Şizofreni ile ergenliği karıştırmayın!

Uzmanlar, ergenlik dönemi belirtileriyle erken dönem şizofreni rahatsızlığının belirtilerinin birbiriyle karıştırılmaması konusunda aileleri uyarıyor.

Düşüncelerde ve konuşmalarda tutarsızlık, hayal görmeler, aşırı şüphecilik ve öfke kontrolsüzlüğü gibi durumlar ergenlikte sıklıkla rastladığımız belirtiler arasındadır. Fakat uzmanlar, bu belirtilerin erken dönem şizofrenide de görüldüğüne dikkat çekiyor.

Ergenlik döneminde görülen belirtilerin aynı zamanda şizofreni hastalığının başlangıcının da olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Melis Ergezen, hastalıkta erken teşhisin önemini vurgulayarak şu önerilerde bulundu:

“Erken dönem şizofreni rahatsızlığında içe dönüklük, çok konuşmama, dengesiz ve alışılmadık davranışlar, sürekli hareketlilik, akademik performansta başarısızlık, halüsinasyonlar, akran ilişkilerinde sıkıntılar, saldırganlık, aşırı öfke, donup kalma gibi belirtiler görülebilir.

Bu bulguların birçoğu ergenlikteki belirtilerle karıştırılabilir. Erken teşhis edilememe ya da yanlış tanı yapılmaması için iyi bir değerlendirme yapılmalı. Şizofreninin erken dönemde saptanması şizofreninin tedavi şansını arttırır.”

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0