Gürcistan nerede? Batum nerede? Gürcistan'a vizesiz gidilir mi? Gürcistan'da gezilecek yerler

Tarih kokan sokakları, mavi ve yeşilin harmanlandığı doğası, zengin kültürü ve zarafet timsali mimari yapılarıyla seyahatseverlerin gözde rotalarından biri haline gelen Gürcistan, mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Peki Gürcistan nerede? Gürcistan'da nerelere gidilir? Batum'da gezilecek yerler nerelerdir? İşte detaylar...

Jeopolitik açıdan eşsiz bir konumda yer alan Türkiye, hem Asya hem de Avrupa'da yer alan topraklarıyla seyahatseverlere dört mevsim unutulmaz bir tatil imkanı tanıyor. Doğusundan batısına büyük bir zenginliğe ev sahipliği yapan bu topraklar aynı zamanda pek çok sınır komşusuyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Yurt dışı seyahatlerimizin gözdesi haline gelen Gürcistan, bu noktada yoğun ilgi görüyor. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel açıdan Türkiye'ye benzer özellikler taşıyan Gürcistan, uygun fiyatlı olması sebebiyle de son zamanların en merak edilen ülkesi haline geldi. Gelin, renkli atmosferiyle görenleri kendine hayran bırakan Gürcistan'ı daha yakından tanıyalım. 

Gemi seyahatinin avantajları nelerdir? Gemi seyahati hakkında bilinmesi gerekenlerİLİŞKİLİ HABERGemi seyahatinin avantajları nelerdir? Gemi seyahati hakkında bilinmesi gerekenler

GÜRCİSTAN NEREDE? GÜRCİSTAN'IN BAŞKENTİ NERESİ?

Avrupa, Asya, Rusya ve Orta Doğu'nun kesişim noktasında yer alan Gürcistan, Karadeniz'in doğusunda Türkiye'nin sınır komşusudur. Kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ile sınırları olan ülke Kafkas coğrafyasının en dikkat çeken topraklarına ev sahipliği yapıyor. En ünlü şehri olan Batum birçok kişi tarafından Gürcistan'ın başkenti olarak bilinse de ülkenin başkenti Tiflis'tir. 

Gürcistan

Gürcistan

GÜRCİSTAN'A KİMLİKLE GİDİLİR Mİ? GÜRCİSTAN VİZE İSTİYOR MU?

Daha öncesinde Türk vatandaşlarına pasaportsuz 90 gün kalma izni veren Gürcistan'a gitmek için artık pasaport ya da vize sahibi olmanıza gerek yok. Yeni tip çipli TC kimlik kartıyla Gürcistan'a kolay bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Sarp Sınır Kapısı

Sarp Sınır Kapısı

GÜRCİSTAN'DA NERELERE GİDİLİR? BATUM'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Karadeniz kıyılarında Akdeniz esintilerine kucak açan Gürcistan, göz kamaştıran tarihi eserleri ve doğal zenginlikleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Şahane lezzetleriyle zengin bir mutfağa sahip olan ülkeye adım attığınız andan itibaren hem hoşgörülü insanları hem de güzellikleriyle unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. Gürcistan'a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler ise şu şekilde:

  • Tiflis
  • Batum
  • Svaneti
  • TİFLİS

Ticaret, kültür ve bilim merkezi olarak turistlerin odak noktası haline gelen Tiflis, Gürcistan'ın başkentidir. Köklü tarihe sahip olan şehir, geleneksellik ve modernizmin ayak izlerini dengeli bir şekilde harmanlıyor.

Eğik Saat Kulesi

Eğik Saat Kulesi

Kelime anlamı olarak "Ilık Su" şeklinde nitelendirilen Tiflis'e gitmeyi düşünüyorsanız ilk olarak Narikala Kulesini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. "Tiflis kalesi" olarak da bilinen kale, 4. yüzyılda kentin kurulduğu dönemde yapılmıştır. Zaman içerisinde birçok savaşa tanıklık eden kale, tahribata uğrasa da görkeminden hiçbir şey kaybetmemiş diyebiliriz. Aynı zamanda sarp bir tepe üzerinde yer alan Tiflis kalesinin üst kısmında St. Nicholas Kilisesi yer almaktadır. Buraya teleferik aracılığıyla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Narikala Kulesi

Narikala Kulesi

Öte yandan Tiflis'te mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında medikal etkisi olduğuna inanılan Sülfür hamamları geliyor. Şifa deposu olarak adlandırılan bu hamamlara gelerek ünlü masajlarını deneyimleyebilir ve keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz. 

Sülfür hamamları

Sülfür hamamları

Şehrin nabzının attığı noktalardan biri olan Özgürlük Meydanı da Tiflis denildiğinde ilk akla gelen yerden biri oluyor.

