
Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında yapılan denizaltı kazı çalışmalarında 1100 yıllık kapağı açılmamış testi bulundu. İçinden çıkanlar incelemeye gönderildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi kapsamında Antalya Müzesi adına çeşitli kazı çalışmaları yürütülüyor. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve 20 kişilik dalış ekibi, Akdeniz açıklarında su altı kazıları gerçekleştiriyor.
Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında robotlar yardımıyla su altı kazı çalışması yapıldı. 45-50 metre derinlikteki gemi batığında yapılan çalışmada 1100 yıllık bir amfora (antik dönemlerde kullanılan testi) bulundu.
BİN YILLIK TESTİNİN AĞZI AÇILDI
Testi, karaya çıkarılmadan belli aşamalardan geçirildi ve Kemer'de bulunan Akdeniz Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Laboratuvarına gönderildi.
Antalya Bölge Kurulu uzmanları ve laboratuvar çalışanları özel araçlar yardımıyla titiz bir çalışma sonucu testinin ağzını açtı.
İÇİNDEN ÇIKANLAR HEYECANLA BEKLENİYOR
Amforanın ağzı açılırken içinden çıkan malzemelerin dokusu, içeriği ve kokusuna bakılarak tahminler yürütüldü. Ancak kesin sonuç için tarihi testi analize gönderildi.
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Asiltürk Ersoy, çamurumsu örnekler gözüktüğünü belirterek "1100 yıllık süreçte deniz ortamında, hem basınç altında hem de sıcaklık değişimlerine bağlı olarak neler olduğunu anlamaya çalışacağız. Bilimsel çalışmalar tek analizle olmuyor, pek çok analizin birbirini doğrulaması gerekiyor. O yüzden bu süreç uzun olacak. O döneme ait bilgilerle analiz sonuçlarını birleştirerek sonucu bilim ve arkeoloji dünyasına sunacağız." dedi.
GAZZE'DEN GELDİĞİ TAHMİN EDİLİYOR
Kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, 1100 sene önce Filistin'in Gazze kıyılarından çıkan ticaret gemisinin muhtemel fırtınayla Akdeniz kıyılarında battığını tahmin ettiklerini söyledi.
O dönemde Gazze'nin önemli ihraç ürününün zeytinyağı olduğunu, Tekirdağ Şarköy-Gaziköy'den de muhtemelen şarap ihraç edildiğini anlatan Öniz, "Bu ticaret gemisi birden fazla limana uğrayan bir gemi. 9. ve 10. yüzyıl Abbasi egemenliğinin yani İslam egemenliğinin olduğu dönem. Gemideki muhtemel şarap taşıyan amforalara bakarak Filistin'de halkın şarap tükettiğini düşünmüyoruz ancak bölgede göçmenlerin, Hristiyan hacıların ya da Kudüs'ü ziyarete gelenlere hediye olarak yollanan malzeme olabileceğini düşünüyoruz." dedi.
Bunca zaman boyunca testinin kapalı kalmasının çok nadide bir durum olduğuna değinen Öniz, "Zeytin çekirdekleri, zeytinyağı, şarap veya balık sosu olabilir diye düşünüyorum ama bambaşka bir şey de olabilir. Hakikaten çok heyecanlı bir süreç çünkü ağzı kapalı bir amfora. 1100 sene sonra amforanın ağzı açıldı ve içinde ne var, analiz sürecinden sonra belli olacak. Açılması heyecan vericiydi, sonucu beklemek çok daha heyecanlı." şeklinde konuştu.
BİR YORUM YAPIN 0