Kemoterapide mide bulantısını önlemek için...

Kemoterapi kanser hücrelerini tahrip eden, büyüme ve çoğalmasını engelleyen kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedavidir.

Onkoloji Uzmanı Yrd Doç. Dr. Meltem Selam Topalgökçeli kemoterapide görülebilecek bulantı ve kusma için alınabilecek önlemleri hakkında şu bilgileri verdi:

- Öğün sayısını 3 öğünden 5-6'ya çıkartarak az ve sık aralıklarla beslenin.

- Sıcak yiyecekler mide bulantısı hissini artırdığı için soğuk yiyecekleri tercih edin. Peynir, sandviç, tost, tahıllar gibi soğuk servis edilen besinleri tüketin.

- Bulantıyı azaltmak için sıvı ve yumuşak bir diyet uygulayın. 

- Elma suyu, meyve suları, çay, limonata gibi sıvılar ile birlikte şerbet, püre, tost, kraker, peynir gibi yiyecekler tüketin.

- Bulantı ve kusmaya yol açacak sıvıları yavaşça yudumlayarak için.

- Eğer ağzınızda bir yara yoksa limon, turşu, limonata gibi ekşi yiyecek ve içecekleri, kusma sonrası ağzınızı su ya da limonlu su ile çalkalayın.

- Bulantı hissini artıran çok tatlı, yağlı, çok baharatlı ve ağır kokulu yiyeceklerden uzak durun.

- Bulantı hissini başlatacak kötü kokular, kusan kişiler ya da yemek pişirilen ortamlardan kaçının.

- Kemoterapi sırasında ağızda hoş olmayan metalik ya da ilaç tadını azaltmak için sert, yumuşak, naneli ve ekşi şekerlemeler yemeye çalışın.

- Bulantı ve kusmayı azaltmak için müzik, televizyon programları, elektronik oyunlar ve kitap okuma gibi uğraşlarla yoğunlaşarak bulantı hissini azaltmaya çalışın.

Bütün bu önlemlere rağmen bulantınız devam ediyorsa tedaviden 1-2 saat önce ve tedaviden 3 saat sonra bir şey yemeyin.

BİR YORUM YAPIN 0