Özgürlük Meydanı

Özgürlük Meydanı

Saymakla bitmeyecek onlarca güzelliğe ev sahipliği yapan Tiflis'te mutlaka Eğik Saat Kulesi, Kraliçe Darejan Sarayı, Kartlis Deda Heykeli, Georgian Stonehenge ve şehirdeki tek mevcut camii olan Cuma Camii'yi görmeden gitmeyin derim!

Cuma Camii

Cuma Camii

  • BATUM 

Gürcistan'ın en popüler şehri olan Batum manolya ağaçlarının süslediği geniş bulvarları, mavi ve yeşilin buluştuğu göz alıcı doğası, tarihin tozlu sayfalarından izler taşıyan eserleri ve kültür çeşitliliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Buraya adım attığınız anda şehrin simgesi olan Ali ve Nino heykelini görmenizi tavsiye ederiz. Dokunaklı bir öyküye sahip olan heykel, 8 metre yüksekliği ve kullanılan 7 ton çelikle görenleri kendine hayran bırakıyor. Tamara Kvesitadze'nin imzasını taşıyan heykel, saat tam 7 olduğunda birbirlerine yaklaşmaya başlıyorlar ve birbirlerinin içinden geçerek sonsuza dek ayrılıyorlar. 10 dakika süren bu görsel şöleni izlemeden Batum'dan dönmeyi sakın aklınızdan geçirmeyin. 

Ali ve Nino heykeli

Ali ve Nino heykeli

Şehrin manzarasını eksiksiz bir şekilde görme deneyimine erişmek isterseniz Argo Teleferiğiyle panoramik bir manzaraya şahitlik edebilirsiniz. 

Argo Teleferiği

Argo Teleferiği

Öte yandan Venedik mimarisinden ilham alan ve adeta ufak bir Avrupa olan Piazza Meydanı, Batum'un en önemli simgelerinden birini oluşturuyor. Koyu bir sohbet eşliğinde kahve içmek ya da leziz bir akşam yemeği yemek isterseniz rotanızı bu meydana çevirmeniz gerekiyor. 

Piazza Meydanı

Piazza Meydanı

Aynı şekilde Batum Alfabe Kulesi, Medea Heykeli, Batum Botanik Bahçesi, Miracle Park, Kutsal Meryem Ana Katedrali ve Batum Sameba Kilisesi de Batum'a geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. 

Batum Botanik Bahçesi

Batum Botanik Bahçesi

  • SVANETİ

Gürcistan'ın kuzeybatısında yer alan Svaneti, Kafkas coğrafyasının el değmemiş güzelliğine vurgu yapan enfes manzaraları gözler önüne seriyor. Adını bölgede yaşayan Kafkas Dağları'nın kadim halkı Svanlar'dan alan bölge, doğanın en duru haline kucak açıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Svaneti, belki de Gürcistan'ın tüm şehirlerinden daha özel ve daha güzel diyebiliriz. Oldukça az bir nüfusa sahip olan bu yer aynı zamanda Orta Çağ mimarisini yansıtan bir mimariye sahip. Yüzyıllardır süregelen bir tarihin en güçlü simgelerinden biri olarak görülen Svan kalelerini, her adımında hayranlık uyandıran sokaklarını ve yeşilin binbir tonunu sergileyen manzaralarını görmeden Gürcistan'dan dönmemelisiniz. 

Svaneti

Svaneti

GÜRCİSTAN'A NASIL GİDİLİR?

Türkiye'den Gürcistan'a gitmek isteyen birçok kişi genellikle karayollarını tercih etmektedir. Artvin'in Hopa ilçesinde yer alan Sarp Sınır Kapısına ulaşarak Gürcistan'a kolaylık geçiş sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde İstanbul'dan 20, Ankara'dan 14 saatlik otobüs yolculuğuyla da Batum'a gidebilirsiniz. Eğer havayolları ile Gürcistan'a gitmek isterseniz de minimum 10.393,00 TL'ye satın alacağınız uçak biletiyle İstanbul'dan yaklaşık 1 saatte Gürcistan'a ulaşabilirsiniz. 

İYİ YOLCULUKLAR DİLERİZ!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

recep 8 ay önce

Aman Dikkat! yanınızda çocuğunuz var ama kimliğinde fotoğrafı yoksa geçiş yapamıyorsunuz. kapıdan geri dönmek zorunda kalıyorsunuz. konu hakkında hiç haber olmadı ama biz 45 dakika kapıda bekledikten sonra bebeğin kimliğinde fotoğraf yoksa geçemezsiniz deyip bizi almadılar, paşa paşa geri döndük.

OLMASA NE OLUR??? 8 ay önce

HER SORUN BİTTİ "Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü" KİN OLAAK SORUNU KALDI))) "Devlet Opera ve Balesi" OLSA NE OLUR, OLMASA NE OLUR???