Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ilk kez anlattı! "En büyük hayalim..."

27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla dikkat çekici açıklamalarda bulunan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, göreve geldiği günden bugüne kadar yapılan çalışmaları ve gelecek dönem için hedeflenen yeni projeleri anlattı.

Görevine başlar başlamaz DT çalışanlarının özlük haklarında düzenlemeye gidilmesi yönünde çalışmalara başladıklarını dile getiren Tamer Karadağlı, Türkiye'nin en güzide kurumlarından biri olan DT'de arada ufak tefek aksaklıkların yaşanmasının da doğal olduğunu söyledi. Açıklamaları esnasında DT'de dinamik ve atak bir yönetim tarzı izlediklerinden bahseden Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatrolarının yalnızca oyunculardan ibaret olmadığını, teknik ekip, idari kadrosuyla bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tamer Karadağlı; "Çalışanlarımızın özlük haklarını koruyabilmek en önemlisi." şeklinde konuştu.

 Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı

"27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ'NÜ KUTLUYORUM"

Konuşmaları esnasında çok iyi bir ekiple çalıştığını ve geldiği günden bugüne çok çaba harcadığını dile getiren Tamer Karadağlı; "Hem meslektaşlarımın hem de seyircilerimizin 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nü kutluyorum. Bugün, bütün oyunlarımızı ücretsiz oynuyoruz. Salgın döneminde Devlet Tiyatroları özel tiyatrolara sahnelerini açmıştı, açmaya da devam edeceğiz. Devlet Tiyatroları, Türkiye'deki en büyük sanatsal kurum, bir yerde hamilik görevimiz de var. Tabii yardımcı olacağız, boş günlerimizde sahnelerimizi açacağız. Ama her zaman sahnelerimizi açamayız, bunun bir dengesini kurmak gerekiyor. Kızılay'daki 75. Yıl Sahnemizi sadece tahsisler için ayırdık. Diğer sahnelerimizin kapılarını da bizim oynamadığımız günlerde özel tiyatrolara açmaya devam edeceğiz." dedi. 

"TİYATRO İNTERAKTİF BİR İŞTİR"

Devlet Tiyatrolarının oyunlarına özel, yeni afiş tasarımı ve oyun tanıtım videolarının ilgi çektiğini dile getiren Tamer Karadağlı;  "Benim özel sektörden geliyor olmamın avantajlarını kullanarak, daha insan odaklı bir afiş tasarımına gittik. Belki de pek çok oyuncu arkadaşımız afişlerde kendini göremeyecek. Bizim afişlerimiz biraz klasikti. Şimdi en güzel, en insan odaklı ifadeleri bulmaya çalışıyoruz. Afişler ilgi çekti ve faydasını gördük. Tiyatro interaktif bir iştir, canlıdır. Görsel olarak sosyal medyayı kullanmamız adına videoların çok faydası oldu." dedi.

"BİZİM TOPRAĞIMIZIN HİKAYELERİNİ ANLATMAK ÇOK ÖNEMLİ!"

Son zamanlarda Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği, Kemal Tahir'in romanından uyarlanan Devlet Ana oyununun oldukça başarılı ilerlediğine dikkat çeken Tamer Karadağlı; "Yeni sanat sezonunda bir dengeleme yapacağız eserler arasında. Romandan uyarlanan eserlerimiz ve klasiklerimiz olacak. Yerli yazarlara da önem veriyoruz ve bu dengeyi kurmamız gerekiyor. Bizim toprağımızın hikayelerini anlatmak çok önemli. Klasiklerimiz de olacak, toprağımızın hikâyeleri de olacak." diyerek sahne alacak tiyatro oyunlarının müjdesini verdi.

 Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı

"BİLET FİYATLARINI ÇOK DÜŞÜKTE TUTUYORUZ"

Devlet Tiyatrolarının bilet fiyatlarını özel tiyatrolara nazaran çok daha uygun fiyatlı olduğunu ifade eden Tamer Karadağlı; "Londra, New York'a gittiğinizde müzikal izlemek istediğinizde biletler tükenmişse karaborsadan bilet alınıyor ve çok pahalıdır. Biz kâr amacı gütmeyen bir kurum olduğumuz için bilet fiyatlarını çok düşükte tutuyoruz. Bizim için önemli olan sanatı, tiyatroyu insanlarımıza yayabilmek. 2023-2024 sanat sezonunun başladığı ekim ayından bugüne 201 oyunla 4 bin 84 temsil gerçekleştirildi. 1 milyon 247 bin 601 seyirciye ulaşıldı. Seyirci sayımızda geçen seneye göre yüzde 10'luk bir artış var. Bu mutluluk verici bir rakam. Demek ki afiş, tanıtım videosu ve repertuvarımızın farkı varmış ki, halkımız teveccüh gösteriyor." şeklinde konuştu. 

