Yürüyüş yaparken nelere dikkat edilmeli?

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için yürüyüş yapmak şart.

Sağlıklı kalmak için her yaşta yürüyüş yapmanız gerekiyor. Ancak yürüyüş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? 

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar; diyabet, kalp ve damar hastaları, obezite ve tansiyon hastaları için yürüyüşün faydalı olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı bir yaşam için yürüyüş her yaşta insanın rahatlıkla yapabileceği en önemli egzersiz” diyen uzmanlar, haftada en az 3 gün, en ideali 5 gün yürümemiz gerektiğini her fırsatta dile getiriyorlar. Çünkü yürüyüşün kilo vermeyi sağlamak, kalp ve damar sağlığını korumak, yüksek tansiyonu düşürmek, kas - kemik sağlığını düzenlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, stres ve uykusuzluğu azaltmak gibi birçok önemli faydası var.

Yürüyüş yaparken dikkat etmemiz gereken kurallar:

Sağlık kontrolünden geçin

40 yaş üzerindeyseniz ve bu zamana kadar hiç egzersiz yapmadıysanız önce bir sağlık kontrolünden geçmenizde fayda var. Her egzersiz ve yürüyüşün temposunu sağlık durumunuza göre ayarlamanız gerekir.

Sabah yürüyüş yapın

Yürüyüş yapmak için her saati seçebilirsiniz ancak sabah yapılan yürüyüşler metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor ve yağ yakımını hızlandırıyor.

Ayakkabı seçimine dikkat

Tabanı esnek spor ayakkabıları tercih edin. Ayaklarınızı sıkan ayakkabılardan kaçının. Yanlış seçilen ayakkabılarda zamanla eklemlerin yaralanmasına neden olabiliyor.

Yürürken başınızı dik tutun

Yürürken karşıya bakın ve başınızı dik tutun. Karnınızı içe çekin. Yürürken ellerinizde bir şey olmasın. İlla bir şey taşımak istiyorsanız bel çantası ya da sırt çantası tercih edin.

En az 30-60 dakika arası yürüme süreniz olsun. Haftada 3-5 gün yürümeyi kendinize planlayın. Yürürken nefes darlığı, ağrı gibi rahatsızlıklar hissettiğiniz anda yürüyüşü bırakın.

 

 

 

BİR YORUM YAPIN 0