Kadınlara özel kanser türleri

Kadınlara özel 6 çeşit kanser vardır. Bu kanser türleri günden güne artış göstermektedir.

Kadın hastalıklarından kanser türleri yanlış beslenme, aşırı kilo alma, kimyasal maddelerle fazla temas, gıdaların az yıkanması gibi sebeplerden ötürü artık Türkiye’ de de %70 oranında artış göstermiş durumda. Özellikle rahim ağzı kanseri ve meme kanseri tüm bunların başında gelir.

Kadınlara özel olan kanser türleri; jinekolojik kanserler( yumurtalık, rahim ağzı ), rahim kanseri, yumurtalık, vulva, vajen ve meme kanseri.

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri smear testi ile belirlenen bir kanser türüdür. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle bu hastalıktan korunmak için sık sık test yaptırmak gerekir. Rahim ağzı ile rahim kanserini birbirinden iyi ayırmak gerekir. HPV virüsü rahim ağzı kanserinin çoğalmasında en büyük etkendir. Büyük oranda hiç bir hastalık riski oluşturmadan kendiliğinden yok olabilen bu virüs bir ülkede 100 kadından en az onunda görülmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri

Rahim ağzı kanserinin ilk risk faktörü erken yaşta ilişkiye girmektir. İlk doğumu 20 yaşın altında yapmış olma, 3’ ten fazla doğum yapmak, doğum kontrol hapları, sigara ve alkol.

Rahim Ağzı Kanserinden Korunmanın Yolları

Rahim ağzı kanserinden korunmanın yolları oldukça kolay. Bol bol kırmızı sebze yiyerek başlayabilirsiniz. Her altı ayda bir smear testi yaptırın.

BİR YORUM YAPIN 0