Hangi kumaş ne zaman giyilmeli? En kaliteli kumaş türü nedir? En rahat kumaşlar nelerdir?

Moda dünyasında her kıyafetin kendine özgü bir kumaşı olmalıdır. Doğru kumaş ancak doğru kıyafette, doğru şekilde kullanıldığı takdirde güzel durabilir. Siz de dikiş dikmeye yeni başladıysanız ve hangi kumaş nerelerde, hangi kıyafetler için kullanılır bilmiyorsanız bu haberimiz tam da size göre! İşte, önemli kumaşlardan bazıları...

Günümüzde birçok kumaş çeşidi bulunmaktadır. Elbise, pantolon, bluz ve şallarda büyük önem taşıyan kumaş çeşitleri doğru bir kombin oluşturmak için de oldukça önemlidir. Kombinlerinizi yaparken tercih edeceğiniz kıyafetlerin kumaşları hem görünümlerinizi hem de rahatlığınızı etkiler. İşte bu yüzden kumaş seçimlerinde oldukça dikkatli davranmak gerekiyor. Peki, tercih edilebilecek kaç çeşit kumaş bulunuyor? Hangi kumaş, hangi kıyafetlerde kullanılıyor? İşte, detaylar...

Kişisel stil nasıl oluşturulur? 5 Adımda güçlü bir tarz oluşturma rehberi  İLİŞKİLİ HABERKişisel stil nasıl oluşturulur? 5 Adımda güçlü bir tarz oluşturma rehberi

KUMAŞ TÜRLERİ NELERDİR? KIYAFET SEÇERKEN HANGİ KUMAŞLARI TERCİH ETMELİSİNİZ?

Pamuk kumaş

Pamuk kumaş

Pamuklu Kumaş:

Pamuklu kumaşlar oldukça hassas parçalardır ve çabuk kırışabilirler. Dikim aşamasında genellikle büzülme yaptıkları için diken kişiler için oldukça zor parçalardır. Bu kumaş türü genellikle kıyafetlerde dik bir kalıp halinde durur.

Pamuk kumaşın en büyük avantajlarından biri suyu ve nemi içine hapsetmesidir. Bu yüzden deterjanlara karşı dayanıklıdırlar. Pamuklu kumaşların dezavantajı ise yıkadıktan sonra çekme ve küçülme ihtimalidir. Bu kumaş türü geç kurur. Öncelikle sonbahar ve kış mevsimleri olmak üzere birçok zaman diliminde farklı parçalarda değerlendirilebilir.

Kot kumaş

Kot kumaş

Kot Kumaş:

Kot kumaş günlük hayatta en çok tercih edilen kumaş türlerinden biridir. Bu kumaş türü rahat ve hava geçirgen bir özelliğe sahiptir ve bu yüzden yıkama sonrasında kurutma işlemi diğer kumaşlara göre biraz daha uzun sürebilir. En çok kullanılan kıyafet türü genellikle elbise, pantolon ve gömleklerdir.

Patiska kumaşlar

Patiska kumaşlar

Patiska Kumaş:

Pamuklu kumaşlar arasında yer alan Pakista kumaş, ince ve biraz iç gösterebilen özelliktedir. İnce kumaş olduğundan dikiş yerlerinde büzüşmeler de olabilir. Yazlık kıyafetlerde kullanılacak en uygun kumaşlar arasında yer alır.

Keten kumaşlar

Keten kumaşlar

Keten Kumaş:

Keten kumaşlar sık sık kırıştığı için tekstil firmaları tarafından aslında pek tercih edilmez. Fakat yapı olarak çok dayanıklı kumaşların arasında yer aldığından diğer kumaşlar arasında ön plana çıkar. Bu kumaş türü yüksek ısıda yıkanabilir ve ütülenebilir. Isıya dayanıklı olmasına rağmen giyildiği zaman çok çabuk kırışabilme özelliğine sahiptirler. Genellikle yazın giyilen elbise ve pantolon gibi ürünlerde tercih edilebildiği gibi sonbahar mevsiminde gömleklerde de ön plana çıkar.

