
Güney Kore'deki bir yolcu uçağında yaşanan trajik bir olay sonrası emsal bir karar alındı. Yolculardan birinin taşıdığı powerbank'in alev alması sonucu çıkan yangın, havacılık sektöründe önemli bir güvenlik konusunu gündeme getirdi ve Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı powerbank kullanımına yasak getirdiğini duyurdu.
Havacılık güvenliği için soru işareti oluşturan 'powerbank' kullanımı, son yaşanan bir olayla birlikte büyük bir endişeye neden oldu.
Güney Kore'nin Gimhae Havalimanı'nda, Air Busan'a ait bir Airbus A321 uçağında bir yolcunun taşıdığı powerbank bir anda alev alarak yangına neden oldu.
169 yolcu ve 7 mürettebatın bulunduğu uçakta meydana gelen yangına hızlı müdahale edilerek söndürüldü ve uçak güvenli bir şekilde tahliye edildi. Olay sonrası, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi ancak havacılık sektörü için alarm zilleri çalmaya başladı.
Uçaklarda powerbank taşımacılığı konusunu yeniden gündeme taşıyan Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, powerbank’lerin uçakta koltuk üstü bagaj bölmelerinde taşınmasını yasakladı.
Bakanlık, yolcuların yalnızca el bagajlarında powerbank taşımasına izin verileceğini, uçuş sırasında ise kullanımının tamamen yasaklanacağını bildirdi.
ASYA HAVAYOLLARI GÜVENLİK PROTOKOLLERİNİ GÜNCELLİYOR
Güney Kore'deki bu kararın ardından, Air Busan, Asiana Airlines ve Korean Air başta olmak üzere birçok Asya havayolu şirketi, benzer güvenlik önlemleri için düğmeye bastı.
DÜNYA GENELİNDE UÇUŞLARDA YASAKLANAN POWERBANK TÜRLERİ
Dünya genelinde uçakta taşımanın yasak olduğu powerbank çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilir:
100 Wh'ye kadar olan powerbank'ler, el bagajında taşınabilir ve genellikle uçuş sırasında kullanılabilir.
100 Wh ile 300 Wh arasında olan powerbank'ler sadece el bagajında taşınabilir, ancak çoğu havayolu, bu tür cihazların sayısını bir adede sınırlayabilir ve uçuş sırasında kullanılamaz.
300 Wh'yi aşan powerbank'ler tehlikeli madde sınıfında kabul edildiği için uçaklarda taşınması yasaktır.
BİR YORUM YAPIN 0