Dünyanın en ünlü kuleleri hangileridir?

Bir şehrin tarihine ve kültürel yapısına ışık tutan kuleler, görkemli tasarımları, yükseklikleri ve dikkat çeken özellikleriyle dünya çapında nam salıyor. Seyahatseverlerin radarına giren bu eşsiz yapıları siz de ziyaret etmek isterseniz dünyanın en ünlü kulelerini sizler için bir araya getirdik.

Doğusundan batısına her köşesinde kültürel bir zenginliği ve tarihi birikimi barındıran şehirler, pek çok medeniyetin ayak izlerini yüzyıllardır özenle muhafaza ediyor. Kimi zaman renkleri, kimi zaman mimarisi kimi zaman da nefes kesen manzarasıyla farklı bir atmosfer soluma imkanı sunan her şehrin kendine özel sembolleri bulunuyor. Bir şehrin siluetini gözler önüne seren kuleler ise tarih tozunun sindiği yaşlı bir bilgeyi anımsatıyor. İddialı tasarımlarıyla ön plana çıkan bu kulelerin sayısı yüz binleri geçse de bazıları var ki seyahat tutkunları için enfes bir gezi rotası oluşturuyor. Gelin, dünyanın en meşhur kulelerine birlikte göz atalım.

İstanbulİLİŞKİLİ HABERİstanbul'un en ünlü kuleleri nelerdir? İstanbul'daki kuleler

DÜNYANIN EN ÜNLÜ KULELERİ HANGİLERİDİR? DÜNYANIN EN MEŞHUR KULELERİ

  • BİG BEN SAAT KULESİ

6 Haziran 2012 tarihinde kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla ismi "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilen "Big Ben Saat Kulesi", Londra'da Westminster Sarayı'nın yanında yer almaktadır.

Big Ben Saat Kulesi

Big Ben Saat Kulesi

Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saati özelliğini taşıyan kule, 96 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun saat kulelerinden birisi olarak da kabul edilmektedir. Yaklaşık 13 tonluk devasa bir çana ev sahipliği yapan kule, 1859 yılında Agustus Pugin tarafından Neo-Gothic tarzda inşa edilmiştir.

Big Ben Kulesi

Big Ben Kulesi

Yüzyılı aşkın süredir varlığını sürdüren 'Big Ben Saat Kulesi'nin sesi yaklaşık 14 kilometre kadar uzaklıktan duyulmaktadır. Ayrıca saat kadranının hemen altında Latince olarak "Ey Tanrım, Kraliçe Birinci Victoria’mızı güvende tut" anlamına gelen "DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM" ifadeleri yer almaktır. 

Elizabeth Kulesi

Elizabeth Kulesi

  • EYFEL KULESİ

Dünyanın en ünlü kulesi denildiğinde belki de çoğu kişinin aklına ilk olarak Eyfel Kulesi geliyor. Uzun yıllardır hem Fransa'nın hem de Paris'in en önemli kültürel sembolü olan Eyfel Kulesi, 1889 yılından beri seyahatseverlerin ilk durağı haline geliyor. 1889 yılında inşası tamamlanan kule, Fransız Devrimi’nin yüzüncü yıl kutlamalarının anısına Dünya Fuarı için tasarlanmıştır.

Eyfel Kulesi

Eyfel Kulesi

Yaklaşık 10 bin ton ağırlığında olduğu tahmin edilen kule için tam 7.300 ton çelik kullanılmıştır. Ayrıca kulenin paslanmasını engellemek için her 7 yılda bir, 25 boya ustası 60 ton boya kullanıyor. Bugüne dek 250 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği düşünülen kule, her yıl ortalama 7 milyon turiste kapılarını aralıyor. 

Eyfel Kulesi özellikleri

Eyfel Kulesi özellikleri

  • GALATA KULESİ

Benzersiz mimarisi ve inanılmaz hikayesiyle görenleri kendine hayran bırakan Galata Kulesi, İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Beyoğlu ilçesinde ziyaretlerine kucak açmaktadır. Milattan sonra 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından yaptırılan ilk olarak fener kulesi olarak kullanılmıştır. Haçlı Seferleri sırasında ağır hasarlar alan kule, 1348 yılında onarılarak aynı zamanda İstanbul'da dönemin en yüksek binası olma unvanına kavuşmuştur.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Yüksek giriş katından sonra dokuz katlı bir yapı olan kule, Ceneviz ve Osmanlı mimarisinin harmanlanmasıyla eşsiz bir tasarıma sahiptir. İstanbul'un en özel manzarasına ev sahipliği yapan kule, her yıl milyonlarca turistin İstanbul'a gelişinin sebeplerinden biri oluyor.

Galata Kulesi manzara

Galata Kulesi manzara

  • SVANETİ KULELERİ

Gürcistan’ın kuzey batısında, Orta Kafkas dağları üzerinde, yüksek zirveler ve çok derin vadilerden oluşan zor bir coğrafyada yer alan Svaneti Kuleleri, 9 ile 12. yüzyıllar arasında savunma konutları olarak inşa edilmiştir.  

Svaneti Kuleleri

Svaneti Kuleleri

1996 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınan bu göz kamaştıran yapıların uzunluğu ortalama olarak 20 ila 25 metre arasında değişmektedir ve genellikle dört veya beş katlıdır. Kuleler aynı zamanda 2011'de Uluslararası Taş Mimarisi Ödüllerinin yöre mimarisi dalında ödül almaya hak kazanmıştır.

Svaneti Kuleleri

Svaneti Kuleleri

  • PETRONAS İKİZ KULELERİ

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan Petronas İkiz KuleleriCesar Pelli tarafından tasarlanmıştır ve inşaatı 1998 yılında tamamlanmıştır. İslam mimarisinden, modernizm akımından ve Malezya'nın geçmişinden izler taşıyan kuleler, 2018 yılı itibariyle dünyanın en yüksek ikiz kuleleri unvanını taşımaktadır.

Petronas İkiz Kuleleri

Petronas İkiz Kuleleri

452 metre yüksekliğindeki devasa kuleler, toplam 32,000 adet pencereye sahiptir ve kulelerin her birinde toplam 76 asansör yer almaktadır. Bu kuleleri özel kılan en önemli detay ise 41 ve 42. katlar arasında bulunan ve iki kuleyi birbirine bağlayan 58 metre uzunluğundaki çelik köprüdür. "Skybridge" ismiyle anılan bu köprü, 2000 yılında kullanıma açılmış olan bu köprü 750 ton ağırlığındadır ve acil durumlarda bir yangın çıkışı olarak kullanılması planlanmıştır.

Skybridge köprüsü

Skybridge köprüsü

Pek çok kişi tarafından Dünya Ticaret Merkezi – İkiz Kuleler'e benzetilen kuleler, Malezya'nın en çok ziyaret edilen noktalarından biridir.

 Petronas İkiz Kulelerinden kareler

Petronas İkiz Kulelerinden kareler

Bebeklik ve çocuklukta su çiçeği nasıl anlaşılır? Su çiçeği belirtileri ve tedavisi

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklik ve çocuklukta su çiçeği nasıl anlaşılır? Su çiçeği belirtileri ve tedavisi
Depresyona iyi gelen ayet ve dualar! Müslüman depresyona girer mi? Sıkıntı duaları

İLİŞKİLİ HABER

Depresyona iyi gelen ayet ve dualar! Müslüman depresyona girer mi? Sıkıntı duaları
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0