Balıkesir'in Yağcıbedir motifleri 2022 modasına yön veriyor!

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 25. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı’nda (EMITT) Balıkesir’in Yağcıbedir kültürü ve Yağcıbedir motifleri ünlü mankenlerin defilesi ile moda dünyasında görücüye çıktı. Podyumların bilinen yüzleri Gizem Özdilli ve Ece Gürsel ile tanıtılan Yağcıbedir motiflerini gören oyuncu İlker Ayrık da "El sanatları bu kadar güzel insanların hemşehrisi olmak gurur verici" şeklinde konuştu.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde yüzyıllardır işlenen Yağcıbedir kültürüne ait motifler 25. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı'nda boy gösterdi. Balıkesir'de açılan fuar ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelse de Sındırgı standı adete yıldızlar geçidine döndü. Davetliler arasında aslen Balıkesirli olan oyuncu İlker Ayrık Sındırgı'da yüzyıllardır yapılan el işçiliğini inceledi.

Balıkesir fuarı

Balıkesir fuarı

YAĞCIBEDİR MOTİFLERİYLE MODAYA YOLCULUK

Balıkesir'de Emitt Turizm Fuarı'nda ünlü mankenler Gizem Özdilli ve Ece Gürsel tarafından tanıtılan 3 bin yıllık motiflerinden, Anadolu'nun gelenekleri ve yöresel güzelliklerinin modernize edilerek tasarlanan kıyafetleri, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Modaya yön verecek Yağcıbedir motiflerini barındıran tasarımlar kırka yakın kadının emekleriyle ortaya çıktı. Sındırgı Belediye Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtma Komisyon Başkanı Ekrem Yavaş Anadolu'nun değerlerinden bahsederken konu hakkında, "Ülkemizin Anadolu’nun çok kıymetli değerleri var. Yağcıbedir halısı Balıkesir'in Sındırgı ilçesine ait çok özel bir halı 3000 yıllık bir halı. Coğrafi işareti Sındırgı'ya ait olan bir halının desenlerini günümüzde kullandığımız ürünlerde kullanmak üzere bir proje geliştirdik. Yani bugün sahne kıyafetlerinde, bir sürü farklı alanlarda Avrupai dediğimiz işler kullanılıyor. Ama Anadolu'nun, özellikle annelerimizin sandıklarında, kızlarımızın sandıklarında çok özel ürünler var. İşte o Yağcıbedir desenlerini ve yöresel değerleri bugün sahne kıyafetlerinde buluşturmak için 'Yağcıbedir'den Modaya Yolculuk' adlı bir proje gerçekleştirdik. Büyükşehrin desteği ile beraber o desenlerin her birisi altı aydan beri 40 kadın tarafından işleniyor. Mustafa Şahin stilist arkadaşımız onlara yön veriyor. Bir kıyafet, aşağı yukarı 15 günden aşağı bitmiyor. Bugün de dedik ki Emitt turizm fuarında özellikle ünlü mankenler Gizem Hanım ve Ece Hanım üzerinde nasıl duracak diye mini bir defile yaptık. Şu anda bir baktık ki hakikaten harika bir ortam oluştu" şeklinde konuştu.

Sındırgıdan modaya yolculuk

Sındırgıdan modaya yolculuk

GÜÇLÜ KADINLARIN ELİNDEN 'ELİ BELİNDE' VE 'NAZAR BONCUĞU' TASARIMLARI

Emitt 2022 fuarın iki önemli 'Eli Belinde' ve 'Nazar Boncuğu' tasarımları kadınların gücü ve azmiyle 'Yağcıbedir'den Modaya Yolculuk' çalışmasıyla ziyaretçiler karşısına çıktı. Fuarda 'Eli Belinde' isimli tasarımın tanıtımı yapan Ece Gürsel, "Bütün zahmet, emek bunu yapan kadınlarımızda. Bize sadece giymesi düşüyor. Bu kıyafet kadının gücünü temsil ediyor. Eli belinde ismini koymuşlar buna. Benim de elim belimde gördüğünüz gibi. Kadının gücünü sembolize ediyorum" ifadelerini kullanırken, kıyafetlerin de oldukça rahat olduğunu dile getirdi.

Bir diğer önemli tasarım 'Nazar Boncuğu' isimli kıyafeti tanıtan Gizem Özdilli projede yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek duygularında, "Benim desenimin adı nazar boncuğu. 3000 yıllık bir desenle bugün karşınızdayım. Yağcıbedir halılarının 3000 yıllık deseni can buldu bu fuarda. Gerçekten fikir çok güzel, emekler çok güzel. Gerçekten çok teşekkür ederim ben kendi adıma. Hem turizme hem kültüre desteklerinden dolayı. Çok mutlu oldum ki böylesine güzel bir projenin içindeyim. Modacımız Mustafa zaten mükemmel ellerine sağlık. Kimin aklına gelir ki bir halı deseninden böyle bir tuvalet hazırlamak, gece kıyafeti dikmek. Gerçekten çok başarılı. Çok beğendim" ifadelerine yer verdi.

Sındırgıdan modaya yolculuk

Sındırgıdan modaya yolculuk

"YAĞCIBEDİR'İN MOTİFLERİYLE 40 PARÇA ÜRÜN ÇIKARDIK"

Bu projeye destek veren Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a teşekkürlerini ileten Yağcıbedir motiflerinin ön plana çıkması için çalışan stilist Mustafa Şahin duygularını aktarırken, "Aslında çok bir şey söylememe gerek yok. Yağcıbedir 3000 yıllık bir kültür. Yağcıbedir'in desenlerini kullanarak, 40 parça bir koleksiyonumuz var. Tabi her bir kıyafet yaklaşık 2 ayda işleniyor. Şu anda eli belinde ve nazar boncuğumuz. Bu arada nazar boncuğu kıyafetimizde gördüğünüz bir masa örtüsü. Bu masa örtüsünün üzerine nazar boncuğu tamamen elle işlendi. Tülle zenginleştirdik. Aslında her biri iki kıyafet. İçi abiye. Kaftanı çıkardığın zaman abiyeyi de kullanabilir. Kaftanı giydiği zaman düğüne gidebilir" şeklinde konuştu.

Türkiye saat kordonunda seri üretime geçti!

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye saat kordonunda seri üretime geçti!
Tory Burch defilesine ünlüler akın etti!

İLİŞKİLİ HABER

Tory Burch defilesine ünlüler akın etti!

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 1

Mehtap 2 yıl önce

Balıkesirli olmaktan gurur duyuyorum.