Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarını da yakından ilgilendiren bir konu olan çifte vatandaşlık, pek çok avantajı beraberinde getirse de bazı ülkeler vatandaşlarının çifte vatandaşlığa sahip olmasına izin vermemektedir. Peki, bu ülkeler hangileri? İşte detaylar...
Birden fazla ülkede seyahat etme, çalışma ve yaşama imkanı dahil olmak üzere birçok avantajı beraberinde getiren 'çifte vatandaşlık', aynı anda iki veya daha fazla ülkenin vatandaşlığına sahip olan bir bireyin yasal statüsü anlamı taşımaktadır. Küreselleşen dünyada hareket özgürlüğü sağlayan bu uygulama, her ne kadar pek çok ülkede geçerli olsa da bazı ülkeler 'çifte vatandaşlık' kavramına sıcak bakmıyor. Ulusal kimlik, sadakat, ulusal güvenlik ve yasal düzenlemelere odaklanan farklı gerekçeler nedeniyle çifte vatandaşlık hakkı tanımayan bu ülkeler hangileri, derseniz haberi okumaya devam edebilirsiniz...
ÇİFTE VATANDAŞLIĞA İZİN VERMEYEN ÜLKELER HANGİLERİ?
- ÇİN
Çifte vatandaşlığa izin vermenin kültürel veya ulusal kimliklerini tehlikeye atabileceğine inanan Çin, çifte vatandaşlığı kesin bir şekilde reddetmektedir. Çin, vatandaşlığına geçmek isteyen bireylerin, mevcut vatandaşlıklarını bırakmaları talep etmektedir.
- HİNDİSTAN
Çifte vatandaşlık konusuna sıcak bakmayan bir diğer ülke ise 'Hindistan'. atandaşlarının başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olmasını yasal olarak tanımayan Hindistan, Hint kökenliler için "Overseas Citizen of India" (OCI) adlı özel bir statü sunmaktadır.
- SİNGAPUR
Çifte vatandaşlık konusunda katı bir duruş sergileyen Singapur, doğuştan çifte vatandaşlık hakkına sahip olan çocukların, 21 yaşına geldiklerinde bir vatandaşlık seçmelerini istiyor.
- JAPONYA
"Çifte vatandaşlık" uygulamasını kabul etmeyen Japonya'da durum diğer ülkelerden biraz daha farklı bir işleyişte ilerliyor. Yalnızca 22 yaşına kadar izinli olan çifte vatandaşlık, bireyin bu yaşı doldurmasıyla bir seçim yapmasıyla sonlanıyor. Öyle ki birey, Japon vatandaşlığı ile diğer vatandaşlığı arasında bir seçim yapmak zorundadır.
- BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
Vatandaşlığını ebeveynlerinin uyruğuna dayandıran bir sistem kullanmayı tercih eden Birleşik Arap Emirlikleri, 2021 yılında kabul edilen bir yasa değişikliği ile belirli kişilere çifte vatandaşlık imkanı tanıdı. Bu imkan, genellikle hükümet veya kraliyet ailesi tarafından aday gösterilen kişiler için geçerli oluyor.
- ENDONEZYA
Çifte vatandaşlığı ulusal güvenlik açısından potansiyel bir tehdit olarak gören Endonezya, bireylerin yalnızca Endonezya vatandaşlığı taşımalarını zorunlu kılar.
- SUUDİ ARABİSTAN
Vatandaşlarının başka bir ülkenin vatandaşı olmasını kabul etmeyen bir diğer ülke ise Suudi Arabistan. Bu durum, ülkenin sıkı yasal düzenlemeleri ve ulusal kimlik anlayışından kaynaklanmaktadır.
BİR YORUM YAPIN 0