Gassal, vefat eden kişilerin dini vecibelerine uygun olarak yıkanması ve kefenlenmesi işlemlerini gerçekleştiren kişidir. Son günlerde bir diziden dolayı öne çıkan gassal kelimesine dair tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Vefat eden kişilerin defin işlemleri sırasında önemli bir göreve sahip olan gassal, kelime anlamı olarak ölüleri yıkayan kişi anlamına gelir. Gassalların meslek hayatlarının büyük bir bölümü gasilhanede geçer. İslamiyet’e göre kadınları kadın gassal, erkekleri ise erkek gassal yıkar.
GASSAL OLMA ŞARTLARI
- Birçok kişi gassal nasıl olunur sorusunun cevabını öğrenmeye çalışıyor. Ele alınması gereken bazı koşul ve şartları ile beraber sınavlar üzerinden gassal olunmaktadır.
- Gassal olmak için en büyük şart Kamu Personeli Seçme Sınavına girmektir. Genellikle düşük puanlar ile alım yapan gassallık her il ve ilçede 1 veya 2 olmak üzere kadrolandırılır.
- Milli Eğitim Bakanlığı onaylı özel kurslar ya da Halk Eğitim Merkezlerini belirli periyotlar ile açmış olduğu programlarda gassallık eğitimi almak mümkündür.
- Sınavdan 100 üzerinden 45 almak sertifika için yeterlidir. Alınan sertifika kişinin gassal olabilmek için gerekli şartları taşıyıp taşımaması ve başvurmadan önce bu mesleğe uygun olup olmadığını keşfetmesi için oldukça iyi bir yöntemdir.
GASSAL MAAŞLARI
Gassal maaşları, çalışılan kuruma, deneyime, bölgeye ve ülkeye göre değişiklik gösterir. Genellikle kamu kurumlarında çalışan gassalların maaşları, özel sektörde çalışanlara göre daha sabit ve sosyal hakları daha fazladır.
Gassal maaşları:
• Başlangıç: 30.000 TL
• 3+ yıl deneyim: 42.500 TL
• 6+ yıl deneyim: 45.000 TL
• 25+ yıl deneyim: 47.000 TL
BİR YORUM YAPIN 0