Yün kumaşlar

Yün kumaşlar

Yün Kumaş:

Soğuk havaların vazgeçilmez kumaşları arasında yer alan yün kumaşlar parlak olmaz aksine dalgalı bir görünüme sahip olabilirler. Bunun nedeni ise cinsine karıştırılan kumaş türleridir. Yün kumaşlar kullanım açısından da oldukça pratik kumaşlardır. Çok çabuk kirlenmez ve kırışmazlar. En önemli özelliği ise kullananları çok sıcak tutmasıdır. Eğer yün kıyafetinizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız elle ve özel deterjanlarıyla yıkanmanız gerekir. Kuruturken de büzerek sıkmamalı ve havlu üzerinde kurtulmalıdır.

Kadife kumaşlar

Kadife kumaşlar

Kadife Kumaş:

Kadife üzerinde uzun tüyleri sebebiyle yoğun bir kumaş türüdür. Bu kumaş ile yapılan ürünlerde genellikle yoğunluk ve rahatlık hissedilir. Dikim aşamasında büzüşmeler meydana gelebileceği için kadife ile bir şey dikmek isterseniz önce ıslatıp daha sonra ölçü almanız, yıkama ve ütüleme sırasında ise dikkat etmeniz gerekir.

Genellikle elbise ve pantolonlarda tercih edilen kadife kumaşlar, yeni sezonda bluzlar ve ceketler ile de oldukça popüler!

İpek kumaş türleri

İpek kumaş türleri

İpek Kumaş:

İpek kumaşlar kaliteli ve kendine has parlaklığı olan kumaşlardır. Bu kumaşın ipi dayanıklı ve esnektir. Hatta ipek kumaşın ipi aynı derece bir çelik telin dayanıklılığıyla eşdeğer olduğu söylenir. Bu kumaş türü kendi ağırlığının yarısı kadar su çekebilir ve çok çabuk kurur.

Güneş ışığında renginin solması ve hızlı buruşması bu kumaş türünün dezavantajları arasındadır. Bu yüzden ipek kıyafetlerinizi kuru temizlemeye verebilir veya elle ılık su ile yıkayabilirsiniz. Kadınların özellikle gömlek ve elbise türünde tercih ettiği  ipek kumaşları tesettür giyimde de sıklıkla görebilirsiniz!

Viskon kumaşlar

Viskon kumaşlar

Viskon Kumaş:

Viskon kumaş içerisindeki kumaş karışımları sayesinde ısıya karşı dayanıklı ve parlak bir kumaş türüdür. Viskon kumaşlar kırışmaya çok dayanıklı olmaları sayesinde ön plana çıkar ve kolay yıkanabilir kumaşlardır. Bu kumaş türü esnemez ve çekme yapmaz. Çamaşır makinesinde yıkanmaya ve çok sıcak olmaması şartıyla ütülenmeye elverişlidir. Bu kumaş türünü birçok kıyafette değerlendirebilirsiniz!

Şifon kumaşlar

Şifon kumaşlar

Şifon Kumaş:

Şifon kumaşı şeffaf ve hafiftir. Pahalı bir kumaş türüdür ve günlük kullanım için oldukça uygundur. Özellikle gece kıyafetlerinde tercih edilme sebebi üzerine işleme yapmak için uygun kumaş olmasından kaynaklıdır.

Saten kumaşlar

Saten kumaşlar

Saten Kumaş:

Saten kumaş çok parlak ve kalın kumaşlar arasında yer alır. Bu yapısı gereği diğer kumaşlardan çok kolay ayrılabilir. Bu kumaş türü ağırdır ve çok kırışma yapmaz. Oldukça dayanıklı bir kumaştır ve uzun yıllar kullanılabilir. Daha sık iç giyimde, elbiselerde ve gömleklerde tercih edilir.

Suni deri kumaşlar

Suni deri kumaşlar

Suni Deri Kumaş:

Suni deri her şekli koruyabilen özel bir kumaş yoğunluğu sahiptir. Bu sayede rüzgardan korur, nemi emer ve su geçirmez. Ütü derdi yoktur ve yıkaması çok zor değildir. Fakat suni deri parçalarını kuru temizlemeye vererek temizletmek, ömrünü uzatmak adına daha doğru bir hareket olacaktır. Kıyafetler arasında en sık mont, ceket ve pantolon yapımında tercih edilir.

Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0