2023 yılında "Yılın Kişisi" Taylor Swift! Time dergisi yılın kişisi olarak Swift'i ilan etti

Tüm dünyada bir fenomene dönüşen Taylor Swift, 2023 yılında "Yılın Kişisi" seçildi.

Time dergisi her yıl Yılın Kişisi'ni (Person of the Year) seçerek kapağına taşıyor. Bu yıl, 2023 yılında ise Yılın Kişisi olarak Taylor Swift seçildi. Forbes'un "En Güçlü Kadınlar" listesine beşinci, medya ve eğlence alanındaki listesine ise birinci sıradan girmesi, hatta üniversitede ders konusu olmasıyla Taylor Swift, bu yıla en çok ses getiren isimlerden. Şarkılarıyla rekorlar kıran, dünya turnesiyle büyük beğeni toplayan ve turne filmiyle sinemada adından söz ettiren ünlü şarkıcı ABD ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Adeta bir dünya fenomenine dönüşen ünlü isim, Yılın Kişisi seçilerek Time dergisinin kapağında yer aldı.

Taylor Swift Time dergisi kapağı

Taylor Swift Time dergisi kapağı

2023 YILIN KİŞİSİ TAYLOR SWIFT

Yaptığı açıklamada Time dergisi seçimini yaparken seçilen kişi, grup ya da konseptin iyi, kötü ya da güçlü olmak zorunda olmadığını ve sadece etkisinin yansımasına bakıldığını söyledi. Time dergisi editörü Sam Jacobs, "Çok sayıda kurumun başarısız olduğu bölünmüş bir dünyada, Taylor Swift sınırları aşmanın ve bir ışık kaynağı olmanın bir yolunu buldu. Bugün gezegende başka hiç kimse bu kadar çok insanı bu kadar iyi hareket ettiremez. Bu başarıyı elde etmek genellikle gezegenlerin hizalanmasına ve kadere bağladığımız bir şeydir, ancak yıldızlara çok fazla itibar etmek onun yeteneğini ve gücünü göz ardı etmek demektir" şeklinde yazdı.

Amerikalı ünlü şarkıcı Stevie Nicks, Swift için "Bu yıl bir şeyler değişti. Swift'in yaptığı her hareketi konuşmak politika veya havadan bahsetmek gibi oldu. Dünyanın baş karakteri haline geldi" ifadelerini kullandı.

"KARİYERİMDE DÖNÜM NOKTASI"

Aldığı bu ünvan hakkında konuşan Taylor Swift "Kariyerimde 20 yıl boyunca iniş çıkışlar yaşadım. Bana bir taç verildi ve daha sonra geri alındı. 33 yaşımda bu ünvana layık görülmeyi kariyerimde büyük bir dönüm noktası olarak görüyorum" dedi.

Yılın Kişisi Taylor Swift

Yılın Kişisi Taylor Swift

BAŞARILARILARINA BAŞARI KATTI

Adını Elvis Presley, Michael Jackson ve Madonna gibi müzik ikonlarının arasına yazdıran ve 1 milyar dolarlık servetiyle de inanılmaz bir imparatorluk kuran dünyaca ünlü şarkıcı eski albümlerini "Taylor's Version" (Taylor'ın Versiyonu) adıyla yeniden kaydetmişti. Swift'in eski şarkılarından oluşan ve yeniden kaydedilen bu albüm şarkıcının açılış rekorunu kırarak dinleyiciyle buluştuğu ilk haftada Billboard Top 200 listesinde 1. sıraya yerleşti. Ünlü şarkıcının son albümü olan "Midnights" (Gece yarıları) albümü de Spotify'da dinlenme rekoru kırdı. Taylor Swift Spotify'da aylık 100 milyon dinleyicisi olan ilk kadın şarkıcı oldu.

DÜNYA TURNESİ ÇOK KONUŞULDU

2023 yılında yaptığı dünya turnesiyle de çok konuşulan sanatçı, 3,5 saatlik gösterisini Kuzey Amerika, Arjantin ve Brezilya'daki 23 şehirde 66 gösteriye taşıdı. Çok hareketli bir yıl geçiren Swift, "Bu turnenin yaptığım en zor şey olduğunun farkındaydım. Her konser en az 3 saat süsüyor. 9 albümden 40'tan fazla şarkı söylüyorum. 16 kostüm değiştiriyorum" dedi. Bu yıl Swift'in turne bilet satış rakamı 4,1 milyara ulaştı.

"TAYLOR ETKİSİ" GİTTİĞİ ÜLKELERİN EKONOMİSİNİ HAREKETLENDİRDİ

Özellikle Tayland, Macaristan, Şili gibi ülkelerde verdiği konserler dolayısıyla gittiği ülkelerin ekonomilerinde canlanma yaşandı. Hatta bu etki "Taylor etkisi" olarak isimlendirildi. Örneğin hayranlarının ortalama 1300 dolar harcadığı iki gecelik Denver'daki turnesinde Colorado eyaletinin ekonomik büyüklüğüne 140 milyon dolar eklendi.

Amerikan Merkez Bankası'nın Bej Kitap Raporu'na da giren Taylor Swift, otel gelirlerinin artmasına büyük katkı sağladı. Çalışma ekonomisi uzmanları tarafından Taylor Swift birçok sektörde faaliyet gösteren büyük bir şirkete benzetiliyor.

Fed'in Philadelphia Şubesi Swift'e atıfta bulunarak, otel gelirlerinin arttığını, iç turizmde pandemiden bu yana en iyi dönemin geçirildiğini ifade etti.

Yılın Kişisi Taylor Swift

Yılın Kişisi Taylor Swift

SERVETİYLE BİR MARKA KİMİLİĞİ

Amerikan iş dünyası dergisi olan Forbes dergisi, "Dünyanın En Güçlü Kadınları" listesini açıkladı. Swift, 100 kişilik listede beşinci olurken, Medya ve eğlence dünyasından "En Güçlü 10 Kadın" listesinde ise zirvede.

Forbes, Taylor Swift ile ilgili yayınladığı makalede Swift'in ekonomi üzerindeki etkisini inceledi. Vergi sonrası kasasına 190 milyon dolar ekleyen ve servetinin 1 milyar doları geçtiği şarkıcı Jay-Z ve Rihanna gibi isimlerin ardından serveti on haneli rakama çıkan sanatçılardan oldu.

DÜNYA TURNESİ FİLM OLDU, İZLENME REKORLARI KIRDI

Hayatı ve şarkıları ABD'deki Arizona Eyalet Üniversitesi'nde ders olarak okutulmaya başlanan Taylor Swift'in Eras adlı turnesi "Taylor Swift: The Eras Tour" adıyla turne fimine dönüştü. Bu film, dünya çapında 250 milyon dolar hasılat getirerek sinema tarihinin en yüksek gişe rakamına ulaşan konser filmi oldu.

Türkan Şoray: "Kadınlar dayanışma içinde olarak her şeyi başarabilir!"

İLİŞKİLİ HABER

Türkan Şoray: "Kadınlar dayanışma içinde olarak her şeyi başarabilir!"

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Geerçek: 4 ay önce

Hayatları algı. Erdoğan senenin ve gönüllerin Reis'i...

misafir 4 ay önce

ilk defa duydum