Açıkta satılanlara dikkat!

Prof. Dr. Ekrem Sezik, aktarlarda satılan açık çayların depolarda kaç yıllık bekletildiği bilinmediği için sağlık açısından tehlikeli olduğunu bildirdi.

Dr. Ekrem Sezik, kışın soğuk havalarda mide ve soğuk algınlığı rahatsızlığı etkisini azaltmak için bitki çay tüketiminin önemli olduğunu ifade etti. Sezik, çay yapılırken bitkilerin temini hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Sezik, aktarlarda ne kadar süre depolarda bekletildiği bilinmeyen ve bu depolarda hangi canlıların üzerinde gezdiği belli olmayan çayların satıldığını söyledi. Bu satılan çayların içerisinde hangi ağır metallerin olduğu belli olmadığını, bu yüzden firmaların poşet çaylarını tercih etmek gerektiğini önerdi.

Sezik, bu çayların nasıl hazırlandığını, üretim yerlerini, hammadde olarak kullanılan bitkilerin hangi kısımlarından sağlık için gerekli analizler yapıldığının bilinmediğinden dolayı bu satılan çaylara güvenmediğini belirtti. Dr. Sezik, kış çayı hazırlarken hasta olmayı beklememek gerektiğini ifade etti.

Sezik'e göre kış çayında olması gerekenler: Ihlamur (1 poşet), papatya (1 poşet), adaçayı (1 poşet), karanfil (4-5 adet), tane karabiber (4-5 adet), zencefil (2-3 ince dilim), bir tutam kekik, orta boy bir elmanın kalın soyulmuş kabuğu en az yarım litre sıvı alabilecek bir cam kaba veya porselen demliğe konur. Tarçın'ın küçük bir kabuk parçası ilâve edilebilir, üzerine 5-6 su bardağı kaynar olmayan sıcak su ilâve edip 15-20 dakika kadar çay gibi demlenir, süzüp içilir. Tatlandırıcı olarak fincana 1-2 kaşık bal eklenebilir.

Sezik, bu kış çayını göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü ve rahatlatıcı olarak kullanılabileceğini, soğuk günlerde bol bol içilmesi gerektiğini söyledi.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0