Doğuma günler kala Covid-19’a yakalandı, acil sezaryene alındı...

Bebeğine zarar verir endişesi ile Covid-19 aşısı olmak istemeyen bir anne, doğuma sayılı günler kala koronavirüse yakalandı. Acil sezaryene alınan ve sonrasında da yoğun bakımda yatmak zorunda kalan Kristen Hutton’un hikayesi, hamileler ve Covid-19 aşısı konusunu bir kere daha gündeme getirdi...

Amerika'nın Florida eyaletinde, Palm Beach Gardens'ta yaşayan Kristen Hutton, pandemi anne olanlardan biri oldu. Hutton, hamilelik sürecinde bebeğine zarar vereceğinden endişe ettiği için Covid-19 aşısını yaptırmadı. Kendi doktoru aşı yaptırmasını söylemesine rağmen endişelerinden kurtulamayan Kristen, Covid-19 aşısı olmayı reddetti.

Hamileliğin 9 ayı boyunca bir sorun yaşamayan Kristen doğumuna sayılı günler kala kendini iyi hissetmemeye başladı. Kristen sadece vücudunun susuz kaldığını düşünüyordu, bu yüzden de Covid-19 testi yaptırması gerektiğini duyunca çok şaşırdı.

Test sonucunu öğrenince Kristen'ın şaşkınlığı daha da arttı: Sonuç pozitifti. Doktorları, “Covid-19 olduğumu öğrenince şok geçirdim” diyen Kristen’ı yakından takip edebilmek için hastaneye yatırma kararı aldı. Ancak sağlığı hızla bozuldu, semptomları kötüleşmeye başladı.

Kristen, Covid-19’un vücudunu ele geçirdiği o anları “Nefes almam iyice zorlaşmaya başlamıştı. Bana oksijen verdiklerinde rahatladığımı hissettim” diye anlatıyor.

‘ÖLECEĞİMİ SANDIM, NEFES ALAMIYORDUM’

Durumu kötüleşmeye başlayınca doktorlar, Kristen’a acil sezaryene almak zorunda olduklarını söyledi. “O an kendi sağlığım umurumda bile değildi. Sezaryeni hemen kabul ettim. Tek isteğim bebeğimin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesiydi” diyen Kristen hemen doğuma alındı.

Kristen Hutton, ameliyata girerken yaşadıklarını “Öleceğimi sandım. Ameliyat masasında yatarken nefes alamıyordum” sözleriyle anlatıyor.

Palmer bebek, herhangi bir komplikasyon olmadan dünyaya geldi, ancak annesi için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildi. Kristen dördü yoğun bakım ünitesinde olmak üzere sekiz gün hastanede tedavi gördü. Şiddetli bir anemi yaşadı ve dokuz defa kan nakli yapılmak zorunda kalındı.

‘AŞIDAN DEĞİL COVID’DEN KORKMALISINIZ’

Kristen Hutton, şu anda eşiyle birlikte kızını büyütüyor. Ancak yaşadığı süreç onu fazlasıyla yıprattı. Aşı olmamanın pişmanlığını hâlâ yaşıyor ve “Hamileyseniz ve Covid-19 aşısı olmadıysanız lütfen bir an önce doktorunuzla konuşun. İnsanların aşıdan değil Covid'den korkmasını istiyorum çünkü o bir canavar” diyor.

Kadın doğum uzmanı Dr. Dudley Brown ise aşıyı reddeden tek hastasının Kristen olmadığını belirterek, “Hastalarımın neredeyse yarısı bebeği için endişe ediyor ve aşı olmak istemiyor. Ancak Covid-19’dan kaynaklanan komplikasyon riskleri aşıdan kaynaklanan yan etki riskinden çok daha fazla” diye konuşuyor.

HAMİLELERDE RİSK 22 KAT ARTIYOR

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verileri, hamile Covid-19 hastalarının, virüsü kapan ve hamile olmayan diğer kadınlara göre yoğun bakıma yatma riskinin iki kat, mekanik ventilasyona (solunum cihazı) ihtiyaç duyma olasılığının ise üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen uluslararası bir araştırma ise Covid-19’lu hamile kadınların ölüm olasılığının diğer insanlara kıyasla 22 kat fazla olduğunu söylüyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşı tereddüdü yaşayan ya da aşıyı tamamen reddeden çok sayıda insan var. Özellikle hamile kadınlar tıpkı Kristen Hutton ve  Kassidy Hazelton gibi aşının bebeğe vereceği zarardan korkabiliyor. Bebeğe zarar verme endişesinin yanı sıra yan etkiler de hamilelerin gözünü korkutuyor. Tüm bunların üzerine bir de aşıya güvensizlik eklenince, reddetme oranı bir hayli artıyor.

Dünyaca ünlü oyuncu Angelina Jolie'ye hastane çıkışı kızlarından sevgi gösterisi!

İLİŞKİLİ HABER

Dünyaca ünlü oyuncu Angelina Jolie'ye hastane çıkışı kızlarından sevgi gösterisi!
Ünlü şarkıcı Sibel Can'dan kızı Melisa Ural'a duygusal kutlama!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlü şarkıcı Sibel Can'dan kızı Melisa Ural'a duygusal kutlama!
Songül Karlı'ya nazar değdi! Songül Karlı şişen gözünü gizlemek için de filtreye başvurdu!

İLİŞKİLİ HABER

Songül Karlı'ya nazar değdi! Songül Karlı şişen gözünü gizlemek için de filtreye başvurdu!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0