Her hastalıkta antibiyotiğe sarılmayın!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Ayşe Sokullu ve Dr. N. Kemal Akpınar, her hastalık sonrasında erkenden antibiyotik tedavisine başlanılmaması gerektiğini söyledi.

Çocuklar hasta olduklarında yapılması gereken müdahaleler, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, ya da  hasta olmadan önce alınabilecek tedbirlerin okullara nazaran evde daha rahat yapılabileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Ayşe Sokullu Dr. N. Kemal Akpınar,

''Özellikle okula giden çocuklara okulun temizliğiyle ilgini direkt sorular sormak yerine laf arasında dolaylı yoldan sorular sorabilirsiniz. Mesela ''Sınıfınızı temizliyorlar mı?'' yerine ''Sınıfınızı temizleyen ablanın/abinin adı ne?'' gibi sorular sorabilirsiniz.'' dedi.

Enfeksiyon kapan çocuklar evde istirahat etmeli

Çocukların tuvalet ya da su ihtiyacına kalabalık okullarda ulaşması evlere göre daha zor olduğundan böyle kalabalık yerlerde enfeksiyon riski daha fazladır. Dr. Ayşe Sokullu ve Dr. N. Kemal Akpınar bu konuyla ilgili şöyle söyledi:

''Enfeksiyona yakalanan çocukların okula gelmeyip evde dinlenmeleri, hem kendi sağlığı açısından hemde arkadaşlarına hastalık bulaştırmaması açısından daha güvenlidir. 

Ayrıca hastalıkların kendini gösterdiği kış aylarında çocukların hasta olan arkadaşlarını öpmemesi veya sarılmaması, hasta olan arkadaşlarının kullandığı materyalleri kullanmamasının çok önemli olduğunu'' söyledi.

Enfeksiyon tedavisinde antibiyotik kullanılmalı

Dr. Ayşe Sokullu ve Dr. N. Kemal Akpınar, ''Çocukta aşırı ateş, bitkinlik ve iştahsızlık olup burun akıntısı ve öksürük yoksa, muayenesinde bakteriyel enfeksiyon çıktığında, erkenden antibiyotik verilme durumları olabiliyor. Ancak 40 derecenin üzerine ateşte, burun akıntısı, öksürük, iştahsızlık, keyifsizlik, boğazda pembeleşen bir görüntü ve bademciklerde şişlik varsa, hastalığın kendi kendine atlatması beklenmelidir. Çünkü bu belirtiler bir virüs enfeksiyonuna aittir ve antibiyotik ile iğne tedavisi yapılmamalıdır. '' açıklamasında bulundu.

BİR YORUM YAPIN 0