YAPAY ZEKA İLE OYUN YAZILIR MI?

DT'nin oyun yazımlarında yapay zekâ kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tamer Karadağlı; "İnsan odaklı gittiğimiz için yapay zekâ oyunu yazdırır mıyız? Sanmıyorum. En azından yakın bir tarihte değil. Belki daha sonra denenebilir, o da deneysel olacaktır." dedi.

Türkiye ile Yunanistan ortak yapımı Romeo ve Juliet oyunu provalarının Yunanistan'da devam ettiğini ve Yunan Pire Şehir Tiyatrosu ile birlikte sahneleyeceklerini söyleyen Tamer Karadağlı, gelecek hafta kendisinin de Yunanistan'a giderek provaları izleyeceğini dile getirdi. 

"ULUSAL TİYATROMUZU YURT DIŞINDA TANITMAKLA MÜKELLEFİZ"

Gelecek dönemde farklı ülkelerle de bu tür projeleri gerçekleştirebileceklerine dikkat çeken Tamer Karadağlı; "Biz hem kendi tiyatromuzu, ulusal tiyatromuzu yurt dışında tanıtmakla mükellefiz aynı zamanda da yurt dışıyla çok yakın temas halinde olmamız gerekiyor. Biz her yıl bir sürü festival yapıyoruz. Yurt dışından onlarca tiyatroyu davet ediyoruz. Onları ağırlıyoruz en iyi şekilde. Bu kültürel alışverişin giderek artması gerektiğine inanıyorum ben, çok büyük faydası oluyor çünkü ülkeler arası ilişkilerde. Ülkelerin kültürel ilişkisinin bu kadar yakın olması aslında birçok problemi ortadan kaldırabiliyor. Çünkü sanat öyle bir şey, güzellik katıyor, barış katıyor, yakınlaştırıyor ülkeleri. Devlet Tiyatrolarının Türk dünyası ülkelerle de yeni çalışmalar planlıyoruz." dedi.  

 Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı

"EN BÜYÜK HAYALLERİMDEN BİRİ..."

Konuşması sırasında bu zamana kadar Devlet Tiyatrolarının ABD ve İngiltere'ye turne yapmadığını öğrendiğini söyleyen Tamer Karadağlı, Türk tiyatrosunun yurt dışında sahnelenmesine ilişkin projelerini anlattı. 

Tamer Karadağlı;  "En büyük hayallerimden biri, Amerika Broadway'de 3, 4 gün bir Türk müzikalini sahneleyebilmek. Apartman boyunda afişlerimizi orada asabilmek ve orada sahneye çıkabilmek, Devlet Tiyatrosunu orada da gösterebilmek. Umuyorum önümüzdeki sene olacak ve Devlet Tiyatrolarının 75'inci yılına denk gelmiş olacak. Kendi topraklarımızın hikayesini en iyi şekilde anlatacağımız bir oyun olursa, bir müzikal olursa, dansıyla, şarkılarıyla, oyunuyla, bundan daha güzel bir şey olamaz." şeklinde konuştu. 

"YENİ SAHNELER AÇIYORUZ!"

Sözlerine yeni sanat sezonu hazırlıklarının başladığını, her sene oyun sayısını ve performansı artırmak istediklerini belirterek devam eden Tamer Karadağlı; "Yeni sahneler de açıyoruz. Geldiğimden bugüne 4 sahne açtık. Bu tiyatrolara en iyi oyunlarımızı gönderiyoruz, yerleşik hale gelmelerini sağlıyoruz. Oyun sayımızı artırabiliriz ama sahne sayımız yeterli değil. Bu limitler içinde hareket etmemiz gerekiyor. Yakın zamanda Düzce Devlet Tiyatrosu da perdelerini açacak." ifadelerini kullandı. 

Kendisinin de oyunlarda rol almasına ilişkin sorulara samimiyetle cevap veren Tamer Karadağlı; "Ben şimdi tiyatro için uğraşmalıyım. Daha sonra, ikinci yıl belki, sistem iyice oturur, ben de oyun oynayabilirim. Şu anda arkadaşlarım için, tiyatro için uğraşıyorum." şeklinde konuştu.

Şahdamarı tıkanıklığı tekrar gündemde! Şahdamarları nasıl ve neden tıkanır? Tedavisi nasıldır?

İLİŞKİLİ HABER

Şahdamarı tıkanıklığı tekrar gündemde! Şahdamarları nasıl ve neden tıkanır? Tedavisi nasıldır?
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 1

Cezmi 4 hafta önce

Güzel tiyatrolar okullara da getirilmeli özellikle mebin onayladığı