Canan Karatay'ın sözleri ortalığı karıştırdı

Prof. Dr. Canan Karatay'ın "ekmek kanser yapıyor" sözleri yeni bir tartışma başlattı.

Prof. Dr. Canan Karatayekmeği zehir olarak niteleyerek, unların yüzde 10'unda katkı maddesi olduğunu, unların içinde bromür maddesi bulunduğunu, bu maddenin kansere neden olduğunu açıklamıştı. Karatay'ın bu açıklamaları tartışma başlattı ve diğer uzmanlardan yanıt geldi. Milliyet’e konuşan uzmanların açıklamaları şu şekilde:

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Başkanı Prof.Dr.Hamit Köksel, makarna ve hubutat üzerinde 30 yıla aşkın çalışmalar yaptığını, Karatay'ın bromür dediği maddenin potasyum maddesi olduğunu ve bu maddenin kullanımına ülkemizde izin verilmediğini belirtti. Köksel, potasyum maddesinin ABD'de 40 yıl kullandıktan sonra zararlı olduğu anlaşılarak 15 yıl önce yasaklandığını söyledi. 

CANAN KARATAY SANSASYON PEŞİNDE

Bu maddeyi kaçak getirip kullananların belki olabileceğini belirten Hamit Köksel, 10 binde 1 kişinin bunu yapabileceğini, ekmeğin kararında yenirse sağlıklı olabileceğini ifade etti. Köksal, Canan Karatay'ın sansasyon peşinde olduğunu ve çiftçilere zarar verdiğini söyledi. Buğdayın anadolu topraklarından çıktığını, 10 bin yıl önce buğday neyse şu an ekip biçilen buğdayın arasında bir fark bulunmadığını belirten Köksal, hekimlerin tarımı bilmeden her konuda yorum yaptığını söyledi. Sebze ve meyvede bulunan hormon katkısının buğdayda kullanılmadığını belirten Köksal, insanların rahatlıkla ekmeği tüketebileceklerini söyledi.

İLK KEZ DUYDUM

İstanbul Üniversitesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Prof. Dr.Özer Ergün, Türkiye'de ekmeğe bromür katıldığını ilk kez Canan Karatay'dan duyduğunu ve hangi ekmeklerde var olduğunu açıklaması gerektiğini söyledi. Özer Ergün, küflü ekmeklerin kansorejen olabileceğini, yersiz kullanılan tarım ilaçlarının insan sağlığı açısından zararlı olduğunu, kirlenmiş suyun, radyoaktif maddenin bitki ve toprağa karışması durumunda sağlığı ciddi bir şekilde etkileyecebileceğini ancak bromür konusunda söylenenlerin abartılı olduğunu ifade etti.

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Yard.Doç.Dr. Yavuz Dizdar, ekmek ve un endüstrisinde unun kabarması için birtakım tekniklerin uygulanıyor olabilineceğini fakat bromür diye bir maddenin kullanıldığını zannetmediğini söyledi. Yavuz Dizdar, tüketilen ekmeğin boş kaloriden ibaret olduğunu ancak kanser yaptığını söylenemeyeceğini 

EKMEK KİRLENİYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, ekmeklerin soflara gelene kadar ziraai kalıntılar, kimyasal gübreler ve tarım ilaçları nedeniyle kirlendiğini, kimyasal kirliliğin kanser riskini artırdığını söyledi. Demirtaş, sorunun fırıncı veya çiftçi ile değil kimyasal maddelere sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti.

İDDİAYA İSPAT ŞART

İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Başkanı Gıda ve Besin uzmanı Prof. Dr. Haydar Özpınar, Canan Karatay'ın magazin sayfalarına girmek için birtakım iddiaları ortaya attığını, kepeği alınmamış ekmeklerin zengin çinko içerdiğini belirtti. Gıdalarda az çok katkı maddesinin olduğunu söyleyen Özpınar, önemli olanın tahıl üretimi yapılan arazilerde ağır metal veya radyoaktif maddelerin bulunmaması gerektiğini, Türkiye’deki buğday tarım sahalarında ağır metal olgusuna rastlanmadığını belirterek Canan Karatay’ın ortaya ispat sunması gerektiğini söyledi. 

Canan Karatay arıcıları kızdırdı

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay arıcıları kızdırdı

BİR YORUM YAPIN 9

Yasir 7 yıl önce

Birşeyi cok iyi öğrendimki oda insanin herşeyi dozunda yapmasi yani bilincli ve abartilmadan insan herseyi yiyebilir. Herseyin abartisi zarar yemeğin, sevginin, düşmanliğin............

Toplam 2 beğeni

Leyla 7 yıl önce

Madem canan hoca suclu peki milyonlarca insan nasil kilo verdi onun kitabini okuyarak soruyorum size biraz arastirin oyle gelin

Toplam 4 beğeni

Ftm 7 yıl önce

Tmm burda haklı olabilirsiniz ama gıda sektöründe gercekten cok hileler var. Hormonlu sağlıksız yığınla gıda var ve bunlara hükümetin el atması gerek. Yoksa bir 10-20 yıl sonra sağlıkli insan kalmayacak. Neden artı kanser hastaları onu araştırın ve onem alın lütfenn!

Toplam 1 beğeni

hıghlander 7 yıl önce

peki madem tarımda kimyasal yok(yok diyenlere söylüyorum),birileri bana arıcılar federasyonu başkanı ile görüşüp,eskiden olmayan ama son 30 yılda hızla artan ilaç kalıntısına bağlı (analizsel tespittir) toplu arı ölümlerini izah etsin,sayın hocam.

Toplam 1 beğeni

Misafir 7 yıl önce

Ölümüne az kalmış zaten nine Karatay boşuna nefesini tüketme. Zaten ekmek yiyen de yemeyen de ölüyor kafana takma sen...

Yorumların Tümünü Okuyun