Mevsim geçişlerinin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? Çocuklar bu dönemde nasıl korunur?

Hava sıcaklıklarında hafiften yükselişlerin yaşandığı bu mevsim geçişi olarak adlandırılan dönemlerde özellikle çocukların sağlıklarına oldukça dikkat edilmelidir. Yaşanan bu ani ısı değişimleri yetişkinleri olduğu kadar çocukları da bazen fizyolojik bazen de psikolojik olarak etkileyebiliyor.

İlkbahar mevsimini yarıladığımız bu günlerde ılık ve soğuk havalı günlerini yavaş yavaş geride bırakmaya başladık. Etkisini iyice kaybeden soğuk havalar yerini daha sıcak ve ılık havalara bırakırken bu dönemde yaşanan ani ısı değişiklikleri birçok hastalığa zemin hazırlayabilmektedir. Mevsim geçişi olarak adlandırılan bu süreç özellikle bağışıklıkları tam gelişmemiş bebek ve çocuklar üzerinde daha da etkili olabilmektedir. Peki mevsim geçişlerinin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? Çocuklar bu dönemde nasıl korunur? İşte cevapları...

Mevsim geçişleri çocuklar

Mevsim geçişleri çocuklar

Çocuklar mevsim geçişlerinde nasıl giydirmelidir? Çocuklarda hava değişimine ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERÇocuklar mevsim geçişlerinde nasıl giydirmelidir? Çocuklarda hava değişimine ne iyi gelir?

MEVSİM GEÇİŞLERİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

  • Mevsim geçişlerinin çocuklar üzerinde fizyolojik ve psikolojik birçok etkisi bulunabilmektedir. Bu etkiler kaygılı dönemler, anlam verilemeyen sıkıntılar, hareketlilik, inatlaşma, yeme düzensizlikleri, soğuk algınlığı gibi şekillerde ortaya çıkabilmektedir.

Mevsim geçişlerinin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir

Mevsim geçişlerinin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir

  • Havalarda yaşanan ani değişimler çocukların ruh sağlıklarını önemli oranda etkilemektedir. Mevsimler arasında yaşanan geçiş döneminde alışmış oldukları düzenden çıkmak ve uyum sağlamaya çalışmak çocuklar sancılı bir dönem olabilmektedir.

Mevsim geçişlerinin çocuklar üzerindeki etkileri

Mevsim geçişlerinin çocuklar üzerindeki etkileri

  • Çocukların bu dönemlerde kıyafet değişikliği yapmaları bile onları huzursuz edebilmekte ve hava ısısında yaşanan ani iniş çıkışlar çocuklarda da ani duygusal geçişlere, huzursuzluklara, kimi zaman da aşırı hareketlilik sebebiyle okul motivasyonlarında düşmeye sebep olabilmektedir.

Mevsim geçişleri çocukları nasıl etkiler

Mevsim geçişleri çocukları nasıl etkiler

  • Buna ek olarak bahar mevsimiyle birlikte ortaya çıkan polenler ve polenlerin etkisiyle ortaya çıkan polen alerjileri özellikle alerjik bünyeye sahip olan çocuklarda burun tıkanıklığı, nezle belirtileri, uyku kalitesinde düşme gibi birçok etki gösterebilmektedir.

Çocuklarda mevsim geçişinin etkileri

Çocuklarda mevsim geçişinin etkileri

  • Aynı zamanda mevsim geçişleri döneminde yaşanan bir sıcak bir soğuk olan ani hava değişimleri yetişkinleri olduğu kadar özellikle bağışıklık sistemi düşük olan çocuklarda soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yol açabilmektedir.

Mevsim geçişi

Mevsim geçişi

ÇOCUKLARI MEVSİM GEÇİŞİ DÖNEMİNDE KORUMANIN YÖNTEMLERİ

POLENLERLE ORTAYA ÇIKABİLECEK SEPTOMLARA DİKKAT EDİN:

Özellikle sonbahar mevsiminde artan rüzgarların etkisiyle ortaya çıkan polenler alerjik bünyeli çocuklarda; astım, saman nezlesi, cilt lezyonları gibi klinik semptomların oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu dönemlerde alerjinin önlenmesine yönelik ilaçların kullanılması ve rüzgarlı, yeşil ve tozlu alanlarda bulunmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

 Çocuklar bu dönemde nasıl korunur

Çocuklar bu dönemde nasıl korunur

GRİP AŞILARINI İHMAL ETMEYİN:

Mevsim geçişlerinde yaşanan vücut direncinin düşmesiyle birlikte ortaya çıkan grip vakalarının önüne geçilebilmesi adına alınabilecek önlemlerden biri de grip aşısıdır. Grip aşısı 6 aylıktan büyük tüm çocuklara önerilmektedir.

Mevsim geçişinde çocukları korumanın yöntemleri

Mevsim geçişinde çocukları korumanın yöntemleri

UYKU KALİTESİNE VE DÜZENİNE ÖNEM VERİN:

İyi ve düzenli bir uyku bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemli olduğundan özellikle bu dönemlerde çocukların uyku düzenlerine oldukça özen gösterilmelidir.

Çocuklar mevsim geçişinde nasıl korunur

Çocuklar mevsim geçişinde nasıl korunur

FAZLA KALIN / İNCE GİYSİLER GİYDİRMEYİN

Geçiş döneminde en çok kafa karıştıran konulardan biri de giyimdir. Hava ısısında yaşanan değişimle birlikte özellikle çocuklarını nasıl giydirmeleri gerektiği konusunda kararsız kalan anne babaların bu süreçte havaların serinlediğini düşünüp çocuklarını çok kalın giydirmemelidirler. Havalar serinlediği için kat kat veya kalın giydirilen çocuklar çabuk terleyerek hastalığa daha da açık hale gelirler. Veya tam tersi bir durumda havalarda yaşayan sıcaklık artışına göre hareket eden anne babalar çocuklarını bir anda ince giydirerek hastalıklara davet çıkarabilmektedirler.

Mevsim geçişinde çocukları korumanın yöntemleri

Mevsim geçişinde çocukları korumanın yöntemleri

Dünyanın en büyük fuarlarından biri olan İstanbul Jewelry Show açıldı!

İLİŞKİLİ HABER

Dünyanın en büyük fuarlarından biri olan İstanbul Jewelry Show açıldı!
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0