Komada olan birine bunları söylemeyin!

Kişinin komada olup olmadığını nasıl anlarsınız? Beyin ölümünün tedavisi var mı?

Ağır travmadan sonra ortaya çıkabilen koma, beyin tümörü ya da zehirlenmelerden kaynaklanabilir. Bilinci tamamen kapalı olup can yakıcı durumlarda tepki  göstermeyen koma hastalarının, konuşulanları duyup duymadıklarının, kesin bir sonucun olmadığını söyleyen Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. Ramazan Sarı, “Komada olan insan zaten bizi duymaz diyerek olumsuz şeyler konuşmamalıdır. O sizi duyar, fakat tepki veremediği için duymadığını düşünürsünüz.

Hastaya moral vermek için kendi aranızda mutlu olacağı şeyler hakkında konuşmalısınız.” dedi. Doktorların bir araya geldiği programda komayla ilgili birçok konu konuşuldu. Dr. Sedef Tavukçu Özkan, koma hastalarında ilk 1 saatteki müdahalenin çok önemli olduğunu vurguladı. Şeker koması, inme gibi hastalıkları olan insanlar en kısa zamanda doktora gözükmelidir

Cevap alamazsanız ağrılı uyaranlar verin

Komadaki hasta konuşamaz veya tepki veremez ise hastanın komada olup olmadığını öğrenmek için ona basit sorular sorun. Sorduğunuz sorulara cevap alamazsanız ağrılı uyaranlar verilmesi gerekir. Eğer hala daha cevap alamıyorsanız sağlık ekibi çağırmalısınız ve ekip gelene kadar komada olduğunu düşündüğünüz kişinin solunum sıkıntısı çekmemesi için yana doğru yatırmalısınız.

Beyin ölümü gerçekleşen kişi artık geri dönemez. Beyin ölümünün koma ile karışık olduğunun altını çizen Op. Dr. Ramazan Sarı, beyin ölümünde muayenelerle müdahale edilmesine rağmen hiçbir şekilde yanıt alınamıyorsa hasta için artık geri dönüş yoktur.

BİR YORUM YAPIN 0