2024 Pasaport ücretleri ne kadar? Pasaport çeşitleri nelerdir?

Uluslararası seyahatlerin anahtarı olan pasaportlar, tek tip olmamakla beraber farklı türlerine bağlı olarak çeşitli avantajlara sahiptir. En az 6 ay en fazla da 10 yıllık olmak üzere çıkartılan pasaportların ücretlerine 2024 yılında gelen zam ise netleşti. Peki, pasaport çeşitleri nelerdir? 2024 pasaport ücretleri ne kadar? İşte, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve üzeri pasaport harcına dair merak edilen tüm yanıtlar...

Doğusundan batısına adeta gizli bir cevher niteliğinde olan Türkiye, hem kültürel hem de tarihi zenginlikleriyle seyahat tutkunlarına eşsiz bir tatil deneyimi sunuyor. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste kucak açan bu toprakların her bir köşesini gezip gördüyseniz yepyeni rotalara şans vermenin tam zamanı! Daha önce hiç görmediğiniz lezzetler ve kültürlere ev sahipliği yapan pek çok ülke ve şehre adım atmanın ise en önemli şartı elbette pasaport sahibi olmak. Resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkına sahip bireyler meslekleri, yaptıkları işler ve verdikleri hizmetlere bağlı olmak üzere farklı renklerde pasaport sahibi olabilirler. Eğer siz de 2024 yılında ülke ülke gezmeyi düşünüyorsanız "pasaport" hakkında bilinmesi gereken tüm gereklilikleri dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Gelin, tüm detayları birlikte adım adım öğrenelim.

2023-2024 pasaportsuz kimlikle gidilebilen ülkeler hangileridir? Kimlikle gidilebilen ülkelerİLİŞKİLİ HABER2023-2024 pasaportsuz kimlikle gidilebilen ülkeler hangileridir? Kimlikle gidilebilen ülkeler

PASAPORT NEDİR?

Bir kişinin adı, fotoğrafı, doğum tarihi, vatandaşı olduğu ülkenin bilgileri gibi temel kimlik bilgilerini içeren ve hükümet tarafından verilen yasal geçerliliği bulunan seyahat belgesine "pasaport" adı verilmektedir. Bulunduğu ülke sınırlarından geçerek başka ülkelere gitmek isteyen her vatandaş mutlaka pasaporta sahip olmalıdır. 

pasaport

pasaport

2024 PASAPORT ÜCRETLERİ NE KADAR? 2024 PASAPORT HARÇLARI

Her yıl yeniden değerleme oranı kapsamında güncellenen pasaport defter bedeli, 2023 yılında değerleme oranının resmileşmesinin ardından belli oldu. En az 6 ay en fazla da 10 yıllık olmak üzere çıkartılan pasaportların ücretleri, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Pasaport Hizmetleri sayfasında açıklandı. 

2024 pasaport ücretleri

2024 pasaport ücretleri

2024 yılında pasaport harcı 6 aya kadar 1638,5 liraya, 1 yıl için 2 bin 395 liraya, 2 yıl için 3 bin 912,4 liraya, 3 yıl için 5 bin 557,2 liraya, 3 yıldan fazla süreli olanlar 7 bin 832,7 liraya yükselecek.

2024 pasaport harçları

2024 pasaport harçları

PASAPORT HARÇLARI VE DEFTER BEDELİ NEREYE ÖDENİR?

Pasaport defter ve harç bedelini ödemek için pek çok farklı alternatif yoldan yararlanabilirsiniz. Bunun için vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara gidebilirsiniz ya da Gelir İdaresi Başkanlığına ait "https://ivd.gib.gov.tr" internet adresi üzerinden belirtilen miktarı ödeyebilirsiniz. 

Pasaport ücretleri 2024

Pasaport ücretleri 2024

PASAPORT ÇEŞİTLERİ NELERDİR? HANGİ PASAPORT KİMLERE VERİLİR?

Yurt dışı seyahatleri esnasında geçerli kimlik doğrulama araçları olarak kullanılan pasaportlara sahip olmadan önce çeşitleri, renkleri ve özellikleri ile alakalı bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konudur. Pasaportların farklı türlerine bağlı olarak çeşitli avantajları bulunmaktadır. 

Türkiye’deki pasaport çeşitleri renklerine bağlı olarak sınıflandırılmaktadır ve totalde 4 farklı pasaport çeşidi bulunmaktadır. İşte pasaport çeşitleri şunlardır:

  • Bordo Pasaport
  • Yeşil Pasaport
  • Siyah Pasaport
  • Gri Pasaport

PASAPORT RENKLERİ VE ÖZELLİKLERİ 

  • BORDO PASAPORT

Türkiye vatandaşlarının genellikle uluslararası seyahatlerde kullandığı pasaport türü olan "Bordo pasaport" aynı zamanda "standart pasaport" veya "umuma mahsus pasaport" olarak da tanımlanmaktadır. Pasaport alabilme şartlarını taşıyan bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bordo pasaporta kolaylıkla sahip olabilmektedir. Sınır geçişi esnasında Türkiye'den vize istemeyen ülkelere giriş yapılırken bireyler yanlarında yalnızca bordo pasaportlarını bulundurarak seyahat edebilirler.

Bordo pasaport

Bordo pasaport

  • YEŞİL PASAPORT

Devlet memurları, kamu hizmeti görevlileri ve resmi işlerde görev alan kişilerin kullanımına sunulan "Yeşil pasaport" aynı zamanda "Hususi Pasaport" olarak da nitelendirilmektedir. Yeşil pasaport alabilmek için gerekli olan ön koşul devlet memuru olmak ve memuriyet hizmetinde 1, 2 ya da 3. kadro derecesine sahip olmaktır.  Yeşil pasaport kullanma hakkına sahip olan bireyler emekli olduktan sonra da bu haklardan yararlanmaya ve yeşil pasaport kullanmaya devam edebilmektedir.

Yeşil pasaport

Yeşil pasaport

  • GRİ PASAPORT

Türkiye Cumhuriyeti adına yurt dışında görev alan kişilere verilen "Gri pasaport" aynı zamanda "Hizmet Pasaportu" ya da "Hizmet Damgalı Pasaport" olarak da nitelendirilmektedir. Pek çok ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığı sunan bu pasaportu görevli kişiler yalnızca görev süreleri boyunca kullanabilmektedir. Gri pasaport almaya hak kazanan kişiler, pek çok ülkeye vizesiz giriş yapabilme imkanına sahiptir. Milli sporculara verilen pasaport türü de Gri pasaporttur.

Gri pasaport

Gri pasaport

  • SİYAH PASAPORT

Türkiye Cumhuriyeti Devletine mensup, üst düzey birimlerde çalışan kişilerin kullanma hakkına sahip oldukları pasaport türü olan "Siyah pasaport", aynı zamanda "diplomatik pasaport" olarak da nitelendirilmektedir. Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen siyah pasaport alma hakkına sahip bireylerin bazı 1. derece yakınları da siyah pasaport kullanma hakkına sahiptir. Siyah pasaport sahibi kişinin resmi görevi sona erdiğinde siyah pasaport kullanma hakkı da sonlanmaktadır.

Siyah pasaport

Siyah pasaport

Haki rengi ile kombin nasıl yapılır? Sonbahara özel haki kombin önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Haki rengi ile kombin nasıl yapılır? Sonbahara özel haki kombin önerileri
Yeni nesil kablosuz dik süpürgelerin sunduğu inanılmaz akıllı çözümler

İLİŞKİLİ HABER

Yeni nesil kablosuz dik süpürgelerin sunduğu inanılmaz akıllı çözümler
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0