Samsun Ayvacık nerede? Samsun Ayvacık'ta gezilecek yerler

Mavi ve yeşilin harmanlandığı Karadeniz Bölgesi'nin her bir köşesi göz kamaştırıcı güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Bu güzelliklerden biri olan Ayvacık ise zengin doğası ve köklü tarihiyle kalbinizi çalacak. Peki Samsun Ayvacık nere? Ayvacık’ta gezilecek yerler nerelerdir? Tüm merak ettikleriniz haberimizde...

Dört mevsim eşsiz bir güzelliğe bürünen Karadeniz, özellikle yaz seyahat rotalarında ön plana çıkıyor. Yemyeşil bir orman denizini anımsatan bu yerde ferah ve dingin bir tatile kucak açabileceğiniz kentlere doğru ufak bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Özellikle İsviçre'deki Landwasser Irmağı kenarındaki Davos'a olan benzerliğiyle son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelen Ayvacık, Karadeniz'in gizli cevheri olarak karşımıza çıkıyor. Doğanın tüm zenginliğine yakından şahitlik etme imkanı tanıyan Ayvacık'ta dilerseniz fotoğraf makinenizi yanınıza alarak bol bol yürüyüş yapabilir ya da yerel lezzetlerin tadına bakarak harika zamanlar geçirebilirsiniz. Gelin, Ayvacık hakkında merak edilen tüm detaylara birlikte yakından göz atalım.

Rize nerededir, nasıl gidilir? RizeİLİŞKİLİ HABERRize nerededir, nasıl gidilir? Rize'de mutlaka görmeniz gereken yerler

AYVACIK NEREDE? SAMSUN AYVACIK NEREDE?

Baş döndüren güzelliği ve doğa sporlarına elverişli coğrafyasıyla dikkat çeken Ayvacık, Samsun'da yer almaktadır. Yeşilırmak- Suat Uğurlu ve Hasan Uğurlu baraj gölleri ile mavi ve yeşilin buluşma noktası haline gelen Ayvacık, şehir merkezine 62 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

SAMSUN AYVACIK'TA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Köklü bir kültür merkezi olan Samsun'da yer alan Ayvacık, etkileyici tarihiyle ön plana çıkmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir Rum köyü olan Ayvacık, o dönemlerde Türkler, Rumlar ve Ermenilerin yuvası olmuştur. Ayvacık, muhteşem doğasının yanı sıra kültürel zenginliğiyle de çok özel bir yerdir. 

Samsun Ayvacık

Samsun Ayvacık

Ayvacık, 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edilmiştir. Yerli ve yabancıların ilgi odağı haline gelen bu yer tam bir cazibe merkezi konumundadır. Karadeniz'in tertemiz havasıyla çevrili ilçe, adeta bir kartpostalı andırıyor. Bölge su sporları, yamaç paraşütü, tekne gezisi, doğa yürüyüşleri ve kamp için oldukça elverişli bir yerdir. 

Samsun Ayvacıktan kareler

Samsun Ayvacıktan kareler

  • AHŞAP CAMİLER

22 bin kişilik nüfusuyla geçmişten günümüze kadar özgünlüğünü koruyan Ayvacık'ta özellikle ahşap camiler yoğun rağbet görmektedir. Yöresel mimarisiyle göz kamaştıran ahşap camiler, koruma altındadır. Yeniköy Mahalle Camii, Ortaköy Camii, Kabaklık Köyü Camii ve Ulubelen Camii görülmesi gereken ahşap camiler arasındadır.

Ayvacık ahşap camiler

Ayvacık ahşap camiler

  • SUAT UĞURLU BARAJI

Suat Uğurlu Barajı, elektrik üretimi ve Çarşamba ovasının sulanmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Yeşilırmak üzerinde yer alan Suat Uğurlu Barajı'nın en önemli özelliği ise içerisinde Kirazlık adasının bulunmasıdır.

Suat Uğurlu Barajı

Suat Uğurlu Barajı

Kirazlık adası, Türkiye'de baraj gölünde yer alan tek ada olma özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. Zevgar adası olarak da adlandırılan bu muhteşem doğal güzellik, yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline gelmiştir. 

Suat Uğurlu Barajından kareler

Suat Uğurlu Barajından kareler

  • HASAN UĞURLU BARAJI 

1971 ve 1981 yılları arasında inşa edilen 135 metre yüksekliğindeki Hasan Uğurlu Barajı, Ayvacık ilçe merkezinin 8 kilometre güneyinde yer almaktadır. Her iki barajında bu ismi almasının nedeni ise; DSİ Samsun 7.Bölge Müdürü Hasan Uğurlu ve eşi Suat Uğurlu'nun barajın yapıldığı dönem trafik kazasına kurban gitmesidir.

Hasan Uğurlu Barajı

Hasan Uğurlu Barajı

  • EYNEL KÖPRÜSÜ

Estetik görüntüsü ile gölün ayırdığı mahalleler arasında bağlantı noktası olan Eynel Köprüsü, 350 metre uzunluğunda bir mimari harikasıdır. 2010 yılında inşa edilen köprünün manzarasına bayılacaksınız.

Eynel Köprüsü

Eynel Köprüsü

  • KADIN KÜLTÜR VE DOĞAL YAŞAM MERKEZİ 

Yöresel mimarinin izlerini taşıyan ahşap bir evin içerisine kurulan Kadın Kültür ve Doğal Yaşam Merkezi, baraj gölünün kenarında yer almaktadır. Ayvacık'a özgü el sanatçılarını barındıran merkezde, ünlü "Cecim Kilimi" tezgahları dikkat çekmektedir. Yöresel bir hediye almak isterseniz; birbirinden güzel Cecim kilimlerine göz atabilirsiniz.

Kadın Kültür ve Doğal Yaşam Merkezi

Kadın Kültür ve Doğal Yaşam Merkezi

YEREL TATLARA YER VERİN 

Eğer Ayvacık ilçesinin muhteşem doğal güzelliği ve ihtişamını görmek için buraya giderseniz; geleneksel yemeklerini de mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz. Özellikle "keşkek" ve "haluç" deneyebilirsiniz. 

Ayvacık yöresel yemekleri

Ayvacık yöresel yemekleri

KEYİFLİ TATİLLER DİLERİZ!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0