Rap dünyasının ünlü isimlerinden Yunus Emre’ye ‘Selam Olsun’

Meşhur Rap’çiler bir arada buluşarak Yunus Emre’nin sözlerini içerdiği ‘Selam Olsun’ ismindeki klibi çekti.

Yunus Emre Enstitüsü ve UNESCO'nun düzenlediği rapçiler programına tanınmış isimlerden Yener Çevik, Sayedar, Sansar Salvo, Odry G ve Nasihat Türkçe Halk şairi ve Anadolu şiirinin öncüsü Yunus Emre için 'Selam Olsun' adıyla rap parçası çıkardı. Tasavvuf ve Halk şiirinde öncü isimlerden olan Yunus Emre'nin sözlerini tüm Dünyaya duyurmayı hedefleyip projeye katılan rap'çilerin görüşleri şu şekilde:

RAPÇİLERİN GÖZÜNDEN YUNUS EMRE...

- Yener Çevik: Bilge, alim gönül ve sevgi dünyası. Türk bilim insanı. Felsefemiz...

- Sansar Salvo: Bu proje vesilesiyle Yunus Emre'nin bilmediğim birkaç şiirini okudum, dönemine nazaran protest olarak algıladığım mısralarını keşfettim.

- Sayedar: Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü. Dizeleri, görüşleri, eleştirileri ile halkın ta kendisidir.
- Nasihat: Türkçe şiirin başlangıç noktası.

- Odry G: Cemal Süreya'nın Yunus'u anlatan bir şiiri vardır. "Yunus ki, süt dişleriyle Türkçe'nin ne güzel biçmişti gök ekinini" diye başlar şiir... Üstadın Allah ve insan sevgisinden çok etkilendim.

- Her biriniz Yunus Emre'den birer dörtlük seçmişsiniz. Yunus'un bu sözlerinin yaşam felsefenizde bir yeri var mı?

- Yener Çevik: Benim felsefemdir "Bilmeyen ne bilsin bizi, bilenlere selam olsun." -Sansar Salvo: Ben proje geldiğinde Yunus Emre'nin şiirlerini araştırdım ve farklı şiirlerin başlıklarını birleştirerek anlamlı bir kompozisyon yaratmaya çalıştım.

- Odry G: Ben Yunus Emre'nin sözünü kullanmadım, onun sözlerinin anlattığı felsefe ile ilgilendim.

Ve o felsefeyi günümüz Türkçesi ile anlatmam gerekiyordu. Benim seçtiğim dörtlük değil de Yunus Emre'nin ideolojik düşünceleri diyelim. Dünya hayatının son bulacağı ve ölüm gerçeği, bölünmek yerine bölüşmek ideolojisi ile yaşama, dünya denen tekneyi benim değil bizim olarak görmemiz gerektiği ve ilmi kendini tatmin etmek için değil cümle cihana yarar sağlama gibi düşüncelerini anlatmaya çalıştım.

Yunus Emre'nin felsefesinde hayatımda yer bulan kısım, kesinlikle ölüm ve Hakk'a döneceğim gerçeğidir.

- Sayedar: Ben bazı dizelerinden örnekler kullandım ve kendi fikirlerimle harmanlamaya çalıştım.
Yunus Emre her şeyden önce iyi bir insan olabilmemizi öğütlüyor. Bu konu üzerinde durdum.
- Nasihat: Yunus Emre'yi ilk tanıdığım şiirini kullandım.

MÜZİĞİMİZİN KALIBI YOK İSYAN DA VAR, EĞLENCE DE!

- Rap dünyasında müzisyenlerin birbiriyle atışmalarına şahit oluyoruz. Oysa Yunus Emre birleştirici bir felsefenin altını çizer. Bu proje rap'çilere mesaj olabilir mi?

- Yener Çevik: Sadece rap dünyasına değil. Yunus Emre'nin yüzyıllar öncesinden, bizlerinse bugün evrene verdiğimiz tek mesaj; sevgi.

- Sansar Salvo: Müzik kültürümüzde ozan atışmalarının zaten mevcut olduğunu birçok isim defalarca dillendirdi, o yüzden bu konuda uzun bir açıklama yapmayı gereksiz buluyorum.

- Odry G: 'Yarım doktor adamı candan, yarım imam adamı imandan eder' sözü aklıma geldi. Rap 'isyan' diye bir kalıba oturtulmuş, lakin öyle değil, rap ile her konuyu ele alabilirsiniz. İsyan etmek isteyen isyan eder, savaşı anlatmak isteyen anlatır.
Örneğin; ben uyuşturucuya karşı şarkı yapmış olsam isyan etmiş olmam. Şu an yaptığımız şarkı en net örnek olabilir. Yeri gelince isyan, yeri gelince eğlence, yeri gelince atışma, hepsi olur. Rap'in belli bir kalıbı yoktur, tercih meselesidir.

- Sayedar: Rap içerisinde bir miktar ego barındıran bir müzik. Atışma kültürü ise rap'in doğasında var. Bu doğaçlama şeklinde de, şarkı olarak da kimi zaman dostane, kimi zaman da gövde gösterisi olarak yapılıyor. Yunus Emre de birleştiriciliğinin yanında, kendini derviş sananlardan yönetime kadar pek çok kişiyi, konuyu da eleştirmiş bir şair. Proje genelinde konuşmak gerekirse; değerlerimize sahip çıkmak yeni nesillerin görevi olmalı ve Yunus Emre'yi anlamak; fazlasıyla materyalist ve basit dünyevi dertlerle boğuşan genç kardeşlerimiz için hayata başka bir pencereden bakabilmeyi de mümkün kılabilir.

- Nasihat: 'Battle' ve 'Diss Track' dediğimiz şeyler hip hop kültürünün parçası. Zamanında çeteler arası şiddete karşı çıkmak için sanatsal şekilde sözlerle birbiriyle atışmalar başlatıldı. Tabii ki zamanla bu ruh da kaybolmaya başladı, dissleşmeler farklı boyutlara vardı. Aslında diss atma olayının temel amacı şiddeti önlemek. O yüzden bu şarkının ille böyle bir mesajı olması gerektiğini düşünmüyorum.

BİR YORUM YAPIN 0