herkesin diline dolanan “Disney’de bilinç altı mesaj varmış seks varmış, aa ağzından mı öpmüş” konulu komplo teorilerini hatırlarsınız. İşte Sünger Bob bilinç altı değil, bilinç üstü mesaj veriyor. Mesajı vermiyor, üzerinize fırlatıyor resmen. Görselde de görebileceğiniz gibi üzerinize fırlattığı mesajı yalayabiliyor da bazen.

AYI BERNARD: Kıskançlık, yalan söyleme gibi olumsuz etkileri vardır.

BAKUGAN: Şiddet olumsuz etkisi vardır. Dövüş sahnelerinin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri vardır.

BARBIE: En güzel ben olmalıyım, mükemmel fizik ve yüz hatları gibi olumsuz etkileri vardır. Özentiye yol açabilmektedir. Barbie gibi çok güzel olmak isteyen kız çocukları kendilerini sürekli eleştirebilirler. Neden ben çok güzel değilim. En güzel ben olmalıyım gibi kaygılara maruz kalabilirler.

BATMAN: Strese ve bazı özentilere yol açabilmektedir. Çocuklar batman gibi olmak isteyebilirler. Hatta onun gibi hareket etmek isterlerken kendilerine zarar verebilirler.

BEN 10 OMNİVERSE: Dövüş sahnelerinin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri vardır.

ESRARENGİZ KASABA:  Korku konusu sebebiyle olumsuz etkileri vardır.

HE-MAN: Şiddet barındırması sebebiyle olumsuz etkileri vardır. Çizgi filmdeki iskeletor gibi olumsuz rol modellerin çocuklar üzerinde korku yaratıcı etkisi vardır.

HULK: Kimlik kargaşasına yol açabilmektedir. Olumsuz rol modeli oluşturabilmektedir. Çocuklar yeşil dev Hulk gibi olmak isteyebilirler. Hatta onun gibi hareket etmek isterlerken kendilerine zarar verebilirler.

IRON MAN: Şiddet barındırması sebebiyle olumsuz etkileri vardır.

LEGEND OF KORRA: Şiddet barındırması sebebiyle olumsuz etkileri vardır.

MİXELS: Korku içeriği sebebiyle olumsuz etkileri vardır.

MONSUNO: Konusu suç temalı olduğu için olumsuz etkileri vardır.

NARUTO: Japon anime dizisindeki dövüş sahnelerinin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri vardır.

NINJA KAPLUMBAĞALAR: Dövüş sahnelerinin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri vardır.

ÖRÜMCEK ADAM: Şiddet ve dövüş sahnelerinin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri vardır. Olumsuz rol modelleri oluşturabilmektedir.

POWERFULL GIRLS: Şiddet görüntüleri barındırması sebebiyle olumsuz etkileri vardır.

STAR WARS: Yıkım ve dövüş sahnelerinin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri vardır.

ŞEKER KIZ CANDY: Kronik terk edilme korkusu, kendini koruyamama duygusu ve yalnızlık duygularına sebep olabilmektedir.

ENKAİ ŞÖVALYELERİ: Şiddet ve dövüş sahnelerinin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri vardır.

THE SIMPSONS: Aile yapısı ile ilgili olumsuz örnekler verebilmektedir. Örnek vermek gerekirse; Homer Simpson’un olumsuz etkisine bağlı gelişebilen anlık öfke durumu.

TRANSFORMERS: Şiddet görüntüleri ile olumsuz etkiler yapabilmektedir.

VOLTRAN: Şiddet görüntüleri ile olumsuz etkiler yapabilmektedir.

WINX CLUB: Şiddet görüntüleri ile olumsuz etkiler yapabilmektedir.

YU-GI-OH!: Şiddet görüntüleri ile olumsuz etkiler yapabilmektedir.

Çocuklar için uygun fiyatlı bayram kombinleri

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklar için uygun fiyatlı bayram kombinleri

BİR YORUM YAPIN 24

Aaa 7 ay önce

Özet; çocuklara çizgifilm izletmeyin. Ayrıca burada bahsi geçen çizgifilmlerin çoğu küçük çocuklara yönelik yapılmıyor. 3,5 4 yaşlarındaki bir çocuk gidipte Naruto izlerse burda suçlu cizgifilm değil onu izleten olur bence.

Mina 7 ay önce

Simpsonlar zaten yetişkin çizgi filmi ve Naruto da 13 yaş üstü bir anime.

Arhan 8 ay önce

Yaa ilan ben simpsonları ve esrarengiz kasabayı 6 yaşımdan beri izliyorum hiç korkmadım ve olumsuz örnekte olmadı

Sanane 1 yıl önce

Aynennnn bunlar çok korkunç Barbie hemde en korkuncu katil var (EE biz ne izlicez hiç bişey izlemeyelimmi biz)

Toplam 1 beğeni

Bay kurgucu 1 yıl önce

Bence avatar last airbender yanlış bir öneri olmuş. Her yaşa uygun şiddet sahnelerine gelirsek genel olarak kan ve ölüm sahnesi yok ve herkese birşeyler katabilecek konumda 7 yaşından büyük herkes rahatlıkla izleyebilir ayrıca çizgi film deki şiddete karışacağınıza akşam izlenilen dizilerin içeriğine dikkat edin

Toplam 4 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun