"Beyaz Orkide" şarkısında başkasının sesini kullanan Banu Alkan'a mahkemeden şok karar!

Şarkıcı Nicole Peachey, Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden Banu Alkan'ın yıllar önce seslendiği "Beyaz Orkide" isimli parçanın nakaratındaki sesin kendisine ait olduğunu ileri sürerek geçtiğimiz aylarda soluğu mahkemede almıştı. Başka birinin sesini izinsiz kullanan Alkan'ın yargılandığı davada karar çıktı.

Bir döneme güzelliğiyle damga vuran Banu Alkan, son dönemlerde Hollanda'da yaşayan iş insanı Kemal Yıldız ile evleneceğine dair çıkan haberlerle gündemden düşmüyor. Ünlü isim özel hayatında mutluluğu bulsa da meslek hayatında başı dertten kurtulmuyor. 

Banu Alkan

Banu Alkan

Şarkıcı Nicelo Peachey (Nicole Rona), Alkan'ın yıllar önce çıkardığı "Beyaz Orkide" parçasının nakaratında kendi sesinin izinsiz bir şekilde kullanıldığını ileri sürerek ünlü sanatçıya geçtiğimiz aylarda dava açtı. 9 yıl önce deneme ses okuması yaptığını ancak bu kaydın üzerine 'izni olmadan' Banu Alkan tarafından okuma yapıldığını iddia eden Peachey, bu şarkının "Beyaz Orkide" olduğunu ifade etti. 

Banu Alkan Beyaz Orkide şarkısında başkasının sesini izinsiz kullandı

Banu Alkan Beyaz Orkide şarkısında başkasının sesini izinsiz kullandı

"KENDİ SESİYMİŞ GİBİ PLAYBACK YAPMAKTADIR"

Peachey'in avukatı İlyas Geyik, savcılığa verdiği dilekçede şu ifadeleri kullandı:

"Kamuoyunca 'Afrodit' lakabıyla, sinemada ise Banu Alkan ismiyle bilinen maruf sanatçı konserlerde, televizyon kanallarında ve özel gecelerde söylediği eserde nakarat ve özel okuma kısmı müvekkilime ait sesi izinsiz olarak kullanarak kendi sesiymiş gibi seslendirmekte ve playback yapmaktadır"

SESİN BANU ALKAN'A AİT OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI!

Şikayetin üzerine başlatılan soruşturma sonucunda bilirkişi, 'Beyaz Orkide' şarkısının, "Beyaz beyaz orkidem, deli miyim sanki ben, aşkından alev alev yanıyorum orkidem" sözlerinin nakarat bölümündeki sesin Banu Alkan'a ait olmadığını ifade etti. Ancak raporda söz konusu sesin müştekiye ait olup olmadığının ispat edilmesi için müşteki tarafından yapılan ses kaydına ihtiyaç olduğu bilgisi yer aldı. Kendisine ait olmayan bir sesi kullanan Alkan'a 'manevi veya mali haklara tecavüz' suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Banu Alkana dava açıldı

Banu Alkana dava açıldı

"BENİM SES TONUM DÜNYACA ÜNLÜ BİLİNEN BİR SES"

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme kararını verdi. Duruşmada konuşan sanık Alkan, "Ben profesyonel çalışan bir sanatçıyım. 'Beyaz Orkide' isimli eserin söz ve müziği benim adıma kayıtlıdır. Eserin yönetmeni ve aranjörü kanser nedeniyle vefat etmiştir. Bu eser piyasaya çıkmadı. Müşteki, 'eser piyasaya çıksaydı firmayı şikayet ederdim' şeklinde konuşmuştur. Eserin nakarat kısmındaki ses bana aittir. Bu şarkıyı stüdyoda defalarca okudum. Nicole Rona, pilot okuma için stüdyoya gelmiştir. Nakarat kısmını izinsiz kullanmışım diyor. Benim eserimde onun ne işi var? Ben kazanç maksatlı bir şarkı okumadım. İbrahim Tatlıses'in de şarkısını okuyabilirim. Söz konusu şarkıyı ticari maksatla kullanmadım. Benim ses tonum dünyaca bilinen ses tonu. Beraatımı talep ederim" diyerek kendisini savundu.

MAHKEME KARARINI VERDİ

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Banu Alkan’ı 'mali ve manevi haklara tecavüz' suçundan 6 bin 80 lira adli para cezası ödemesini hükmetti. Kararın ardından konuşan Banu Alkan ise "Bahsi geçen iddialarda ses ona ait olabilir. Ama eserim piyasaya çıkmadığı için herhangi bir kazanç sağlamadım. Ama şarkının sözü ve müziği bana aittir. Kendisi sadece stüdyoda nakarat kısmını pilot okumalara katıldığı için ispat olmuştur. Nicole Rona bu davadan herhangi bir maddi kazanç sağlamamıştır. Yargı önünde çıkan karara saygımız sonsuzdur" dedi.

Banu Alkan hakim karşısına çıktı

Banu Alkan hakim karşısına çıktı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO:

Kılıçdaroğlu Melek Mosso, Cem Yılmaz, Şahan'ı böyle tarif etti! "Yalakadan sanatçı olmaz"

Edinburgh Düşesi Sophie Kral'ın geçit töreninde Prenses Charlotte'ı azarladı!

İLİŞKİLİ HABER

Edinburgh Düşesi Sophie Kral'ın geçit töreninde Prenses Charlotte'ı azarladı!
İstanbul'a hayran kalan Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola Boğaz'dan yalı alacak!

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'a hayran kalan Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola Boğaz'dan yalı alacak!
Arnold Schwarzenegger'den başkanlık açıklaması! "Formülü biliyorum"

İLİŞKİLİ HABER

Arnold Schwarzenegger'den başkanlık açıklaması! "Formülü biliyorum"
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0