Akciğer kanserinde 7 belirtiye dikkat!

Her yıl 1.3 milyon kişi hayatını kaybettiği akciğer kanserinde görülen ilk belirtiler ile erken teşhis mümkün!

Kanserden ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan akciğer kanserinin erkeklerde görülme oranı daha fazla. Dünyada her yıl 1.3 milyon kişinin hayatını kaybettiği akciğer kanseri, 45 yaş altında nadiren ortaya çıkabilirken, genellikle 50-70 yaşlarında tanı konulan bir kanser türü.

Memorial Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Emin Gökhan Kandemir, Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85'i sigaradan kaynaklanırken, sigarayı bırakmakla risk azalmaya başlar ve yaklaşık olarak 10 yıl sonra akciğer kanseri oluşma riski yaklaşık olarak yüzde 50 azalttığını söyledi. 

AKCİĞER KANSERİNİN İLK BERTİLERİ NELER?

1) Sürekli nefes darlığı, hırıltılı solunum
2) Geçmeyen ve giderek kötüleşen öksürük
3) Kanlı balgam
4) İştah kaybı ve zayıflama
5) Göğüs ağrısı
6) Ses kısıklığı
7) Yutma güçlüğü

Akciğerlerin her ikisinin ya da birinin dokusunda, anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkan akciğer kanseri, erken evrelerde tespit edildiğinde başarıyla tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketen kişilerde akciğer kanseri riskinin daha düşük olduğu gözlemlenirken, sigara içen kişilerin “A vitamini ve beta karoten” yönünden zengin gıdalar tüketmesinin riski artırdığı bilinmektedir.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0